Ritualuri de frumusețe care ne dau riduri

 

„Clătește bine fața cu apă rece, dă cu o cremă după ce te demachiezi, taie o roșie sau un castravete în felii și fă o mască.”

Poate că nu mai țineți minte dar eu încă mai am în fața ochilor eternele reviste din perioada comunistă, tricotajele de la Fabrica Miorița, tiparele ce veneau la pachet cu almanahul Urzica. Fabrica Antilopa și cizmele de piele întoarsă. Căciulile de blană și vestele de astrahan.

miorita

Dintotdeauna, femeile au avut ca eterna preocupare, frumusețea. Ritualurile cuprindeau până și alergătura după creioanele de ochi și rimelul cumpărat pe sub mână, vopseaua de păr mult prea chimică și mult prea dură.

Nimic însă nu oprește o femeie să își dorească să fie mai frumoasă. Au trecut vremurile Tricodava dar Vogue Paris promovează acum tricotajele, am încetat să alergăm după revista Burda și Neckermann dar urmărim cu sufletul la gură Săptămâna Modei la Paris, Milano, Londra, New York și Tokio. Rujul, oja, fondul de ten, stilizarea sprâncenelor, curățarea porilor sunt puncte cheie din rutina de frumusețe.

Ela si Alesia, pregatiri de Revelion

La fel ca și ridurile, nu? Dacă preocuparea majoră a mamelor noastre era să facă rost fizic de cosmetice, provocarea actuală e să facem rost de acele cosmetice care ne pun în evidență și mai ales ne protejează.

Involuntar, prin obiceiurile zilnice ne punem în pericol tenul iar ridurile și iritațiile ne supără cu mult înainte ca ele să apară în mod natural ca urmare a procesul de îmbătrânire. Astăzi, orele de lucru manual ar trebui înlocuite cu educație estetică.

FOLLOW ME

De exemplu, fumatul cauzează riduri. Studiile arată că la o pereche de gemeni – unul fumător, altul nefumător, diferențele tenului sunt uluitoare.

Dieta: dacă vrem ten frumos, atunci zicala ești ceea ce mănânci se aplică. Zahărul și alimentele cu indice glicemic ridicat nu doar că dereglează acul cântarului dar ne fac să arătăm și mai bătrâne. Prin procedeul chimic de glicatie, moleculele de zahăr se lipesc practic de proteinele din corp (inclusive de colagen), le deformează și le fac rigide. Elasticitatea tenului scade iar conturul clar se pierde. Zahărul rafinat și alți carbohidrați favorizează inflamarea corpului cauzând fluctuații ale insulinei. Sunt eliberate astfel enzime care distrug colagenul și elastina și astfel apar ridurile.

Consumul de alcool produce deshidratarea. De aceea, dimineața de după ce consumăm mai multe pahare de vin, tenul e mai ofilit și mai uscat. Consumul frecvent de alcool duce la apariția ridurilor pe fondul deshidratării, la scăderea concentrației de vitamin A în corp (un antioxidant foarte puternic, ajutând și la formarea colagenului).

Mestecatul de gumă duce la apariția unor riduri specifice în jurul gurii. Mișcările repetate cu regularitate provoacă rupturi ale țesuturilor, duce la scăderea volumului pielii și la o elasticitate scăzută.

Să nu te demachiezi: ceea ce înseamnă pori astupați, oxigenare redusă și apariția ridurilor fine. Așadar demachiere și hidratare în fiecare seară.  

Coșurile NU se sparg! Vei irita pielea, vei leza epiderma și vei rămâne cu cicatrici.

Nu întinde pielea atunci când te machiezi: de exemplu, nu ridica sprâncenele când aplici rimmel sau fard de pleoape.

Folosește loțiune de protective solară atunci când e cazul. Soarele violentdetermină ruperea lanțurilor de collagen și apariția ridurilor fine. O cremă de protecție solară cu SPF 30,pe bază de oxid de zinc sau dioxis de titaniu e perfecta atât pentru zilele cu soare cât și pentru cele ploioase.

Somnul poate cauza riduri! Nu somnul propriu zis ci perna pe care o folosim sau materialul din care e croită fața de pernă. Indicate sunt pernele de satin sau dormitul pe spate.

Oricum ar fi, frumusețea rămâne o provocare și cel mai mare mister al femeii.

Vă las cu #cevafrumos ;). De la Chanel. O metaforă vizuală a eternului ruj. Chanel.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.