Cum ai grijă de pielea bebelușului

Conexiunea care se stabilește între o mămică și bebelușul ei imediat după naștere este foarte specială. Țin minte că atunci când s-au născut Alex și Alesia, îmi plăcea foarte mult să le miros căpuțul și pielea, pentru că bebelușii au un miros specific foarte special.

Nu am fost o mamă care să exagereze sau să-i cocoloșească, o bubiță nu era un capăt de lume și atunci când cădeau, important era să se ridice. Recunosc însă că aveam câteva obsesii, mai ales după prima naștere. Cum am avut mereu o pasiune pentru medicină, citeam tot ce se putea despre bebeluși și îngrijirea lor, pentru că voiam să previn orice probelmă.

Am rămas în continuare preocupată de acest subiect, datorită rubricii de sănătate din cadrul emisiunii Numai de bine. Așa am aflat că există produse ce întăresc sistemul natural de apărare al pielii bebelușului. Pielea bebelușilor este insuficient dezvoltată și imatură, așadar are un grad de sensibilitate ridicat.

Iată 10 sfaturi utile de îngrijire, puse la dispoziție de către medicul pediatru Dr. Ilinca Tranulis, special pentru a ajuta mămicile să protejeze pielea bebelușilor în mod natural, zi de zi:

1. Pielea trebuie să fie curată – transpirația în combinație cu praful pot irita pielea ducând la apariția de erupții cutanate.

2. Hidratarea pielii este necesară, dar produsul folosit ar trebui să fie fluid, să pătrundă ușor în tegument, să nu astupe porii, să lase pielea să respire.

3. La naștere, pielea umană este complet nepregătită pentru mediul exterior. De aceea, este bine să nu expunem deloc la soare copilul de până la 1 an, nici măcar la soarele din timpul iernii. După această vârstă, se vor folosi creme cu protecție SPF 50+ chiar și pe timp rece, dacă este soare afară.

4. În primele săptămâni de viață poate apărea descuamarea fiziologică a pielii bebelușului. Acesta este un proces normal, însă este nevoie de o igienă riguroasă în această perioadă, pentru a preveni infecțiile.

5. Îmbăierea este bine să fie practicată abia după căderea cordonului ombilical pentru a permite vernixului protector să se infiltreze cât mai bine în piele până când aceasta își creează propriile mecanisme de autoapărare.

6. În primele zile de viață este ideal să nu îndepărtăm stratul de vernix de pe piele, ci să-l masăm ușor în piele, întrucât acesta acționează ca o barieră naturală împotriva factorilor nocivi din mediul exterior.

7. Datorită capacității perceptive mari a pielii în primele luni de viață, este important ca temperatura din camera copilului să fie menținută la un nivel constant, fără schimbări bruște.

8. La naștere, suprafața pielii este relativ neutră, însă în contact cu mediul înconjurător devine din ce în ce mai acidă. De aceea, e indicat să folosim produse de îngrijire cu un PH bazic, pentru a reechilibra aciditatea pielii.

9. Pentru a evita apariția eritemului fesier (așa-zisa „iritație de scutec”) este absolut necesar să nu întârziem în schimbarea scutecului bebelușului, având grijă să curățăm și hidratăm foarte bine locul de fiecare dată.

10. Pentru a evita riscul de iritații ale pielii cauzate de intoxicații sau alergii alimentare, este necesar să fim foarte atenți cu alimentația bebelușului înțărcat, dar mai ales cu cea a mamei care alăptează, în perioada de alăptare exclusivă.

Dacă ești proaspăt mămică sau vrei să faci cadou mai special unei prietene ce se află în această ipostază, aștept să-mi spui pe facebook care este cea mai bună modalitate de a avea grijă de pielea bebelușului.

Concursul se va încheia pe 15 decembrie 2016, la fix pentru un cadou de sărbători. 🙂

gammes-bebe-3-physio-calenduline-v3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.