În episodul 29 din podcastul Cu Ela la Doctor este invitată dr. pediatru Daniela Preoteasa, care ne învață despre răceala de sezon și ce implică asta în cazul copiilor. Temele abordate sunt imunitatea copiilor și sfaturi practice pentru a preveni și gestiona diverse probleme pe care le întâlnesc părinții în viața de zi cu zi.
Dr. Daniela Preoteasa este medic pediatru cu competențe în homeopatie și o experiență profesională solidă. A absolvit facultatea în 1995 și activează în București. Este cunoscută pentru expertiza sa în îngrijirea copiilor, având titlul de medic primar în pediatrie.
Top 5 alimente care nu ar trebui să lipsească din meniul copiilor
„Produsele de sezon și în general alimentele autohtone. Organismul e pregătit enzimatic să digere și să rezoneze mai bine cu produsele autohtone. Copiilor nu trebuie să le lipsească vestitele mere, care au o compoziție extrem de echilibrată și de benefică pentru organismul copilului și o cantitate suficientă de vitamina C. Un măr, două, pe zi, poate face minuni. Trebuie să avem în vedere proteinele animale. Copiii nu trebuie ținuți la dietă și nici să devină vegetarieni. Organismul lor trebuie să crească și să să se reînnoiască periodic. Asta înseamnă că are nevoie de proteine pentru a reconstrui celula, mușchii. Copiii au un ritm de creștere mult mai accelerat decât al nostru, deci carnea este necesară. Bineînțeles, ideal ar fi cu animale naturale, de la bunici, de la țară. Produsele lactate au un aport foarte bun de vitamina D, de calciu, fără care nu se poate. Nu trebuie să lipsească, în mod firesc, legumele. Fibrele sunt necesare pentru digestie. Broccoli, fasole, linte, varză, de evitat cartofii pentru că au un aport caloric mare și nu aduc multe beneficii – cartofii prăjiți nu sunt pe lista de prioritate. Roșii și castraveți, dar cei crescute natural. Ardeii grași sunt deosebit de bineveniți”, explică Dr. Daniela Preoteasa.
Medicul este de părere că, în ziua de astăzi, copiii nu mănâncă legume pentru că părinții lor nu sunt un exemplu în acest sens. Doamna doctor recomanda ca, la mesele în familie, să fie puse pe masă alimente din toate grupele alimentare și toți membri să consume din ele, pentru a încuraja și copiii.
Care este momentul în care ar trebui să mergem cu copilul la doctor
Înainte de a merge la medic, părinții trebuie să știe pașii pe care ar fi bine să-i facă acasă, în funcție de simptomele copiilor.
„La o rinoree, la secreții nazale, e firesc să cureți nasul. Cel mai la îndemână e serul fiziologic sau apa de mare. Dacă un copil tușește sau începe să facă febră, îi dai ceva pentru gât sau un spray de calmarea durerii. Lichide calde, e păcat să nu folosim ceaiurile. Hidratarea în sine scade febra și ajută la recuperarea organismului. Ceiurile calde ale bunicilor sunt chiar binevenite. Se uită un mijloc folosit chiar și în spitale pentru reducerea febrei – cu prosopul umed la temperatura camerei, se împachetează copilul câteva minute, până când se încălzește prosopul și se repetă la nevoie”, explică Dr. Daniela Preoteasa.
Medicul avertizează și că cei mici nu trebuie duși în colectivitate când sunt bolnavi, pentru că riscă să ca boala să se agraveze, dar și pentru a evita transmiterea către ceilalți copii. Copilul care are febră nu se trimite la grădiniță asau la școală.
Dacă febra persistă mai multe zile, se merge și la medicul pediatru pentru consult.
FOLLOW ME
View this post on Instagram
Alte teme abordate cu doamna dr. Daniela Preoteasa în podcastul Cu Ela la doctor
- Cum reușim să creștem imunitatea copiilor?
- De cate ori pe an racesc copiii?
- De ce se ajunge la pneumonie?
- Ce putem face pentru a avea un copil sănătos?
- Despre consumul de vitamine și suplimente
- Importanța somnului
- Ecranele și impactul lor asupra sănătății
- Ieșitul la aer în timpul iernii și îmbrăcatul copilului în seozonul rece
- Tratamentele naturiste
- Reducerea riscului de boli respiratorii
- Mituri și adevăruri
- Tratamentele „băbești”
Interviul integral din podcastul „Cu Ela la doctor” îl puteți urmări pe Youtube