Cu Ela la doctor Podcast – Episodul #36 | Ce este tusea de 100 de zile și cât de gravă poate deveni TUSEA NETRATATĂ – dr. Irina Strâmbu

Cu Ela la doctor - Episodul #36 Ce este tusea de 100 de zile și cât de gravă poate deveni TUSEA NETRATATĂ - dr. Irina Strâmbu

Dr. Irina Strâmbu este conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și medic primar pneumolog. Din 2018, conduce Secția Clinică Pneumologie V a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, unde activează din 1991. În 2006, a obținut titlul de Doctor în Științe Medicale la aceeași universitate.

Dr. Strâmbu este coordonatorul Grupului de Lucru pentru Pneumopatii Interstițiale Difuze și Sarcoidoză al Societății Române de Pneumologie, promovând cunoașterea și managementul acestor afecțiuni în rândul medicilor și pacienților. De asemenea, a fost redactor-șef al revistei „Pneumologia” între 1997 și 2017.

Pe lângă activitatea sa clinică și didactică, Dr. Strâmbu a fost implicată în proiecte de cercetare, inclusiv coordonarea proiectului „Centru integrat de diagnostic și management precoce al cancerului pulmonar – INTEGRIS” la Institutul „Marius Nasta”.

În episodul #36 din Podcastul Cu Ela la doctor doamna doctor ne-a răspuns la întrebările legate de un subiect actual: tusea. Când este normală? Când trebuie să mergem la doctor? Ce este tusea de 100 de zile?

Ce trebuie să știm despre tuse

„Tusea nu este niciodată normală. Este normal să nu tușești. Tusea este inventată de Mama Natură ca un mecanism de apărare pentru a scoate afară din căile aeriene ceva care-a ajuns accidental acolo: o fărimitură de mâncare, o picătură de apă. În cazul celor care au probleme respiratorii pulmonare bronșice e necesar să dea afară niște mucus care s-a acumulat în căile aeriene sau tusea apare în urma unor inflamații ale căilor aeriene sau inflamația plămânului”, a spus dr. Irina Strâmbu în podcastul Cu Ela la Doctor.

Ce putem face când avem o tuse deranjantă fără febră sau alte simptome?

„Dacă apare tusea într-o răceală, sincer sunt niște leacuri băbești, la început în faza inflamatorie, care funcționează. Leacul preferat mie este un pic de ceai cald, cu un deget de lapte și o linguriță de miere, reușește să fie atât de emolient, încât liniștește faringele, gâtul și această încălzire ajută, ne sfătuiește dr. Strâmbu în podcastul Cu Ela la Doctor.

Ce este tusea de 100 de zile

Tot mai multă lume se confruntă cu tuse persistentă în urma unei răceli, iar aceste persoane se tem că ar putea suferi de tusea de 100 de zile. Ce este această afecțiune și cum se poate preveni?

„Tusea celor 100 de zile se referă în mod specific la tusea dintr-o anumită boală și anume tusea convulsivă și numele îl poartă datorită duratei foarte lungi de peste 10 săptămâni a tusei care poate să însoțească această boală, prevenibilă prin vaccinare. Este o boală foarte severă, de aceea a fost inclusă pe lista de vaccinare de foarte multă vreme, pentru că provoacă suferință importantă la cei care s-au îmbolnăvit și poate să lase în urmă sechele pulomonare foarte importante. Este foarte contagioasă, la fel de contagioasă ca rubeola, pojarul, scarlatina”, explică doamna dr. Irina Strâmbu.

Alte teme abordate în Cu Ela la doctor Podcast – Episodul #36 – discuție cu medicul primar pneumolog dr. Irina Strâmbu

  • Este mai comuna tusea in aceasta perioada?
  • Cum tratam tusea? Despre medicamente și siropuri
  • Cand mergem la doctor?
  • Cum deosebim infecția virală de cea bacteriană?
  • Tusea la copii
  • Mituri din popor
  • Cum ne putem creste imunitatea?
  • Este bine sa evitam camerele de garda?

Interviul integral din podcastul „Cu Ela la doctor” îl puteți urmări aici:

Alte episoade din podcastul „Cu Ela la doctor”

Bolile pulmonare: care sunt cele mai frecvente, cum prevenim și cum tratăm bolile de plămâni. Ela Crăciun în dialog cu dr. Beatrice Mahler | Cu Ela la Doctor, episodul 11

Cu Ela la doctor I Episodul 3. Dr. Irina Antonescu, medic pediatru, informații esențiale pentru părinți despre bolile copilăriei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.