Ce trebuie să știe copilul tău despre bani?

Ce trebuie să știe copilul tău despre bani?

Într-o seară, în timp ce îi citeam Alesiei povestea ei preferată, m-a întrerupt brusc pentru și m-a întrebat: Mami, ce este mai important, iubirea sau banii? Cred că fiecare mamă a avut aceste momente în care a trebuit să răspundă la întrebări atât de profunde din partea unui copil atât de mic. În acel moment ți se pare că de răspunsul tău pare că atârnă întreaga lui existență. Primul impuls a fost să spun ce simt: că iubirea stă la baza tuturor lucrurilor pe care le faci și este ingredientul principal al fericirii. Apoi i-am explicat că banii sunt un mijloc pe care îl avem pentru a putea să cunoaștem lucruri, să călătorim și să avem experiențe care ne pot îmbogăți viața.

Mânată de brusca provocare a copilului meu, am cercetat a doua zi care sunt părerile psihologilor pe această temă, pe care le împărtășesc și cum voi, în cazul în care vă treziți luați prin surprindere de vreo întrebare similară.

Experții spun că sunt mai multe etape în care copilul tău află despre bani:

Când este la grădiniță percepția lui despre bani se limitează la lucrurile pe care i le poți cumpăra dacă reușeșește să te convingă. El știe că banii vin dintr-un portofel sau un card, fără să conștientizeze cum au ajuns ei acolo și ce reprezintă. De aceea, în această etapă trebuie să îi spui copilului tău următoarele lucruri despre bani:

  1.  Ai nevoie de bani să cumperi lucruri
  2.  Câștigi bani muncind
  3.  Este posibil ca unele dorințe să necesite mai mult timp până la îndeplinire
  4.  Este o diferență între ceea ce vrei și ceea ce ai nevoie

Sfatul experților este să cumpărați copilului o pușculiță în care să strângă banii primiți după ce face o activitate potrivită vârstei sale (te ajută să pui rufele în mașina de spălat, să facă curat cu tine, etc). Cu banii strânși după o perioadă mergeți împreună într-un magazin de unde își poate alege o jucărie în limita sumei stânse. Evitați să faceți concesii de tipul „mai pun eu de la mine” întrucât el va pierde noțiunea de valoare și bucuria de a face un lucru independent. Acest exercițiu vă va ajuta copiii să aibă noțiunea de bani, economii și setarea unor obiective de economisire pentru produsele mai scumpe.  

În școala generacopilul trebuie să deprindă noțiunile de economisire și dobândă. În această etapă le veți spune că un card de credit este un împrumut și că acest împrumut va fi rambursat cu o dobândă (bani în plus).

  1.  Stabiliți o alocație zilnică
  2.  Puneți alocația într-o pușculiță sau pe un card de economii
  3.  Invățați copilul să calculeze care este venitul lunar
  4.  Implicați-l în activități de voluntariat pentru a putea exersa empatia și rolul său social, lucruri care nu se pot cumpăra cu bani

În liceu copilul tău trebuie să învețe modul în care banii pot ajuta sau, dimpotrivă, stă în calea realizării visurilor sale. Ajutați-l pe adolescent să își seteze obiective atunci când vine vorba de bani și să le atingă prin efortul propriu. În loc să îi interzici o activitate sau un produs pe care și-l dorește îi poți explica ce presupune acel cost și care este perioada în care el îl poate obține. Este posibil ca în acest răstimp să își re-evalueze dorințele care cu puțin timp în urmă erau atât de importante. Adolescența este o nouă etapă în care el va trebui să facă diferența între ce vrea și ce are nevoie iar educația financiară are un rol decisiv.

Sper că v-am ajutat să puneți în perspectivă răspunsul la întrebarea „Ce este mai important, banii sau iubirea?”. Sunt curioasă ce răspunsuri ați da voi acestei întrebări.


PS: Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de români care mă citesc!

Hai cu mine pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.