Boala care pierde lupta cu COVID. Interviu cu Prof. Dr. Cătălin Copăescu

Oricât de mult încercăm să rămânem pozitivi și să ne vedem de viețile noastre, nu putem să ne comportăm ca și când totul este normal și pericolul nu mai este printre noi. Nu e bine nici să cădem în cealaltă extremă și să devenim fataliști, dar trebuie să avem în continuare mare grijă de noi. Am văzut cu toții știre din ultimele două luni și cum de la o boală care nu părea să îi afecteze pe copii sau pe tineri, ne-am trezit într-o lume în care oricine poate fi o victimă.

Am încercat să respectăm toate măsurile impuse încă de la declararea stării de urgență. Din casa și mașina noastră nu au lipsit măștile și dezinfectantul. Am stat la distanță de cei dragi o mare parte din timp, ne-am făcut vacanța în locuri mai puțin aglomerate, am rămas conectați la tot ce se întâmplă și m-am rugat în fiecare seară pentru binele familie mele.

Poate părea de ajuns, sunt cam toate lucrurile recomandate de autorități, însă pe lângă toate recomandările de la scară largă, trebuie să ne raportam puțin și la noi, ca indivizi și la ce putem schimba în viața noastră ca să fim mai liniștiți pe termen lung.

Foarte multe dintre persoanele care au fost doborâte de virusul care ne-a dat tuturor viețile peste cap, au avut și alte probleme de sănătate.

Dacă atunci când vine vorba de bolile autoimune pe care deja le avem, nu știu cât de mult stă în puterea noastră să schimbăm ceva în afară de a ne proteja cât putem de bine, când vine vorba de bolile asociate cu stilul de viață nesănătos, avem „medicamentul“ în propriile noastre mâini.

Pentru mine, slăbitul a fost întotdeauna o dorința asociată cu imaginea mea. Îmi doream să arăt mai bine. Acum, îmi doresc să slăbesc ca să mă simt mai bine și săptămânile astea m-am simțit mai motivată ca oricând. Nu am probleme de sănătate asociate, mulțumesc lui Dumnezeu, dar îmi doresc să nu am nici pe viitor. Așa că știu că trebuie să iau măsuri.

Pentru multe persoane, obezitatea duce la probleme de sănătate ce se pot solda cu decesul. În lupta cu virusul SARS-CoV-2, diabetul, probleme cardiace sau alte boli asociate cu supraponderabilitatea au fost factori decisivi.

Din păcate, statisticile nu ne clasează foarte bine atunci când vine vorba de stil de viață sănătos și avem o rată mare de obezitate.

Am stat de vorbă cu Prof. Dr. Cătălin Copăescu pentru a afla mai multe informații despre acest subiect și ce măsuri pot lua cei pentru care kilogramele în plus sunt mai mult decât o problemă estetică.

 

Care este legatura intre obezitate si covid si de ce organismal unei persoane care sufera de aceasta afectiune lupta mai greu cu virusul?

Obezitatea determina modificari functionale in corpul respectivului pacient, care il fac mai sensibil in fata oricarei infectii, cu precadere in fata unei infectii virale care pune stapanire pe functia respiratorie, deja modificata in cazul pacientilor cu obezitate. Deci prima problema in cazul acestor pacienti si sensibilitatea lor la infectarea cu Sars-Cov-2, este legata de functia respiratorie. Scaderea capacitatii respiratorii in contextul infectios, pe fondul unei afectari preexistente, cu restrictie din cauza obezitatii, determina o evolutie critica a acestor pacienti care ajung foarte repede in sectile de Terapie Intensiva, pe ventilatoare, iar multi dintre acestia pierd lupta cu aceasta boala.

