Problemele ORL la copii sunt frecvente, mai ales în primii ani de viață, din cauza sistemului imunitar în dezvoltare și a anatomiei specifice a urechilor, nasului și gâtului. Iată câteva dintre cele mai comune afecțiuni ORL la copii:
Otita medie: Este o infecție a urechii medii, des întâlnită la copii mici, datorită structurii trompei lui Eustachio, care este mai scurtă și mai orizontală, facilitând intrarea bacteriilor și virusurilor. Simptomele includ durere la ureche, febră și uneori pierderea temporară a auzului. Otitele recurente pot afecta auzul pe termen lung dacă nu sunt tratate corespunzător.
Rinita alergică: La copii, rinita alergică se manifestă prin strănut frecvent, congestie nazală, mâncărime la nivelul nasului și ochilor, și poate fi cauzată de alergeni precum praful, polenul sau părul de animale. Această condiție poate duce și la respirație pe gură, ceea ce afectează somnul.
Adenoidita și amigdalita: Adenoizii și amigdalele pot deveni inflamate din cauza infecțiilor repetate. Adenoidita poate bloca pasajul nazal, ducând la respirație pe gură și sforăit, iar amigdalita cauzează durere în gât și dificultăți la înghițire. În unele cazuri, este necesară îndepărtarea chirurgicală a acestora.
Sinuzita: La copii, sinuzita apare ca urmare a unei infecții virale sau bacteriene care afectează mucoasa sinusurilor. Se manifestă prin congestie nazală, dureri faciale, tuse și secreții nazale dense.
Apneea obstructivă în somn: Aceasta este o afecțiune în care copilul are pauze în respirație în timpul somnului, adesea cauzată de mărirea amigdalelor sau a adenoizilor. Apneea poate duce la somn agitat, oboseală și probleme de concentrare pe parcursul zilei.
FOLLOW ME
Este important ca aceste afecțiuni să fie diagnosticate și tratate corect, pentru a preveni complicațiile pe termen lung. Consultarea unui specialist ORL este esențială pentru a stabili un tratament adecvat.
Invitata Elei Craciun in episodul 21 din Podcastul „Cu Ela la doctor”, Dr. Andreea Vlăescu este medic specialist ORL cu o vastă experiență în tratamente și intervenții specifice acestui domeniu, inclusiv la pacienți pediatrici și adulți. Este asociată cu clinica Doctor Top din București, unde a început să activeze în 2023. Are o experiență clinică de peste opt ani, oferind servicii precum consultații ORL, endoscopii, audiometrie și impedansmetrie, și este specializată în chirurgie ORL, inclusiv utilizarea tehnicilor laser și chirurgie endoscopică. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și are o pregătire suplimentară în managementul serviciilor de sănătate. De asemenea, este implicată în cercetări de doctorat axate pe probleme legate de sângerările nazale.
Otita, o preocupare pentru toți părinții
Este una dintre afecțiunile frecvente în timpul copiilor și există otite medie și acute. Acestea pot avea mai multe cauze, precum infecții virale și bacteriene. Cât de des e normal să apară otita la copii?
„Unul, două episoade pe an sunt acceptabile. Dacă sunt mai multe, depinde ce fel de episoade sunt: cât de repede trec, dacă mai este nevoie de antibiotic. Ce este foarte important și aș vrea să rețină părinții este că, odată ce copilul a fost diagnosticat cu otită, ar trebui să mergem la controale până când s-a vindecat complet. Sunt copii care fac otite recurente și nu știm dacă otita lui a trecut la un moment dat sau efectiv se supra infectează”, explica medicul.
Este important să știm că în cazul otitei nu se administrează antibiotic fără recomandarea medicului. Doar un specialist ORL poate determina dacă simptomele de la nivelul urechii se pot trata cu antibiotic.
„Să păstrăm o toaletă a nasului corespunzătoare. Pot fi episoade în care au secreții nazale. Să nu îl expunem la substanțe toxice, la poluare, la fum de țigară. Pentru copiii mai mici contează și cum sunt hrăniți, adică poziția în care stă bebelușul. Când stă pe spate există un exces de mucus. La copiii cu alergii trebuie să fim atenți pentru că pot dezvolta infecții de tract respirator”, explica detaliază dr. ORL Andreea Vlăescu.
Cum se curăță corect nasul copiilor
Interviul integral din podcastul „Cu Ela la doctor” îl puteți urmări pe Youtube