Când și câtă apă îi dăm bebelușului + câtă apă trebuie să bea copilul tău

Una dintre îngrijorările pe care le-am observat la proaspetele mămici în această perioadă este că bebelușilor le este sete sau că sunt deshidratați.

Deși cu mintea de acum găsesc situația cumva amuzantă, acum 15 ani, pe vremea asta, Alex abia împlinise trei luni și, deși nu îi dădeam apă, îi dădeam ceaiuri. La el am început diversificarea mai devreme (am urmat atunci o altă schemă de diversificare, vă dați seama că nu aveam atunci acces la atâta informații), așa că am putut să introduc ceaiul mai repede.

DESCARCĂ AICI GRATUIT GHIDUL DE NUTRIȚIE De la sarcină și alăptare la diversificarea și nutriția copilului mic realizat de Vittel. 

Ghid de Nutritie a copilului

La Alesia și Nicholas, pentru că am început diversificarea când ei aveau aproximativ șase luni, acela a fost și momentul în care le-am dat apă. Pe Alesia a prins-o această perioadă chiar la începutul verii, pe Nicholas mult mai devreme, așa că nu am avut teama că ar fi deshidratați din cauza căldurii. Dar Alex încă era foarte mititel când a venit vara (este născut în aprilie), așa că eu aveam cumva sentimentul că poate îi e și lui sete atunci când îmi e mie. 

Când dăm apă bebelușului

Revenind la vremurile noastre, experiența de după 15 ani de când am devenit mamă x 3 + documentarea pe care am făcut-o pentru cartea mea 12 luni fără griji au condus la următorul răspuns:

Bebelușul nu are nevoie de apă până la diversificare, iar apoi, ca să îl obișnuim încet-încet, îi dăm apa după masa de legume, cam 30 ml pe zi. Dacă ai un bebeluș până în șase luni care este alăptat exclusiv și afară e caniculă, cel mai bine ar fi să stai de vorbă cu medicul pediatru. El poate spune dacă este sau nu nevoie să îi dai suplimentar apă. 

FOLLOW ME

Acum știu că laptele (fie că este matern sau formulă – nu toate mămicile pot să alăpteze la fel de mult) este suficient pentru bebeluș. Așa cum spuneam și mai sus, dacă este incredibil de cald și ni se pare că bebelușul este deshidratat, stăm de vorbă cu medicul pediatru. Anul trecut, când a fost cod galben de căldură, am stat de vorbă cu medicul nostru de familie, care mi-a spus în ce fel îi mai putem ajuta pe bebeluși atunci când e prea cald afară:

Puteți să le faceți băițe cu apa la o temperatură potrivită, de mai multe ori pe zi, ca să se simtă și ei confortabil. Să știți că și ei transpiră și le fac bine băițele scurte. Îi schimbați de hăinuțe cât mai des. Chiar puteți să îi lăsați cât mai lejer îmbrăcați; în pampers și/sau chiloței bebelușii se vor simți foarte bine. Se vor odihni mai bine dacă îi veți acoperi cu un cearșaf subțire, din in sau bumbac.”

De câtă apă are nevoie bebelușul

Pe măsură ce bebelușul crește, creștem atât cantitatea de alimente solide, cât și cantitatea de apă. Până la vârsta de un an, bebelușul ar trebui să ajungă la maxim 120 ml/zi și cel mai bine ar fi să îi oferiți apa după masă, nu înainte. 

Câtă apă trebuie să bea un copil pe zi

Consumul de apă devine din ce în ce mai important odată cu înaintarea în vârstă și activitățile noi ce apar în viața micuțului. 

Trebuie să avem grijă la hidratarea copiilor, mai ales pe timp de vară.

Toți copiii mei au avut probleme cu pielea, pe care o au uscată chiar și în sezonul rece, așa că a trebuit mereu să fiu atentă la hidratarea lor, atât din interior, cât și din exterior. 

Conform ghidului Vittel realizat cu sprijinul  doamnei Dr. Iulia Tincu, Medic Primar – Specialitatea Pediatrie, Medic Specialist – Gastroenterologie Pediatrică, Spitalul Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu” București, UMF “Carol Davila” București: 

După începerea diversificării și până la vârsta de un an, cantitatea de lichide recomandată este de maximum 120 ml/zi.