In plus, obezitatea determina si alte probleme care ii vulnerabilizeaza in fata infectiei cu SARS-Cov-2, si anume riscul de trombozare mai rapida, adica un risc de hipercoagulare specific acestor pacienti si stim ca acest virus determina tocmai, pe acest fond, o hipercoagulare extinsa la nivel venos si arterial, blocand canalele de comunicare vasculara, vasele de sange responsabile de oxigenarea si nutritia tesuturilor. Deci nu doar la plamani avem o problema, ci in orice parte a corpului unde este nevoie de oxigen si de nutrienti intr-o cantitate adecvata, pentru ca riscul de a avea o obstructie la acest nivel este foarte mare. De aceea, si tratamentele cu anticoagulante sunt o masura devenita acum regula de baza pentru a trata acesti pacienti.

Pandemia cu infectia SARS-Cov-2 se extinde si  in curand va depasi 50 de milioane de infectati.

Pe de alta parte, orice pacient care are obezitate, are un risc de influentare a raspunsului imun, in general, cu cresterea factorilor de inflamatie, iar asta se vede in analizele tuturor pacientilor. In cadrul infectiei cu SARS-Cov-2, raspunsul imun exagerat al acestor pacienti este defavorabil acestora si ii face sa fie vulnerabili la aceasta infectie. Aceasta constatare nu este o surpriza, pentru ca si in cadrul pandemiilor anterioare, de exemplu in cazul gripei porcine din 2009, majoritatea celor care au pierdut lupta cu boala dar si condițiile medicale care au fost demonstrate cu certitudine a avea legatura cu mortalitatea pacientilor infectati, au fost in jurul obezitatii, a diabetului zaharat, a bolilor metabolice. Ne uitam cu circumspectie la acesti pacienti, dar atunci cand vine o pandemie este foarte greu sa materializam o solutie terapeutica care sa ii faca mai rezistenti. Pentru ca nu ii poți slabi in cateva saptamani, atunci cand aflam ca se indreapta pandemia catre noi, ci ar trebui sa fim pregatiti din timp pentru asa ceva.

Populația la risc este foarte numoroasa, pentru ca obezitatea afecteaza peste 700 de milioane de cetateni la nivel Mondial, ceea ce inseamna ca, pe acest fond discutam de intalnirea a doua pandemii. Obezitatea, pe care o cunoastem, cu care luptam de multe decade, in multiple planuri si pentru care ar trebui sa facem ceva in viitor astfel incat orice pandemie cu risc exploziv de infectare, sa ii gaseasca si pe acesti pacienti pregatiti mai bine, pentru a fi mai rezistenti. Pe de alta parte pandemia cu infectia SARS-Cov-2 se extinde si in curand va depasi 50 de milioane de infectati.

Ce putem face pentru acesti pacienti? Tratamentele conservatoare, dieta, activitatea sportiva, au un raspuns terapeutic modest. Scaderea ponderala este doar de cateva procente si, ceea ce doare poate si mai tare, este ca mentinerea, cu acele kilograme pierdute, este doar pentru o perioada de timp foarte limitată. Motiv pentru care, ar trebui sa ne gandim poate la un tratament mai eficient. Si astazi, singura solutie eficienta pe termen scurt si pe termen lung, cu pierderea excesului ponderal, dar si in tratarea comorbiditatilor care s-au instalat in urma excesului ponderal: probleme respiratorii, diabet zaharat, probleme cardiovasculare, hormonale, articulare, etc., este chirurgia. Iar rata de ameliorare sau vindecare este intre 60 – 100%, in urma chirurgiei bariatrice. Chirurgia metabolică este foarte eficienta, iar pasii care s-au facut in ultimile decade, au facut ca acest tip de tratament sa fie mult mai sigur fata de ceea ce era cunoscut in urma cu 30-40 de ani. Astazi poate fi aplicat pe cale minim-invaziva, laparoscopic sau asistat robotic, avand o rata de complicatii de 0,1 – 0,2 %, ceea ce inseamna 1-2 cazuri dintr-o mie, în forma de organizare Centru de Excelenta, oferind astfel cele mai bune rezultate din lume si cea mai buna eficienta. Eficienta inseamna nu doar ca pacientii slabesc si scapa de aceste suferinte in urmatoarele luni, ci că, se mentin la acest status medical multe decade dupa operatie. Si asta fara un regim foarte strict, fiindca chirurgia metabolica influenteaza factorii esentiali responsabili de pierderea controlului greutatii.

