Ce faci când ești proaspătă mămică și lipsa somnului te doboară

Oamenii consideră primele luni după naștere ca fiind foarte grele pentru mămici și le compătimesc pentru greutățile care apar acum în viața lor, ba chiar au tendința să asocieze normalitatea cu un gest de curaj. În felul acesta, astfel de convingeri ne intră în subconștient și avem tendința să lăsăm lucrurile să ne compleșească, când de fapt suntem singurele care putem controla felul în care apariția unui bebeluș ne afectează viața. Problemele noastre pornesc de la oboseală. Cu cât ești mai obosită, cu atât e mai ușor să pierzi controlul asupra stărilor tale.

Foarte multe mămici au parte de nopți nedormite atunci când au un bebeluș. Trebuie să vă mai spun cât de mult ne influnțează lipsa somnului sănătatea? Lipsa somnului interferează cu starea ta de spirit și poate declanșa depresia postpartum. Te face să fii supărată, irasicibilă, să fii agitată și să-i agiți și pe cei din jur, inclusiv pe micuț.

Poate că vă spuneți că e o perioadă care va trece, dar oboseala nu e ceva ce trebuie tratat cu superficialitate, pentru că poate duce la stres și tensiune, mai ales în viața de familie. Ok, avem un bebeluș și trebuie să avem grijă de el ca o adevărată mamă urs, dar cum facem să ne ajutăm pe noi în situațiile în care oboseala și emoțiile negative preiau controlul?

Dormi mai mult! 

Zi, noapte… Chiar nu mai contează. Imediat după ce ai pus bebelușul la somn, odihnește-te și tu. Curățenia și orice alte sarcinii pot să aștepte. Eu nu prea reușesc să dorm ziua, dar noaptea, somnul e sfânt pentru mine. Am și spus de o mulțime de ori că nu îmi doresc să nasc noaptea, pentru că noaptea e pentru dormit.  Acum suntem deja în perioada în care Nichols doarme și el toată noaptea, dar am avut și câteva săptămâni mai grele, cu trezit de câteva ori pe noapte, dat trezirea foarte matinal, dar am trecut peste ele cu ajutorul soțului meu. Ne trezeam cu rândul și am încercat să-i facem de la început un program fix bebelușului pentru a-l obișnui și pe el cu ritmul nostru.

Dacă ai ajuns deja la capătul răbdărilor, încearcă să te odihnești mai bine și vei simți diferențele.

FOLLOW ME

Spune ce ai pe suflet

Nu te teme să ceri ajutorul familiei, să te plângi sau să le spui ce simți. Familia ta te iubește și nu te va judeca. Nu te poate condamna nimeni pentru felul în care te simți, ba chiar s-ar putea să te ajute cu încurajările lor. Și, așa cum spun de atâtea ori, nu te încăpățâna să faci totul singură și să nu ceri ajutorul nimănui.

Descarcă-te

Te simți deja atât de obosită și copleșită încât simți că îți vine să plângi constant? Fă asta, plângi! Plânsul te va relaxa și te face să te concentrezi pe lucrurile care te necăjesc. Cu cât le conștientizezi mai repede și începi să le rezolvi, cu atât mai bine. Primele luni alături de un bebeluș sunt un rollercoaster emoțional, mai ales dacă ești la prima experiență. Acceptă situația fără să te simți vinovată și ai răbdare cu tine.

Fii optimistă

Stai departe de dramă. Știu, corpul tău trece printr-o mulțime de transformări hormonale care îți influențează starea de spirit, dar nu e așa greu cum pare să controlezi situația. Spală-te pe față, uită-te în oglindă și vorbește cu tine. Încurajează-te, fă-ți complimente și repetă cuvinte care te ajută să te simți bine: „Pot să fac față oricărei situații, perioada dificilă va trece. Sunt fericită și recunoscătoare pentru că sunt mamă.”

Fă-ți timp pentru tine

Dacă ai urmat pașii de mai sus, ești deja în punctul în care ești fresh, știi că poți lăsa bebelușul și în grija tatălui pentru câteva ore și că poți să te relaxezi liniștită. Plimbă-te, citește o carte, dormi, ieși la o cafea. Nu e o dovadă de egoism. Vei vedea că și bebelușul te simte altfel atunci când ești relaxată și îi transmiți starea ta.  Am mai scris un articol pe tema asta care te poate ajuta să înveți să ai grijă de tine.

