Care sunt etajele cele mai SIGURE dintr-un BLOC! Asta spun EXPERȚII!

Disputa dintre cei care trăiesc la ultimele etaje și cei ce laudă primul etaj probabil că nu va înceta niciodată. Prin urmare, iată aspectele pro și contra, din punct de vedere științific, ale etajelor.

Desigur, este vorba despre clădirile urbane înalte:

Pro și contra în legătură cu primul etaj

Principalul și incontestabilul plus al unui apartament situat la primele trei etaje este confortul psihologic datorită unei conexiuni reale cu nivelul solului.

Dezavantaje:

 • Circulația de aer întârziată. Adesea primele trei etaje sunt împrejmuite de copaci, ceea ce implică o umiditate crescută, ceea ce duce la înmulțirea ciupercilor și a bacteriilor.
 • Dacă vorbim despre o casă tipică în oraș situată pe marginea unui drum și care are o parcare în curte, atunci chiar și cea mai minunată peluză se transformă într-un focar de praf.
  Aerul contaminat datorită evacuării autoturismelor, asfaltului cald sunt alte doua posibile cauze ce provoaca un risc de boli pulmonare și boli cardiovasculare ridicat.
 • Nivel ridicat de zgomot.

Cum să faci față neajunsurilor:

FOLLOW ME

3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻 Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania. Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul. Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎 În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră. Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi: 🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali
🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară
🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun! Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?
3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻 Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania. Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul. Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎 În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră. Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi: 🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali 🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară 🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun! Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?

Ventilează continuu apartamentul umbrit (mai ales dacă locuința nu are un sistem de ventilație nou). Spală despodelele. Utilizează un ionizator pentru aer, un agent de curățare a podelelor ce nu emană chimicale in aer, un umidificator sau cel puțin cumpără două sau trei plante ce au o suprafață a frunzelor mare.

Pro și contra vieții la ultimul etaj

Plusurile vieții la înălțime sunt destul de semnificative:

 • Aerul este mai curat, deoarece nu există gaze de evacuare sau praf.
 • Nivel de zgomot este semnificativ mai scăzut.
 • Vederea sigur este una impresionantă.

Dezavantaje:

În primul rând, înalțimea poate afecta negativ starea psihologică a unor persoane: există riscul de a pierde sensul deplin al gravitației Pământului de a obține două-trei fobii, cum ar fi claustrofobie, frica de inălțimi sau pur si simplu depresia.
Deasupra etajului 7, câmpul magnetic este slăbit.

În cazul în care o persoană își petrece mult timp într-un câmp slab (adică, la o înalțime mare), imunitatea sa poate fi scăzută în mod semnificativ, activitatea sistemului nervos cardiovascular și autonom devenind si ea defectoasă. Substanțele dăunătoare din parcurile industriale se acumulează la o altitudine de peste 30 de metri, mai ales dacă vântul suflă spre casa ta sau locuiești în apropierea unor astfel de întreprinderi.

Dezavantaje ale vieții la etajele foarte înalte (+20)

Uscarea aerului, ceea ce duce la necesitatea utilizării aparatului de aer condiționat datorită incapacității de a deschide larg geamurile. Pericol în caz de incendiu: o brigadă de pompieri simplă nu poate merge până la etajul superior, trebuie să aștepți elicopterul. Corpul are de suferit atunci când se utilizează un ascensor de mare viteză. Corpul unor oameni se adaptează cu dificultate la o schimbare bruscă a presiunii. Medicii compara în general urcatul cu un ascensor de zgârie-nori până la etajul 50, cu un antrenament de jumătate de oră. Numai că aici, această forță afectează corpul în câteva secunde.

Ce spun medicii?
Din punct de vedere al purității aerului și al percepției psihologice a înălțimii, medicii consideră cazarea ideală la etajele 5-7. Până la etajul 5, gazele de eșapament nu ajung și, după 7 etaje, se acumulează substanțe nocive din întreprinderi. Aceasta este întreaga rețetă!

Există un „dar”: bineînțeles, totul depinde de condițiile casei tale. Dacă ferestrele de la etajul 5 merg direct pe autostradă, aceasta nu înseamnă că regula „5-7 etaj” funcționează pentru tine. Și, bineînțeles, dacă locuiești la primul etaj al unei case cu mai multe etaje într-o zonă naturală, această regulă se modifică și ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.