Este valabil și la copiii cu o greutate corporală mare?

Este valabil la orice varsta, din perspectiva scaderii complicatiilor asociate si a cresterii eficientei acestei proceduri. Astazi incadram pentru proceduri de chirurgie bariatrica pacienti cu exces ponderal sau boli metabolice, indiferent de varsta. Discutam de la copii, pana la varstnici, de la un exces ponderal de 5-10 kg si diabet zaharat sau probleme hormonale, probleme cardiovasculare, respiratorii, pana la foarte multe zeci si sute de kilograme in plus. E nevoie ca intotdeauna, un astfel de pacient sa fie complet evaluat pentru a vedea care este conditia sa medicala, ce anume putem corecta inainte de a urca pe masa de operatii un astfel de pacient, care este lista completa a suferintelor care ar trebui tratate cu aceasta ocazie. Aceste programe ar trebui sa fie derulate in centre specializate, bine ar fi sa fie Centre de Excelenta, ca Ponderas Academic Hospital, iar urmarirea pacientilor trebuie sa fie facuta de o echipa multidisciplinara, pentru o perioada nedeterminata de timp. Sa nu uitam ca acesti pacienti nu sunt usor de tratat, ei au foarte multe boli asociate, boli care ii fac si foarte sensibili in fata unei infectii virale, cum este pandemia.

Putem sa operam in acest context de risc de contaminare pacienti cu obezitate? Da, insa in conditii securizate, care sunt stipulate in recomandarile international: se realizeaza doar in spitale care nu ingrijesc pacienti COVID-19 pozitivi, in care se fac investigatii extensive pentru ca acesti pacienti sa fie protejati, în institutii in care toti pacientii care vin pentru investigatii, tratamente sau explorari dar si intreg personalul sunt in mod activ evaluați pentru a nu fi purtatori sau vectori a unei astfel de infectii si pentru care toate masurile din sala de operatie si dinainte si dupa actul terapeutic chirurgical sunt urmarite protocolar, cu stricta atentie, pentru a nu permite infectarea pacientilor pe acest parcurs.

Care este incidența obezității la noi în țară la adulți? Dar la copii?

Din pacate, incidenta in Romania nu face exceptie fata de incidenta internationala in cazul acestei patologii si a bolilor metabolice – diabetul zaharat, obezitatea si consecintele acestora. Nu stam mai bine decat altii.

Ultimele studii arata ca in populatia generala cel putin 30% dintre concetațenii nostri au exces ponderal.

Asta nu inseamna ca toate cazurile trebuie sa fie tratate imediat, că pentru ei nu exista solutii sau ca situatia este disperata. Insă, este un semnal de alarma pentru toti acestia. Dintre ei, un procent de 5-10%, ceea ce ar insemna undeva intre 300.000 si 600.000 de cetateni care au nevoie urgenta de tratament. Ca acest tratament este unul conservator, cu o dieta foarte bine monitorizata, ca e vorba despre activitate fizica supravegheata in programe specializate, ca e vorba de interventie chirurgicala, trebuie facut ceva pentru acestia. Ori, in raport cu aceasta situatie, un semnal de alarma trebuie tras, tinand cont de numarul foarte mare al pacientilor care sunt la risc si numarul foarte redus al pacienților cu obezitate care se opereaza anual in Romania, limitat la 2.000 – 3.000! Aceasta constituie o diferenta ingrijoratoare fiindca nu reusim sa oferim aceasta solutie terapeutica extrem de eficienta la mai mult de 1% din populatie.  In intreaga lume ne aflam la acest nivel din pacate, pentru ca, pentru a putea veni in ajutorul acestor pacienti este nevoie de echipe multidisciplinare care nu sunt inca formate, de centre dedicate care abia sunt in constructie in intreaga lume. Centrul de Excelenta in Chirurgie Metabolica de la Ponderas Academic Hospital este singurul din Europa de Est, avem o echipa larga, insa tot singurul centru din regiune ramane. Si e nevoie si de un suport al unui asigurator medical, care sa poata acoperi cheltuielile necesare unui astfel de tratament. Deci as spune ca da, avem o solutie foarte buna la dispozitie, putem avea un viitor stralucit pentru pacientii care au o astfel de problema, dar va fi nevoie de o perioada lunga de implementare a unei astfel de solutii benefice.

