Atenție, părinți! Emoțiile negative dau dureri de cap copiilor

În vacanța de vară, Alesia mi-a tot zis că o doare capul, o zi, două, trei. Când am întrebat-o unde o doare și mi-a arătat că în jurul cefei, m-am cam speriat și am sunat pediatrul, care m-a liniștit imediat și m-a întrebat dacă se uită la televizor. Chiar în momentul acela se uita, iar prea mult timp petrecut în fața unei surse de lumină, poate duce la dureri de cap. Am mai povestit într-un articol despre durerile de cap ale copiilor, unde am dat și 5 motive care ar putea duce la dureri de cap, puteți să îl citiți aici.

În momentul în care durerile de cap nu mai treceau, am încercat să caut cauza medicală. Dacă și copiii voștri au dureri de cap, la recomandarea medicului puteți să le dați capsule moi masticabile fiind usor de administrat si plăcute la gust. Dacă durerile de cap persistă și din punct de vedere medical copilul este sănătos, cel mai bine ar fi să stați de vorbă și cu un psiholog, pentru că de multe ori, problemele noastre de sănătate pot avea cauze emoționale.

Am discutat și cu Cerasela Rogen, care mi-a vorbit despre cum emoțiile noastre, descarcă în corp substanțe chimice, care ne pot afecta fizic atât pe noi, cât și pe copii

De foarte multe ori, mai ales la copii, care sunt foarte conectați cu energiile lor subtile, adică cu emoțiile lor, neștiind cum să le direcționeze, în momentul în care cineva în casă e supărat sau atmosfera nu este plăcută, copilul poate începe să aibă dureri de cap. Pentru că nu știe să își manifeste în cuvinte emoțiile, le redirecționează în interiorul lui și astfel, pentru că sunt neexprimate, încep să aibă efecte asupra corpului lui, fizic. Dacă am fost deja la medic și ni s-a spus că din punct de vedere medical totul este în regulă, însă copilul continuă să manifeste des dureri de cap, acestea pot fi de natură emoțională.

Atunci când sunt deranjați de ceva, cei mai mulți copii sunt afectați fizic, în primul rând, pentru că ei sunt foarte conectați la ce se întâmplă în casă. Pentru un copil, mama și tata sunt ca niște zei, iar în momentul în care aceștia țipă sau se ceartă, comportamentul lor are consecințe asupra stării copilului.

Trebuie să fim foarte atenți la echilibrul emoțional al copilul. Primul lucru pe care trebuie să îl facem ca el să se poată descărca sau să poată comunica este să-l învățăm cum sa comunice emoțional. În loc să îl întrebăm cum a fost la grădiniță/școală, ce a învățat azi, ce a făcut, ar trebui să îl întrebăm cum te-ai simțit azi?

FOLLOW ME

Chiar dacă nu cunoaște bine emoțiile, începe să gândească și să conecteze întrebarea cu ceea ce s-a întâmplat în ziua respectivă, că s-a supărat pe cineva, că l-a enervat cineva, că nu s-a simțit bine când i s-a luat o jucărie. Pornind de la întrebarea „cum te-ai simțit azi” va putea să îți spună „m-am certat cu prietena mea cea mai bună” și afli lucruri care sunt importante din punct de vedere emoțional.

Mai există un joc pe care îl puteți face, se numește jocul adevărului, în care spunem fiecare ce simțim față de cei din casă, fără să comentăm. Ne așezăm într-un cerc și începem noi ca părinți să spunem cum ne vedem, ne deranjează, apoi le permitem copiilor să ne spună cum ne văd și ei. Eu, de exemplu, am aflat în urma unui astfel de joc că pe copiii mei îi deranjează că atunci când îi iau de la școală vorbesc la telefon sau că atunci când le pun masa le spun să mănânce tot. Este un joc care ajută echilibrul emoțional al copilului.

Al treilea lucru pe care îl putem face este să îi învățăm ce înseamnă emoția de bucurie și emoția de supărare ca să se poată exprima. Puteți să o faceți tot sub forma unui joc și să îi desenați niște fețișoare care exprimă emoția apoi să îi îl întrebați: dacă eu îți dau ție mingea pe tonul ăsta „ia-ți mingea!”, ce emoții crezi că am? Și o să îți spună că ești supărat. Dacă nu știe, îi exprimi. Apoi faci o față zâmbitoare și spui „uiteee, ia mingea!”, cum e mama acum? Și o să îți spună că ești fericită.E foarte important să învățăm copilul să comunice.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Gata și a doua zi de școală ✅ La voi cum e? Încă e relaxarea de după vacanță sau a început treaba? 😘

O postare distribuită de Ela Craciun (@elacraciun) pe

Încă un lucru esențial pe care trebuie să îl știm este că atunci când copilul e supărat e important să începem să îi spunem „te înțeleg că ești supărat”. Trebuie să îl lăsăm să înțeleagă că și starea de supărate este un lucru normal în felul nostru uman de a fi și îi spunem „înțeleg că ești supărat. vrei să facem ceva să uiți de asta sau te pot ajuta cumva?” sau „și eu aș fi fost supărat dacă mi s-ar fi întâmplat asta”. E bine să îi validam acea emoție și acea stare în acel moment și abia după să încercăm să îl scoatem din acea stare.

De câte ori vorbesc cu Alesia am parcă un moment de „aha!” și încerc apoi să pun în aplicare sfaturile ei. Vom face și noi jocul adevărului, ca să mă asigur că toate emoțiile lor sunt „puse pe masă” înainte de a începe un nou capitol care e probabil într-o măsură mai mică sau mai mare, stresant pentru copiii noștri.

În acest punct al vieții, cel mai ușor îmi e să comunic cu Alesia, ea e mereu cu mine. Cu Nicholas comunicarea e puțin mai dificilă în etapa asta, iar Alex a fost mai mult plecat, dar acum sper să comunicăm cât mai eficient, pentru că nu îmi doresc să își reprime emoțiile față de mine.

Proiectul Cu durerea nu-i de joacă este o campanie de informare, cu o componenta educațională. Scopul acesteia este de a aduce în discuția din spațiul public subiectul durerii de cap la copii, îndeosebi la cei cu vârste între 7-12 ani. (Studiu: Durerea de cap la copii)

Copiii voștri au avut probleme cu durerile de cap? Ce măsuri luați de obicei?

 

 

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE. Pe mine mă găsești zilnic și pe pagina mea de facebook, Instagram sau pe canalul de Youtube.

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

0 comentarii pe “Atenție, părinți! Emoțiile negative dau dureri de cap copiilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.