Sper că vă bucurați din plin că ați fost binecuvântate să fiți mămici și sunt sigură că veți face față cu brio provocărilor. Aștept să îmi spuneți în comentarii care au fost cele mai mari temeri pe care le-ați avut în primele zile cu bebelușii și cum ați trecut peste ele.

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

 

0 comentarii pe “Ce faci când ești proaspătă mămică și lipsa somnului te doboară

  1. Mirabela Matei says:

    Cea mai mare teamă a mea La primul copil a fost faca este suficient de hrănit, îngrijit, el ziua dormea și noaptea avea chef de joacă noaptea, fiind foarte greu, atunci am început prima dată să beau cafea ca sa pot trece cu brio peste oboseala care se acumulează în zile la rând. La al doilea băiat am implicat soțul și băiatul cel mare să mă ajute cu copil și a fost mult mai liniștită eu dar și bebelușul.
    💞💖💞
    Si da chiar transmiteți bebelușului starea noastră de rau, de agitație. 💞😍☺

  2. Elena Ramona Sovoiu says:

    Am rezistat primele luni, după am inceput sa dorm si eu cand simteam nevoia sa ma odihnesc, deja ne cunosteam mai bine, numai aveam atatea griji

  3. Elena Ramona Sovoiu says:

    Desi se fac 3 ani in curand, imi amintesc de parca ar fi fost ieri, doamne cat de fericita eram, atat de fericita ca nu puteam de drag si bucurie sa dorm, voiam sa fiu mereu acolo langa el treaza sa nu cumva sa plângă dupa titi, cred ca am fost si foarte norocoasa ca am avut un bebe tare cuminte

  4. Ica Trandafir says:

    Baiatul meu se trezea doar cand ii era foame in primele luni.Nu am avut probleme cu somnul doar in Prima saptamana can nu aveam mameloane si nu putea sa suga.Dupa ce l-am trecut la biberon man a si dormea

  5. Mirabela Matei says:

    La începutul cu primul băiatul a fost foarte dificil, ma stresam din orice lucru, oare a mâncat suficient, oare are bună temperatură, dormea ziua și eu mă saturam de treaba si bineinteles seara vrea sa ne jucam și tot așa.
    La cel de-al doilea nu am mai fost stresați absolut deloc si sa văzut acest lucru am avut un bebeluș linistit și până la 8 luni când a plecat să cunoască casă în brânci nici nu ziceai că este bebeluș în casă.
    Păcat că cresc așa de repede!

  6. Mirabela Matei says:

    Sunt convinsa ca putem invata mereu lucruri care ne ajuta foarte mult. Trebuie sa fim deschise,sa acceptam ajutorul familiei si sa ne consideram norocoase.

  7. Hortensia Stefan says:

    Toti pasii de mai sus au fost pusi in practica si chiar functioneaza. Am facut lucrurile acestea pentru ca aveau sens pentru nnoi. In felul acesta nu ne-am scos ochii de la atata obobseala. Fiecare dintre parteneri stiam ca va fi o perioada, iar daca o vom gestiona bine ne vom putea mobiliza in continuare precum o echipa.

  8. Elena Ramona Sovoiu says:

    Desi am locuit in aceeasi casa cu socrii primul an, ei lucrand nu am vrut sa pun presiune pe ei sau sa ii deranjez cu ceva, asa ca mereu eram acolo lângă bebe sa nu cumva sa planga sa ii trezesc si ei sa fie obositi din cauza aceasta la munca

  9. Elena Ramona Sovoiu says:

    Nici pe soțul meu nu l-am deranjat niciodată sa il scol noaptea sa stea cu bebe atunci cand avea momente si nu reusea sa adoarma asa repede, am facut totul de una singura si sunt mândră de asta😍

  10. Elena Ramona Sovoiu says:

    Sincer m-au ajutat foarte mult articolele pe care le-am citit, desi aveam unele temeri fiind si la primul copil, m-am descurcat foarte bine zic eu si ii multumesc si lui Doamne Doamne ca am avut si am un bebe cuminte si sanatos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.