La copii, cu cat mai repede cu atat mai bine. In adolescenta sa instaleaza in corpul pacientului supraponderal, a copilului care mosteneste riscul de obezitate sau care are un comportament alimentar mai putin adecvat in familie si creste in greutate, modificari antropometrice, endocrine care au repercursiuni pentru tot restul vietii. Nu discutam doar despre vergeturi, discutam despre disfunctii hormonale, sexuale, de hipertensiune, de diabet, suferinte pe care noi nu le-am avut in copilarie ca obiectiv de tratament medical. Astazi in Europa, 25% dintre copii sunt supraponderali. Si atunci trebuie sa ne indreptam si catre cei care sprijina actul medical, fie si chirurgical, si anume sistemul de educatie, cresterea numarului de ore dedicate activitatilor sportive, atentia pe care parintii, bunicii, mediul o vor oferi acestor tineri care sunt mai degraba atrași de o conditie sedentara, in faa calculatorului, cu access facil la alimente hipercalorice.

Cum ne putem da seama ca suferim de obezitate?

Cel mai la indemana instrument este cantarul. Este ușor să aflăm ca, pentru inaltimea fiecaruia dintre noi sunt proiectate, fiziologic, un număr de kilograme – iar formula este simplă: inaltimea minus 100; ex. la o înălțime de 1,60m, greutatea ar trebui sa fie 60 kg. Sigur ca aceasta formula simplista care ne ajuta sa ne dam seama unde ar fi idealul in ceea ce ne privește, trebuie corectata si in functie de varsta. In prima parte a vieții, ar trebui să fie mai mica cu cel putin 10% fata de valoarea indicata anterior.

Exista si alte formule de calcul care ne sunt la indemâna, iar cea mai comuna este calcului indicelui de masa corporala, obtinut impartind greutatea la patratul inaltimii, vom afla cate kg avem pe metrul pătrat. Este adevarat, e o formula foarte veche, care are peste 150 de ani de cand se foloseste, dar ne orienteaza foarte usor asupra categoriei in care ne aflam. Daca rezultatul acestei împărțiri este situat intre 20 si 25 kg/mp, inseamna ca ne aflam in normalitate. Daca este intre 25 si 30 kg/mp, suntem supraponderali. Peste 30 kg/mp, avem obezitate, de diferite grade.

Aceste formule au o puternica semnificatie predictiva la nivel populațional. Spre exemplu, un tânăr care are la 20 de ani indicele de masa corporala 50, adica super obezitate morbida, traieste in medie cu 25 de ani mai putin fata de cei din generatia lui, pentru ca suferintele asociate ii scurteaza viata, nu doar ii influenteaza calitatea vietii.

