A fost nevoie de o singură întrebare pentru a salva o căsnicie

Viața de familie nu este întotdeauna fericită și senină. În opinia scriitorului american Richard Paul Evans, depășirea dificultăților dintr-un mariaj nu e ceva ușor de făcut.  

„Fiica mea cea mai mare mi-a zis într-o zi: Când eram mică, îmi era teamă că veți divorța. Când am făcut 12 ani, m-am gândit că poate așa e mai bine, pentru că oricum vă certați mereu. Sunt fericită că v-ați împăcat.

Timp de mai mulți ani mă certam mereu cu soția mea. Privind în trecut, nu pot înțelege cum am decis să ne căsătorim: caracterele noastre nu se potriveau. Și cu cât trecea mai mult timp, cu atât se simțeau mai puternic diferențele.  Bogăția și succesul nu ne-au făcut viața mai ușoară. Dimpotrivă, probleme s-au accentuat. Ne certam atât de des, încât ne era imposibil să ne imaginăm o viață  liniștită împeună.

Eram plecat când ultima picătură a umplut paharul. Ne certasem la telefon și ea a închis brusc. Simțeam ură, neputință și singurătate. Atunci am înțeles că s-a umplut paharul – nu mai puteam suporta.

Făceam un duș  și mă gândeam că această căsnicie este o greșeală și că nu putem continua. Mă îngrozea ideea de divorț, dar pur și simplu nu mai puteam rezista. Eram așa de confuz… Nu înțelegeam de ce ne e atât de greu împreună. În adâncul sufletului, știam că soția mea e un om bun. Și eu sunt un om bun. Atunci de ce nu ne putem înțelege? De ce m-am căsătorit cu femeia a cărei caracter nu e potrivit cu al meu? De ce ea nu voia să se schimbe?

Într-un final, distrus și obosit, am început să plâng. Mi-am dar seama că nu pot să o schimb pe ea, trebuie să mă schimb pe mine.

FOLLOW ME

Ziua următoare, soția mea mă aștepta acasă, dar nici nu m-a privit când am pășit în casă. În noaptea aia, eram în pat și-mi dădeam seama că suntem foarte aproape unul de celălalt, dar, totodată, foarte departe. Atunci am înțeles ce trebuie să fac.

Dimineața următoare m-am întors spre ea și am întrebat-o:

– Cum pot să-ți fac viața mai frumoasă?

Ea m-am privit furioasă.

– Ce?

– Cum pot să-ți fac viața mai frumoasă?

– Nicicum. De ce întrebi?

– Pur și simplu vreau să știu cum pot să-ți fac ziua mai frumoasă.

Ea m-a privit cu neîncredere:

– Vrei să faci ceva? Fă curățenie în bucătărie.

Probabil că se aștepta să mă enervez, însă eu i-am spus că o voi face. 

M-am ridicat și am șters totul la bucătărie.

Ziua următoare am întrebat din nou:

– Cum pot să-ți fac ziua mai frumoasă?

– Fă curat în garaj.

Am tras adânc aer în piept. În ziua aia aveam de făcut foarte multe și știam că ea mi-a zis asta intenționat pentru a mă scoate din fire. Și-mi venea să-i vorbesc pe un ton ridicat. În loc să fac asta, am zis „bine”. M-am ridicat și-n următoarele două ore am făcut ordine în garaj. Ea nu știa ce să zică. A venit dimineața viitoare.

– Cum pot să-ți fac ziua mai frumoasă?

– Nu poți! A zis ea. Nu poți face nimic. Te rog, termină asta.

I-am zis că nu pot să termin, pentru că mi-am promis că îi voi face fiecare zi mai frumoasă.

– De ce? De ce tot faci asta?

– Pentru că țin la tine. Și la căsnicia noastră.

Dimineața viitoare am întrebat din nou. Și cealaltă. Și cea care a urmat. Iar apoi, în mijlocul celei de-a doua săptămâni s-a întâmplat ceva neașteptat. Soția mea a început să plângă. După ce s-a liniștit mi-a zis: „Te rog, încetează să mă mai întrebi asta. Problema nu e în tine, e în mine. Știu că e greu cu mine. Nu înțeleg de ce încă ești cu mine.”

I-am ridicat capul pentru a o privi drept în ochi și i-am spus:

Pentru că te iubesc. Deci, cum pot să-ți fac ziua mai frumoasă?

Asta ar trebuie să te întreb eu, a replicat ea.

Trebuie, dar nu acum. Acum eu vreau  să mă schimb. Tu trebuie să știi cât de mult însemni pentru mine. Apoi  și-a lăsat capul pe pieptul meu. 

Iartă-mă că m-am comportat atât de urât.

Te iubesc, am zis eu.

Și eu te iubesc, mi-a răspuns ea.

Am continuat să o întreb timp de o lună. Și relația noastră s-a schimbat. Certurile au încetat. Apoi ea a început să mă întrebe: „Ce pot să fac? Cum pot să devin o soție mai bună?”

Barierele dintre noi au dispărut. Am început să vorbim  despre ceea ce vrem de la viață și cum am putea să ne facem unul pe celălalt mai fericiți. Nu ne-am rezolvat toate problemele peste noapte. Nici nu am încetat să ne certăm, pentru că mereu apar motive de ceartă, dar minore și nu ne mai certăm așa cum o făceam atunci. Nu ne mai rănim.

În timp am înțeles că din povestea noastră pot învăța multe cupluri care se află într-o situație nefericită. Întrebarea asta ar trebui să o avem mereu în minte și să ne facem un scop din a-i face viața mai frumoasă Asta este dragostea adevărată.”

Poveste: brightside.me

Traducerea și adaptarea: elacraciun.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.