Ce se întâmplă în corpul nostru când mâncăm dulce

7 variante de mic dejun delicios si sanatos pentru copii

 

dulce

Privirea Alesiei spune tot! Cuuuuui nu-i plac dulciurile? Prăjituri cu tot felul de crème, plăcinta cu mere, compotul de piersici, ciocolata alba, cu lapte, neagră? Miam-miaaam. Eu sunt fan deși știu cât de tare îngrașă și cât de mult ne afectează corpul concentrațiile mari de zahăr (cunoscut drept otrava alba)…

Circuitul zahărului în corp!

Din momentul în care ceva dulce ajunge pe limbă, papilele gustative își fac treaba iar creierul primește mesaj automat: DE-LI-CIU! Sistemul de recompensare își face rolul, se eliberează dopamină.

Între timp, zahărul pe care îl înghițim ajunge în stomac, este diluat de sucurile gastrice și dus spre intenstinul subțire.

Enzimele îl separă în două tipuri de molecule: glucoză și fructuoză. Dulcele natural, precum mierea sau zahărul extras din trestie de zahăr, are părti echilibrate de glucoză și fructuoză. Cel artificial, conceput în laborator – siropul de porumb (care se găsește în sucuri, de exemplu), are mai multă fructuoză decât glucoză. Ingerat repetat aceste molecule ne pot afecta organismul destul de serios…

GLUCOZA

FOLLOW ME

Odată absorbită prin pereții intestinului subțire, pancreasul declanșează secreția de insulină, hormonul care duce glucoza din sânge la celule unde au loc arderile și e transformată în energie.

Dar, prea multe dulciuri înseamnă prea multă glucoză care ne inundă corpul determinând un creierul să secrete foarte multă serotonină, hormonul care reglează somnul. Ce se petrece în corp în acel moment se numește sugar crash. Te vei simți în plină formă, însă starea aceasta va fi una de scurta durată, deoarece nivelul insulinei va scădea conducând la pierderea energiei, la depresie sau la „concentrație scăzută de zahăr”.

În plus, insulina blochează producția leptinei, hormonul foamei, care anunță creierul când suntem sătui. Cu cât e mai mare nivelul insulinei, cu atât ne e mai foame, deși ai mâncat destul. Glucoza este astfel depozitată sub formă de grăsimi.

Stock

Nivelul crescut al insulinei favorizează instalarea bolii Alzheimer. Creierul, din cauza obiceiurilor nesănătoase, produce mai putina dopamine, de aceea avem pofte și suntem dependent de tot felul de substanțe. Din cauza insulinei pompate de pancreas, celulele dezvoltă un soi de rezistență la substanțe iar glucoza nu mai poate fi asimilată, rămâne în sânge cauzând pre-diabet și, în cele din urmă, diabet.

FRUCTOZA

Este absorbită la rându-i prin pereții intestinului subțire, ajunge la în sânge și de aici direct la ficat.

Ficatul o metabolizează, adică o transformă în substanțe hrănitoare pentru corp. Dar, dacă exagerăm cu dulciurile ficatul poate fi copleșit.

În timp, excesul de fructoză duce la creșterea nivelului acidului uric iar nivelul energiei stocate de ficat ar putea să scadă. În plus, determină instalarea procesului de lipogeneză – invadarea ficatului cu grăsimi, scăderea colesterolului bun și creșterea trigliceridelor care pot migra spre artere crescând riscul de atac de cord și de atac cerebral.

Ficatul cere insulină dar, copleșit, pancreasul nu îi poate livra de unde rezultă afectarea întregului organism, risc de obezitate și diabet.

 

Așa că…să ne gândim de două ori înainte de mai mânca (prea mult) dulce…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.