Felul în care arată copilul depinde doar de genetică. Majoritatea copiilor caucazieni se nasc cu ochi de un albastru închis sau o nuanţă care bate spre gri. Este posibil însă ca, până la vârsta de un an, copiii să-şi schimbe nuanţa ochilor de mai multe ori, sau chiar culoarea.
De cele mai multe ori, copiii îşi schimbă culoarea ochilor între 6 şi 9 luni. Abia în jurul acestei vârste poţi fi cât de cât sigură ce culoare vor avea ochii bebeluşului. Dar chiar şi atunci, s-ar putea să mai ai suprize iar nuanţa să se modifice. De fapt, nuanţa ochilor se poate schimba subtil până la vârsta de 3 ani. Sunt şi excepţii, existând un procent foarte mic de persoane la care nuanţa ochilor contină să se schimbe până în adolescenţă.
Totuşi, nu te aştepta ca ochii căprui să redevină albaştri. Ochii închişi la culoare rămân în general aşa.
Culoarea e determinată de melanină
Responsabilă pentru aceste transformări este melanina prezentă în iris, care la rândul ei este influenţată de factori genetici. Melanina este cea care dictează şi culoarea părului şi a pielii.
Cu toţii avem în corp celule specializate numite melanocite, al căror rol este să sintetizeze melanina. La naştere, copiii au în general ochii deschişi la culoare deoarece melanocitele se multiplică sub efectul luminii, deci nu au cum să se dezvolte în uter.
FOLLOW ME
Odată cu naşterea, melanocitele încep să lucreze şi în funcţie de cât de „ocupate” sunt, se schimbă şi culoarea ochilor. O concentrație mai mare de melanină în iris rezultă într-o culoare mai închisă a ochilor, în timp ce o concentrație mai mică are ca rezultat o culoare mai deschisă.
Ce culoare vor avea ochii bebeluşului? Câteva noţiuni de genetică
În prezent sunt cunoscute trei perechi de gene care controlează culoarea ochilor. Două dintre ele sunt răspunzătoare pentru culorile comune – verde, maro sau albastru. Alte culori, cum ar fi gri, diverse nuanţe de căprui şi multiple combinaţii între culori nu sunt încă înţelese pe deplin. La şcoală am învăţat că alela corespunzătoare ochilor căprui este dominantă faţă de alela pentru ochi albaştri. S-a dovedit însă între timp că formarea genetică a culorii ochilor este mult mai complexă.
Totuşi, în general, este mult mai probabil ca doi părinţi cu ochi căprui să aibă un copil cu ochi albaştri decât ca doi părinţi cu ochi albaştri să aibă un bebeluş cu ochi căprui. Iar asta deoarece alela mai puţin dominantă, albastră, este posibil să fie transmisă de la bunici sau străbunici, fără să se manifeste însă la părinţi. În schimb, în cazul părinţilor cu ochi albaşti, alela dominată ar trebui să nu mai existe. Totuşi, au fost înregistrate şi cazuri în care doi părinţi cu ochi albaştri au avut un copil cu ochi căprui.
Deci ce culoare vor avea ochii bebelușului tău?
În linii mari, iată câteva predicţii care să te ajute să nimereşti răspunsul la întrebarea din titlu.
Dacă ambii părinţi au ochi căprui, şansele ca bebeluşul să aibă ochii tot căprui sunt de peste 75%.
Dacă ambii părinţi au ochi albaştri sau verzi, şansele ca cel mic să aibă ochii deschişi la culoare sunt foarte mari, dar nu 100%.
Dacă unul din părinţi are ochi căprui iar celălalt albaştri sau verzi, șansele ca cel mic să aibă ochi căprui sunt de peste 50%. Dacă măcar unul dintre bunici are ochi albaştri, cresc şansele ca şi copilul să-i aibă.
Mamele cu ochi albaştri nasc mai uşor
Culoarea ochilor este interesantă şi din alt punct de vedere, nu doar cel al transmiterii de la părinţi la copii. Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh pe 58 de femei însărcinate, susţine că mamele cu ochi albaştri pot face faţă mai uşor naşterii.
Inna Belfer, profesor la Universitatea Pittsburgh, spune că studiul ei a relevat că pacientele cu ochi de culori deschise par să aibă parte de mai puţină durere în timpul naşterii. Totodată, ele suferă mai puţin din cauza anxietăţii după naştere şi prezintă rate mai scăzute de depresie. Cercetările nu au reuşit să stabilească şi explicaţia din spatele acestor diferenţe, dar se bănuieşte că motivul constă în faptul că genele care determină culoarea sunt multifuncţionale. Una dintre ele, de exemplu, NCX-4, asociată cu ochii de culoare închisă, controlează multe proteine, iar una dintre acestea a fost asociată recent cu durerea.
Culoarea ochilor nu afectează calitatea vederii, dar poate afecta sănătatea ochilor, deoarece ochii deschiși la culoare permit pătrunderea unei cantități mai mari de raze UV.
sursa: totuldespremame.ro