Alifiile făcute în casă, un remediu universal

Alifiile făcute în casă, un remediu universal

Moştenirea bătrânilor noştri 

Cheltuim bani cu nemiluita pentru frumuseţe, şi, să fim sincere, noi femeile, am fi în stare să dăm oricât pentru a rămâne tinere şi frumoase. Însă nu este nevoie să cheltuieşti o avere pentru a reuşi să ai o piele frumoasă, să scapi de cearcăne, să îţi îmbunătăţeşti circulaţia sângelui, să scapi de pungile de sub ochi, să dezinfectezi şi să vindeci zonele cu probleme.

Pentru că e vineri şi vine weekend-ul, am găsit câteva reţete de alifii absolut senzaţionale pe care merită să le faceţi acasă. Sunt câteva beneficii pe care le poţi avea decă alegi să le prepari chiar tu:

 • ştii exact ceea ce conţin, ce pui în compoziţia lor
 • ştii cât de proaspete sunt sau ce calitate
 • poţi prepara fix cât ai nevoie şi astfel ai mereu alifie proaspătă
 • poţi face economii considerabile deoarece nu vei mai plăti şi firma

Bătrânii noştri îşi preparau alifiile în casă, iar reţetele lor s-au păstrat până azi şi sunt cel puţin la fel de eficiente ca pe vremea lor. În reţeta veche este nevoie de aproximativ 200-250 de grame de untură care se pune la foc. Când se topeşte se pun plantele, frunzele, rădăcinile sau florile, iar ca şi cantitate, sunt suficienţi cam doi pumni de plante. Când untura începe să facă spumă, se ia de pe foc, se acoperă şi se lasă până a doua zi, când alifia se încălzeşte cât să devină fluidă, se strecoară şi se păstrează în borcane închise la culoare şi bine închise. Mai nou, se înlocuieşte untura cu unt vegetal shea, cacao, avocado, nucă, la care se adaugă ceară curată de albine. Aceasta are proprietatea de a fi un excelent conservant. Dar pe lângă plante, se pot folosi şi alte ingredinete care vin cu un plus de proprietăţi curative. Iată o listă a celor mai cunoscute:

 • Glicerina ajută crema să fie mai hidratantă şi să fie mai uşor absorbită de ţesut
 • Vitamina E reduce inflamaţiile, grăbeşte vindecarea leziunilor, grăbeşte refacerea celulară deoarece este un antioxidant. Totodată, hidratează şi catifelează pielea.
 • Untul de shea este eficient în tratarea dermatitelor de piele iritată, ameliorează sau tratează cicatricile, calmează pielea iritată, eczemele
 • Uleiul de cocos calmează şi hidratează pielea, este foarte eficient în tratarea unor afecţiuni ca dermatita, psoriazis, eczeme sau alte infecţii
 • Uleiul de ricin tratează probleme ale pielii ca vanătăile, zgârieturile, tăieturile, herpesul sau negii
 • Uleiul esenţial de ghimbir măreşte rezistenţa la frig, reduce inflamaţiileşi este util celor care suferă sau nu suportă frigul
 • Uleiul esenţial de mentă este eficient în vindecarea rănilor, a hemoroizilor, a ulcerelor varicoase
 • Uleiul esenţial de cuişoare este un puternic antioxidant, antiseptic şi antimicrobian
 • Uleiul esenţial de lavandă activează circulaţia sângelui, atenuează cearcănele, ajută pielea să se regenereze
 • Uleiul esenţial de salvie este antiseptic, reduce inflamaţiile, mâncărimile şi usturimile
 • Uleiul esenţial de tătăneasă este eficient în tratarea hemoroizilor, inflamaţiilor
 • Uleiul esenţial de coada calului este bun pentru tratarea ulcerelor varicoase, eczemelor, rănilor

Alifiile făcute în casă, un remediu universal


Ţinând cont de proprietăţile lor, este bine să le încorporezi în alifiile pe care doreşti să le prepari tu însăţi. Iată câteva reţete:

Alifie de gălbenele: ai nevoie de 3 linguri de untură albă care se pune la foc mic până se topeşte, apoi se adaugă o mână mare de gălbenele proaspete. Se fierbe timp de 10 minute, se pune amestecul într-un borcan cu capac şi se lasă la răcit. Este foarte bună pentru hidratarea mâinilor, dar mai ales a călcâielor crăpate.

Altă reţeţă este cea cu unt şi ceară de albine. Ai nevoie de jumătate de pachet de unt, un pumn de flori de gălbenele, o lingură de miere şi o bucată de ceară de albine. Se fierb toate până devin o pastă şi se strecoară printr-o sită sau o bucată de tifon, se lasă la răcit şi se pune în borcan la frigider.

FOLLOW ME

Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… 
Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. 
Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. 
Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. 
Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. 
Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. 
Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. 
De ce? 
Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: 
În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 
👉🏻 Cum îți asiguri copilul? 
Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 
👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 
🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău
🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere
🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) 
⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui
⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina
⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță
⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!
Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. De ce? Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 👉🏻 Cum îți asiguri copilul? Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău 🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere 🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) ⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui ⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina ⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță ⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!

O alifie pe bază de usturoi, destinată utilizării externe este foarte bună pentru tratarea micozelor pielii, bătăturilor, călcâielor crăpate, herpesului genital, hemoroizilor externi, înţepăturilor de insecte, tăieturilor, rănilor infectate, reumatismului şi chiar tumorilor. De asemenea, este eficientă în tratarea arsurilor, răcelilor, astmului bronhic, durerilor de urechi sau a altor tipuri de dureri ale corpului.

O alifie contra infecţiilor poate fi cea pe bază de frunze de nuc, care ajută în vindecarea rănilor ce se tratează anevoios. Pentru rănile cu supuraţii, faceţi alifie din coada şoricelului sau muşeţel, contra umflăturilor este eficientă rostopasca, contra arsurilor alifia de sunătoare.

Alifia care ajută să se cicatrizeze orice rană este cea făcută pe bază de mărul lupului. Planta uscată se macină cu rişniţa de cafea şi se cerne prin sită. Cu această pulbere de plantă se face alifia.

Alifia de tătăneasă este foarte eficientă în refacerea pielii după răni, arsuri, intervenţii chirurgicale, ajută la consolidarea articulaţiilor după entorse şi luxaţii, întăreşte oasele. Poate fi folosită şi pentru prevenirea reumatismului ori a problemelor pielii care apar în anotimpurile reci. Totodată, poate fi folosită ca adjuvant în cazul cancerului de piele ori în infecţii şi leziuni cu localizare genitală.

Reţetele de alifii sunt o minunăţie lăsată moştenire de la bătrânii noştri şi e bine ca măcar din când în când să încercăm să ne preparăm acasă aceste leacuri eficiente.


2 comentarii pe “Alifiile făcute în casă, un remediu universal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.