Ce nu trebuie să-ți lipseasă din bagajul de vacanță

Mult așteptata vacanță de vară a sosit! După un an de teme, proiecte și evaluări, copiii se bucură de o binemeritată pauză în care joaca este la ordinea zilei. 

Nicholas a mai terminat un an de grădiniță, Alesia a terminat clasa a IV-a, iar Alex clasa a X-a. Pentru fiecare dintre ei vacanța se simte diferit, pentru că toți trei se află într-o altă etapă de dezvoltare. Pentru mine, ca în fiecare an, se simte la fel: suntem cu un an mai aproape de maturizarea lor, așa că tot ce-mi doresc de la vacanța de vară este să ne lase cu cât mai multe amintiri frumoase pe care copiii să le păstreze în suflet pentru totdeauna.

Când vine vorba de vacanțele din ultimii ani regulile sunt următoarele: distracție cât cuprinde + Alex trebuie să vină cu noi măcar într-una dintre destinații. Anul viitor va împlini 18 ani, înțeleg că deja își face planuri pentru vacanțe cu gașca, însă, măcar o dată pe an îmi doresc să fim cu toții împreună.

Avem deja câteva planuri și destinații la care ne-am gândit pentru anul acesta. Una dintre ele este foarte specială pentru mine, pentru că e un loc în care mi-am dorit de mult timp să ajungem. Este o țară din Asia de care sunt atât de entuziasmată încât fac bagajele mental de câteva luni, de când ne-am luat biletele.

Recunosc că atunci când vine vorba de bagaje, ca orice mămică probabil, iau toată casa după mine, chit că merg în Kenya, chit că merg pe litoral la noi. Știți cum e: decât să te trezești că nu ai ce-ți trebuie, mai bine să fie acolo.

Pentru că eu sunt întotdeauna responsabilă cu bagajele, am conturat de-a lungul timpului o schemă de organizare pe secțiuni, astfel încât să-mi fie mai ușor și să mă asigur că nu ratez nimic:

FOLLOW ME

 • articole vestimentare (adulți/copii, zi/noapte, interior/exterior, evenimente speciale)
 • încălțăminte (în funcție de locație, perioadă )
 • produse de îngrijire (săpun, șampon, trusa de machiaj, prosoape, creme, ulei de plajă, balsam de buze, pastă și periuțe etc.)
 • articole sanitare (spirt, vata etc.)
 • medicamente (analgezice, medicamente pentru răceală, plasturi, dezinfectant, pansamente gastrice, medicamente pentru reacții alergice, gel pentru intepaturi de tantari, capuse sau alte insecte, unguente antibacteriene, medicamente pentru diaree sau constipație, spray dezinfectant și alte medicamente în funcție de situație)
 • documente (carte de identitate, paşaport, permis de conducere, asigurări )
 • bani (carte de credit, cash)
 • media (telefoane, tablete, jocuri, muzică, aparat foto, încărcatoare, căști)
 • jucării și produse pentru copii (în funcție de vârstă) 
 • altele: șervețele, pălării, alimente pe care să le am ușor la îndemână (biscuiți, sticksuri, batoane)

Din 2020 încoace, nu ne lipsește „din bagaj” nici asigurarea pentru călătorii în străinătate. O facem de fiecare dată la Groupama, iar partea mea preferată la această asigurare este

serviciul inclus de chat medical, ÎntreabăMedic. În felul acesta știu că la orice oră, pe orice fus orar, la un mesaj distanță am un medic care e gata să-mi răspundă la orice întrebare. Se activează foarte ușor și fără bătăi de cap:

 1. Mă înregistrez folosind numele, CNP-ul și numărul de telefon direct pe link-ul de pe polița sau de pe site-ul lor
 2. Dacă apar ceva simptome ciudate, pornesc o conversație și le descriu prin intermediul WhatsApp. Dar voi va puteți alege și o altă platforma de mesagerie dintre: SMS, Telegram, Facebook Messenger.
 3. Odată înregistrat cu numărul de telefon, accesez micro-consultații medicale online, cu medici atât generaliști, cât și specialiști, care răspund la întrebări ori de câte ori am nevoie și de oriunde ne-am afla.

Nicholas a avut în ultimele luni, ca niciodată, cele mai multe probleme de sănătate. Din octombrie până în mai a stat mai mult acasă decât la grădiniță, pentru că i se întâmpla foarte des să facă otită sau să aibă febră. Tot în perioada asta a căpătat și o sensibilitate la burtică care ne dă mari de cap și un streptococ de care nu mai scăpăm. 

Deși am mare noroc să am în lista de contacte medici pe care știu că mă pot baza, când sunt pe alt fus orar (cu 7 ore mai devreme mai exact), când la mine e 8 dimineața, dar în România e 1 noaptea, știu că nu pot să-mi sun pediatrul.

Pentru persoanele care nu au o relație foarte apropiată cu pediatrul lor sau care în vacanță nu au la cine să apeleze rapid, acest tip de asigurare e soluția ideală. În plus, au experți în orice domeniu, deci orice simptome ar avea cei mici (sau chiar adulții din familie), veți fi direcționați la persoana potrivită.

De reținut însă că ÎntreabăMedic nu este un serviciu pentru cazuri de urgențe medicale și nici nu înlocuiește un diagnostic medical. Este o soluție rapidă pe care o putem avea la îndemâna și care se poate dovedi foarte utilă, mai ales atunci când te afli într-o țară total diferită decât a ta și vrei să ai acces rapid la o persoana care știe să te ajute și liniștească în limba ta. 

La fel ca în cazul multor medicamente de pe lista mea, sper că nu am nevoie să apelez la acest serviciu, dar mă liniștește sufletește faptul că este disponibil.

Am avut o revelație la începutul unui an și m-am setat mental să nu mai aștept cu nerăbdare un anumit eveniment (o vacanță, Crăciunul, o zi de naștere, sosirea unui anotimp), ci să încerc să mă bucur cât mai mult de prezent, de încă o zi pe care ne-a oferit-o Dumnezeu. Sper ca în felul acesta timpul să treacă puțin mai încet.

Așa că, oricât de nerăbdătoare aș fi să plecăm undeva, iau fiecare zi pe rând. Visez cu ochii deschiși la o zi în care să stau pe șezlong, cu un fresh în mână, dar pot să o aștept.

Sunt curioasă în ce destinație credeți că ajungem, dar și pe unde plecați voi vara asta.

Un comentariu pe “Ce nu trebuie să-ți lipseasă din bagajul de vacanță

 1. Simona Asaftei says:

  Nu știu dacă voi pleca vara aceasta pe undeva ,dar îmi doresc să ajung în Moldova să-mi mai văd bunica ,că pe bunicul l-am pierdut anul acesta și măcar pe ea să o mai revăd .Mulțumim pentru articol draga mea !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.