Copiii între 1 – 3 ani ar trebui să consume în jur de 1,3 litri de lichide (băuturi și alimente) 

Copiii cu vârsta cuprinsă între 4-8 ani – ar trebui să consume aproximativ 1-1,3 litri pe zi, indiferent de sex, iar

Copiii cu vârsta cuprinsă între 9-13 ani – ar trebui să consume apă diferențiat, în funcție de sexe: 1,5-1,7 l pe zi pentru băieți și 1,3-1,5 l pe zi în cazul fetelor.       

Cum ne ajutăm copiii să bea mai multă apă

Multe mămici se plâng de copiii lor că vor să bea doar sucuri, că nu vor să bea apă. Eu mă consider o norocoasă din acest punct de vedere, copiii mei consumă apă, fără să fiu nevoită să mă rog de ei, însă este un rezultat al obiceiurilor pe care le-am educat de când erau foarte mici. L-am sunat pe videocall pe Nicho (care e în vacanță la mama mea) și avea cu el sticluța de apă cu el, din care băuse deja jumătate.

Chiar dacă pare ceva banal și de la sine înțeles, cel mai important pentru un copil este ce vede acasă. Dacă ne vor vedea pe noi că bem apă, cu siguranță o să ceară și ei. Eu am avut o perioadă în care făcusem o fixație pentru un suc acidulat. Văzându-mă pe mine, Alesia și Nicho îmi cereau și ei, evident. Odată ce am renunțat la acest suc, a scăzut și interesul lor pentru el. 

Trebuie să le lăsăm la îndemâna apa, să aibă acces la ea, să le fie ușor să o vadă, să o ia sau să ceară.

Atenție însă! Nu trebuie să așteptăm să ceară copilul! Dacă nu a deprins încă acest obicei, îi oferim noi apă pe parcursul zilei, îl întrebăm dacă îi e sete, dacă vrea apă.

Dacă nu le place să bea apă, putem să punem în paharul lor de apă o felie de lămâie, de portocală, zmeură , o frunză de mentă – să încercăm să o facem mai atractivă pentru ei.

Aș evita sucurile de fructe, nu le-aș trece la capitolul hidratare pentru că au conținut ridicat de zahăr.

Foarte important este să încercați să aveți control asupra apei, nu vă mulțumiți cu gândul că a băut două guri de apă dintr-un pahar dimineața și două seara. Chiar și atunci când sunteți acasă, încercați să îi puneți apa într-o sticluță doar a lui ca să știți exact câtă apă bea pe parcursul zilei și dacă sunteți în grafic. 

Alesia a avut o perioada în care „uita” să bea apă și mi-am dat seama imediat de pe pielea ei. Pielea este cel mai bun indicator al nivelului de hidratare: se poate observa imediat dacă e elastică sau ternă și uscată.

Hidratarea se poate obține și prin alimentație, multe fructe și legume proaspete conținând un nivel ridicat de apă:

De ce e important pentru copii să bea apă

  1. Să se hidrateze: chiar și o deshidratare ușoară poate să îi afecteze pe cei mici pentru că încetinește metabolismul și provoacă oboseală. Copilul poate să se simtă morocănos sau chiar să aibă dureri de cap.
  2. Apa reduce oboseala și ajută pe copiii să se concentreze mai bine și să învețe
  3. Apa reglează temperatura corpului și ajută la eliminarea toxinelor din organism

Aștept să îmi spuneți în comentarii sau pe pagina de facebook cum a fost pentru voi când ați început să dați apă bebelușilor voștri, dar și cât de bine stau copiii voștri la acest capitol. Voi sunteți un exemplu pentru ei? Beți suficientă apă?

Sper să vă ajute și informațiile pe care le veți descoperi în ghidul de nutriție al copilului și să îl împărtășiți cu alți părinți cărora le-ar fi folositor. 

DESCRACĂ AICI GRATUIT GHIDUL DE NUTRIȚIE De la sarcină și alăptare la diversificarea și nutriția copilului mic realizat de Vittel. 

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.