Dincolo de aceste formule usor de aplicat, din punct de vedere medical cea mai corecta este cea legata de studiul compozitiei corporale. Pentru ca putem avea pe cantar o persoana care are inclinatii pentru o activitate sportiva, este halterofil si are multe kg. Iar raportat la inaltime, obținem un indice de masă corporeală care il încadrează la obezitate morbida, cand de fapt el are doar muschi, iar tesutul adipos nu se afla prezent mai mult de 10-15% in structura corpului respectiv. Si atunci, acest studiu, care se bazeaza pe scanarea compozitiei corporale este o procedura foarte fiabila, rapida si exacta, ne va spune nu doar care este procentul tesutului adipos in corpul respectivului pacient, dar si unde este distribuita grasimea. Analizand rezultatele unei astfel de investigatii vom putea sti cat de grav este afectat corpul in situatia unui exces corporal, care poate fi mai mic sau mai mare. Poate avea doar 10kg in plus, dar din punct de vedere al echilibrului, compozitiei corporale, structurii corpului, sa fie un dezastru. Si atunci, ai nevoie de un tratament cat mai rapid.

Care sunt indicațiile în acest caz?

Orice persoana care are exces ponderal ar trebui evaluata si, in functie de conditia particulara stabilim daca trebuie sa facem ceva si cand trebuie sa facem ceva. Majoritatea pacientilor cu exces ponderal sunt adeptii unor solutii conservatoare, adica o dieta, o activitate fizica, o modificare a comportamentului alimentar. Dar pentru unii dintre ei, considerand rezultatele modeste ale tratamentelor conservatoire, singura solutie este cea chirurgicala. Menținerea pierderii excesului ponderal la peste 5 ani, pentru un pacient care a avut indicele de masa corporala 40 kg/mp, adica obezitate morbida, adică menținerea durabilă a greutății după ce printr-o dieta a pierdut pana la normalitate excesul ponderal, are o șansa de doar 1 din 500-600. Adica riscul de crestere ponderala este foarte mare si, mai mult de atât, recastigul ponderal va fi intotdeauna cu plus, acel binecunoscut yo-yo effect. A plecat de la 100 kg, a ajuns la 70, iar peste 5 ani va atinge 110-120, si tot asa intr-o crestere preocupanta.

Asadar, pentru acesti pacienti, mai ales pentru cei care au diabet zaharat de tip 2, cei care au hipertensiune, dislipidemie, probleme respiratorii, probleme locomotorii, suferinte de ficat, probleme hormonale, tinere care vor sa procreeze si nu pot pentru ca au probleme generate de deficitul hormonal, a infertilitatii secundare obezitatii, iar lista poate continua, au indicatii pentru chirurgie metabolica.

Odata calificati pentru acest tip de tratament, trebuie stabilit ce procedura se potriveste respectivului pacient – gastric bypass, gastric sleeve sau de montare a unui inel gastric, sau poate introducerea unui balon endogastric. Am numit doar o parte dintre interventiile pe care un Centru de Excelenta in chirurgie bariatrica si metabolica le are, iar tehnica trebuie aplicata in mod specific fiecărui pacient, in functie de situația sa particulara. Indiferent de procedeul ales, după o evaluare completa si pregatire preoperatorie, pacientul ramane internat în spital doar 2-3 zile deoarece aceste intervenții se realizează prin chirurgie miniminvazivă. Ulterior, pacientul este inrolat intr-un program de monitorizare pentru o perioada nedeterminata, cu controale prestabilite la o lună, pentru început, apoi la 3 luni, la 6 luni, la 12 luni si ulterior anual, pentru a identifica modificarile consecutive actului terapeutic si a consemna ameliorarea suferintelor pentru care a fost indicată operatia. Si, pentru ca pacientul mananca foarte putin ca urmare a acestei interventii chirurgicale, cu ocazia evaluarilor trebuie sa stabilim ce anume suplimente, vitaminice si minerale sunt necesare pacientului respectiv, pentru a compensa lipsa de aport cantitativ pe care pacientii o experimenteaza.

Ați observat pacienți obezi care au luat și mai mult în greutate în perioada de carantină?

