Ce surse de colagen ar trebui să încercați?

Ce surse de colagen ar trebui să încercați?

„Colagenul este o proteină abundentă care apare în mod natural în organism și se găsește în oase, mușchi, organe și piele”, spune Marisa Garshick, medic, dermatolog certificat în New York City și profesor clinic asistent de dermatologie la NewYork-Presbyterian și Weill Cornell Medical Center.

Când vine vorba de pielea dumneavoastră, colagenul este cel care o face netedă, suplă și elastică. Cu cât mai mult colagen în fața ta, cu atât mai puține riduri ai. Există cel puțin 28 de tipuri diferite de colagen, colagenul de tip 1 și 3 găsindu-se în piele, după cum a notat un articol publicat în aprilie 2020 în Marine Drugs.

„Pielea începe să piardă colagen începând cu vârsta de 20 de ani”, spune Dr. Garshick. Efectele vizibile ale acestei pierderi pot apărea atunci când liniile fine încep să apară mai târziu, la treizeci de ani, dar se întâmplă. Expunerea la razele UV de la soare și deteriorarea radicalilor liberi, care are loc ca urmare a expunerilor din mediul înconjurător, cum ar fi poluarea aerului, sunt doi factori principali care slăbesc colagenul și duc la distrugerea acestuia.

Există mai multe modalități de a promova creșterea colagenului în piele, inclusiv prin protejarea pielii de expunerile de mediu, cum ar fi razele UV și poluarea aerului, și prin consumul unei diete echilibrate, sănătoase și pline de antioxidanți, notează un articol publicat în mai 2018 în Cell Transplant.

Pentru ca colagenul să aibă vreo șansă de a ajunge în piele, unde ar putea avea un efect măsurabil, ar trebui să fie absorbit prin intestin în fluxul sanguin. Așadar, netezește atunci efectiv ridurile?

După consumarea colagenului, molecula este descompusă în di- și tri-peptide, care sunt alcătuite din aminoacizi. Bowe spune că aceste peptide sunt apoi absorbite prin intestin și intră în fluxul sanguin, unde se deplasează în vasele de sânge din piele. „Odată ce aceste mici bucăți de colagen ajung în piele, ele acționează ca niște semnale pentru celulele producătoare de colagen numite fibroblaste care îi spun pielii că a existat o rană care are nevoie de reparații”, explică Bowe, lucru care se aliniază cu concluziile cercetătorilor într-un articol publicat în martie 2020 Nutrients.

Gândiți-vă la momentul în care aveți o zgârietură pe piele. Tăietura are acum colagenul deteriorat, ceea ce declanșează o producție mai mare de colagen în timpul procesului de vindecare. Cu excepția cazului în care, în acest caz de luare a prafului de colagen, nu ați provocat o rană la nivelul pielii – dar prezența acestor mici bucăți de colagen a activat un întrerupător al mecanismelor de vindecare a rănilor din organismul dumneavoastră, care a trecut la „pornit”, explică Bowe.

Care este șmecheria? Colagenul se află peste tot în corpul dumneavoastră. Așa că nu puteți spune unui supliment de colagen unde doriți ca colagenul să își facă treaba. Unele pot fi direcționate către articulații, de exemplu. „Corpul tău ia această decizie pentru tine”, spune Bowe.

Mai mult, datele sunt încă în curs de apariție și există încă întrebări cu privire la cât de mult colagen oral este absorbit în fluxul sanguin, spune Garshick. Unele dovezi sunt promițătoare, inclusiv un studiu care a analizat efectul luării unui supliment de colagen hidrolizat oral timp de 90 de zile și a constatat că acesta a dus într-adevăr la îmbunătățiri în ceea ce privește hidratarea pielii, elasticitatea și ridurile mai bine decât un placebo, a concluzionat o revizuire și o meta-analiză publicată în martie 2021 în Jurnalul Internațional de Dermatologie. (Colagenul hidrolizat este practic colagenul care este deja descompus, ceea ce îl poate face mai ușor de absorbit).

Aceste suplimente nu comportă riscuri grave de sănătate pentru majoritatea oamenilor, dar verificați cu medicul dumneavoastră dacă luați medicamente pentru a fi în siguranță. De asemenea, țineți cont de faptul că aceste produse pot fi scumpe, spune Garshick. Prin urmare, s-ar putea să nu merite, având în vedere lipsa de cercetare din spatele lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.