Cel mai inteligent „joc” pentru copii: nisipul kinetic

Cel mai inteligent "joc" pentru copii: nisipul kinetic

Vă mai amintiţi când eraţi mici şi vă jucaţi cu plastilină? Când modelaţi diferite figurine, când combinaţi culorile şi formele? Eram pasionată să modelez şi la fel de mult îmi plăcea ca, vara, la mare, să mă joc în nisip.

Când eram mică (mama zice că aveam 4-5 ani), tot întrebam de ce nu pot construi castele din nisip şi în casă. Nu ştiu cum aţi reacţiona voi, mămicile din zilele noastre, dar mama înnebunea când mă auzea. Apoi, am crescut şi am uitat, dar acum mi-am reamintit şi zâmbesc. Mai ales că dorinţa mea din copilărie pare să fi devenit realizabilă, cu ajutorul unui nisip special care poate fi folosit în casă.

Cel mai inteligent "joc" pentru copii: nisipul kinetic

Este vorba despre nisipul kinetic, pe care noi l-am descoperit recent. Se pare că este ultima noutate în materie de jocuri. Ba mai mult, este ecologic, foarte practic, util şi benefic pentru cei mici, dar şi pentru cei mari care iau contact cu el.

Ca să vă faceţi o idee, vă pot spune că este o combinaţie între nisip şi plastilină.


Ca şi textură, este asemenea nisipului de la mare, din parc, dar uşor elastic pentru că este format din 98% nisip şi 2% polymer non-toxic. Nu se usucă, are maleabilitatea necesară pentru a ţine  forme şi sculpturi simple.

Solid, curgător si pufos, nisipul kinetic se frământă uşor şi oferă o senzaţie plăcută la atingere. Deşi este uşor uleios, mâinile rămân curate după ce te joci cu el. Eu aş merge mai departe şi aş spune că este o experienţă magică, o revoluţie în materie de jocuri.

FOLLOW ME

Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… 
Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. 
Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. 
Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. 
Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. 
Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. 
Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. 
De ce? 
Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: 
În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 
👉🏻 Cum îți asiguri copilul? 
Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 
👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 
🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău
🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere
🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) 
⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui
⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina
⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță
⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!
Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. De ce? Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 👉🏻 Cum îți asiguri copilul? Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău 🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere 🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) ⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui ⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina ⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță ⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!

De asemenea, este non-toxic şi are efect antimicrobian. Este recomandat pentru copiii de +3 ani, dar sub atenta supraveghere poate fi folosit şi de cei mai micuţi.

Cu acest nisip cei mici se pot juca nu doar în grădină, ci şi în casă, când vremea rece îi ţine departe de natură. Trebuie să aveţi o tavă mai mare pe care să îl întindeţi, de preferat după ce întindeţi o folie de dimensiuni mai mari, în aşa fel încât să nu se împrăştie. Şi pentru că ştiu că, în special mamele se gândesc la curăţenie trebuie să vă spun că nisipul kinetic se curăţă foarte uşor chiar şi de pe covor.

Interesant este că poate fi folosit şi ca terapie, mai ales pentru părinţii stresaţi şi obosiţi. Mie mi se întâmplă des să ajung seara acasă, foarte obosită, iar Alesia mă aşteptă să ne jucăm. Cred că în situaţia mea sunt mulţi părinţi şi atunci nisipul kinetic este soluţia prin care să ne jucăm şi să ne relaxăm.

Prin joaca cu acest nisip, copilul foloseşte nu doar mâinile, dar şi imaginaţia, mintea, ochii şi astfel îi sunt stimulate în acelaşi timp mai multe simţuri. Pot fi create orice forme tri-dimensionale, iar acestea se păstrează atât timp cât se doreşte acest lucru. Specialiştii spun că joaca în nisip stimulează şi dezvoltă creativitatea şi calităţile motrice ale celor mici şi a celor mari. Aşadar, nisipul kinetic poate fi considerat o experienţă senzorială calmantă, ca o terapie senzorială.

Pentru cei cu sensibilităţi tactile şi de zgomot, acestă formă de joacă le oferă posibilitatea de a identifica formele 3D atunci când „construiesc” forme şi lucruri.

Nu se vor plictisi prea repede de acest joc, aşa că, dacă vreţi să îi ţineţi ocupaţi şi să aveţi timp pentru alte activităţi, aceasta este soluţia.

Totuşi, trebuie să vă previn asupra a două reguli foarte importante pentru atunci când vă jucaţi.

  1. Nu îi lăsaţi pe cei mici să se plimbe prin casă cu nisip, altfel va deveni un coşmar.

  2. Folosiţi o tavă pe care să întindă nisipul, eventual aşezată pe o masă sau pe o pătură dacă staţi pe covor.

Se pare că la momentul acesta, nisipul kinetic este în Top 3 jucării din lume în preferinţele celor mici şi a celor mari. În SUA, se numără chiar printre cele mai apreciate jocuri. Iată aici şi o mostră a posibilităţilor sale de „abordare”:  https://www.youtube.com/watch?v=50_-zqsgDA4


2 comentarii pe “Cel mai inteligent „joc” pentru copii: nisipul kinetic

  1. Liana Marcu says:

    Multumim mult Ela Craciun, atat pentru prezentarea si recomandarea calitatilor produsului – ele ne-au facut si pe noi, in calitate de parinti, sa ne indragostim iremediabil de el. Multumim de asemenea si pentru modul frumos in care ati ales informatiile esentiale privind componenta nisipului precum si pentru sfaturile practice. Va invitam sa incercati produsul nou-varianta colorata, sau revolutionarul bubber, plastelina care nu se usuca niciodata! Va stam oricand la dispozitie cu orice detalii! Cu drag, Liana.

  2. Liana Marcu says:

    Multumim mult Ela Craciun, atat pentru prezentarea si recomandarea calitatilor produsului – ele ne-au facut si pe noi, in calitate de parinti, sa ne indragostim iremediabil de el. Multumim de asemenea si pentru modul frumos in care ati ales informatiile esentiale privind componenta nisipului precum si pentru sfaturile practice. Va invitam sa incercati produsul nou-varianta colorata, sau revolutionarul bubber, plastelina care nu se usuca niciodata! Va stam oricand la dispozitie cu orice detalii! Cu drag, Liana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.