De ce nu e bine să îți minți copilul


Minciuna face parte din condiția umană și ca părinte, e inevitabil să îți minți copilul copilul, deși sinceritatea stă la baza oricărei relații armonioase. Deși în unele cazuri minciuna îl poate proteja pe copil, în altele poate avea un impact negativ asupra sa pe o perioadă îndelungată. Așadar, când e bună minciuna și când nu?

Tu îți minți copilul?

Imaginează-ți următorul scenariu

– Dar ai zis că mă duci la tine la serviciu astăzi!


– Am zis asta pentru că aveam musafiri, dar nu îmi este permis să te duc acolo.

Mulți părinți nu se așteaptă ca cel mic să își amintească toate promisiunile făcute și sunt nevoiți să recunoască că l-au păcălit. Și în acel moment, copilul se simte trădat. Chiar dacă ar putea să pară doar o atitudine de moment, cel mic chiar are un șoc atunci când află că este mințit.

FOLLOW ME

Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… 
Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. 
Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. 
Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. 
Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. 
Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. 
Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. 
De ce? 
Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: 
În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 
👉🏻 Cum îți asiguri copilul? 
Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 
👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 
🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău
🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere
🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) 
⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui
⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina
⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță
⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!
Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. De ce? Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 👉🏻 Cum îți asiguri copilul? Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău 🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere 🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) ⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui ⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina ⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță ⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!

În plus, nu trebuie să uiți că cel mic te vede ca pe un exemplu. Și de cele mai multe ori copiii împrumută obiceiuri de la părinții lor. Iar în timp, probabil că va avea și el tendința să mintă pentru că așa a văzut în familie și va părea un lucru firesc.

Trebuie să cântărești bine momentele în care e minciuna bună sau nu, când îl protejezi pe cel mic sau când vrei să scapi tu de explicații suplimentare. O minciună bună nu ar trebui să se îndepărteze prea mult de adevăr, ci să îl prelucreze, astfel încât copilul să îl înțeleagă mai bine.

Să luăm spre exemplul situația în care un copil este adoptat. La 3 ani, el nu are înțelegerea necesară pentru a- i explica că are alți părinți naturali și că voi îl iubiți foarte mult și e copilul vostru oricum. În acest caz tot e vorba de o minciună, însă cât se poate de justificată.

Însă , dacă cel mic ajunge la vârsta de 5-6 ani e capabil să își dea seama de astfel de lucruri și poate exista și situația în care colegii îl tachinează cu acest subiect. Odată, expus la acest subiect, copilul nu mai poate fi mințit. Într-adevăr, un copil are nevoie de ocrotire emoțională. Așa că mai întâi poți încerca să îl liniștești și să îl asiguri de iubirea ta. Abia după ce s-a liniștit îl poți chema iar și îi poți spune nu o explicație, ci o poveste potrivită pentru inteligența lui emoțională.

În principiu, orice copil se dezvoltă mai bine dacă este ferit de minciuni, chiar dacă adevărul uneori poate părea crud. Nu uita că nu poți să îl protejezi la nesfârșit și dacă află adevărul ulterior minciunii tale, va suferi și mai mult. Important este să îi transmiți adevărul ca pe o poveste. O poveste în care șlefuiești adevărul, dacă e dur, e totdeauna mai bună decât o minciună. O poveste nu înseamnă îndepărtarea adevărului ci exprimarea aceluiași mesaj cu dragoste și tact,cu scopul ca cel mic să îl primească fără să sufere și să îl înțeleagă mai bine.


Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.