Aceasta a fost o situatia asupra careia am incercat sa atragem atentia pe toate canalele pe care le-am avut la dispozitie. Pentru ca restrictia le-a blocat accesul catre activitatea fizica pe care o aveau cu regularitate, catre activitatea profesionala si astfel au stat in casa, avand atractii in fata carora au rezistat cu greu. Frigiderul a fost intotdeauna incarcat cu alimente menite sa le creasca rezistenta... Asta a fost o capcana, pentru ca excesul ponderal nu le-a crescut rezistenta, ci i-a facut mai vulnerabili la infectia cu SARS-Cov-2. De unde stim asta? Am efectuat o evaluare oportunistica a pacientilor pe care i-am vazut inainte de pandemie si care erau calificati pentru chirurgia metabolica si care ni s-au adresat ulterior pentru operatie, atunci cand starea de urgenta a fost suspendata, dupa ce, intre timp noi am putut sa implementam toate conditiile necesare operarii in siguranta a acestor pacienti cu risc. Si majoritatea au adaugat intre 5 si 18 kg in aceste luni. Poate si din cauza stresului, nu doar din conditia indepartarii de activitatea anterioara, insa cu siguranta asta s-a intamplat. Nu am niciun exemplu care sa demonstreze ca in aceasta perioada pacientii cu obezitate au scazut in greutate.

Ce s-a întâmplat cu intervențiile chirurgicale bariatrice în această perioadă?

As spune ca s-a inteles foarte clar ca trebuie sa faca ceva pentru a isi controla greutatea si intalnesc tot mai des pacienti care sunt preocupati de acest obiectiv, inteleg ca e nevoie de un cadru special pentru a face astfel de operatie, numarul lor este intr-o crestere semnificativa, iar rezultatele sunt foarte bune. Ceea ce s-a inteles din nou foarte clar, este ca dupa interventia chirurgicala, izolarea pacientilor pentru a evita contactul cu vectori purtatori ai virusului, se realizeaza in conditii foarte bune. Orice pacient care are o operatie, de orice fel, va avea o scadere a raspunsului imun pentru o perioada de cateva saptamani. Iar in acest timp, pacientii trebuie sa fie auto-izolati. In aceste conditii, avem sansele cele mai mari pentru ca urmatoarea etapa de stres general, impusa de pandemie, sa ii gaseasca mult mai puternici pe cei care astazi sunt vulnerabili in fata acestei suferinte.

3 sfaturi esențiale pentru cei cu probleme de obezitate și 3 pentru părinții care au copiii obezi

In primul rand greutatea ar trebui verificata saptamanal, orice exces ponderal ar trebui controlat, iar daca nu putem sa il controlam, ar trebui sa ne indreptam catre medic. Daca medicul va considera ca sunt necesare evaluari, investigatii pentru a afla cauza cresterii ponderale, acestea trebuie realizate intr-o perspectiva de urgenta, mai ales pentru copii. Dupa ce aflam despre ce e vorba, trebuie sa gasim cea mai buna si solutie solutie. Daca aceasta este cea chirurgicala, aceasta trebuie luata in considerare pentru ca e in joc perspectiva pentru tot restul vietii a unui organism care se afla sub povara excesului corporal si influentat major de bolile asociate obezitatii.

 Cum te ajută chirurgia bariatrică să scapi de obezitate și de afecțiunile asociate?

Pentru ca obezitatea este determinate de o senzatie de foame excesiva si de o senzatie de satietate instalata foarte tardiv, chirurgia metabolica influenteaza aceasta boala prin reducerea senzatiei de foame, pana la aproape disparitia ei si instalarea rapida a senzatiei de satietate. Cu alte cuvinte, nu ne este foame si ne saturam mai repede. Asa functioneaza chirurgia metabolica, ajutandu-i pe pacienti sa manance foarte putin si sa mobilizeze excesul de calorii depus in insulele de grasime din corp. Totodata, ajuta la mentinerea normalitatii ponderale, pentru tot restul vietii.

Echipa Ponderas Academic Hospital are peste 9.500 de pacienti in grija, operati in mai mult de o decada, ale caror rezultate sunt foarte bune, pentru care mentinerea durabilă a greutatii a fost demonstrata in peste 90% din cazuri.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.