Îmi place să călătoresc. Cui nu? ați spune:). La finalul anului trecut am fost în Maroc. De fapt, am trecut prin Maroc. Un amestec ciudat de exotic și decrepit. Sărăcia se vede de la o poștă dar, în aceeași măsură și adaptarea omului la ea. Facem cumva, noi oamenii, și reușim să schimbăm locuri, mirosuri, culori. Pe drept cuvânt că omul sfințește locul. Un amestec pestriț, un zumzet de fundal, o harababură simpatică dacă ești călător, obositoare dacă ești venetic. Un loc în care îți dai seama de ce în exotic ordinea nu poate dăinui.
În Maroc am încercat pentru prima data tajine, fel de mâncare berber demunit astfel după vasul în care e pregătit. Specific regiunii Africa de Nord, e făcut din carne de pasăre, cu smochine sau orice alt tip de fructe sau legume.
Am aflat că tajine poartă noroc celor care îl mănâncă și că, în fiecare regiune există un fel de mâncare care dezleagă șansa bună pentru cel care îl consumă cu inima curată și înfometat.
Interesant este că, dacă vom compara diversele culturi ale lumii, vom găsi categoria de alimente așa zise norocoase. Prin proprietățile lor fizice, odată ingerate, fac la nivel mistic, transferul către cel ce le consumă. Sau cel puțin aceasta este interpretarea data de etnologi. Dacă tot avem un an în față cu planuri de călătorie și de vacanțe, m-am gândit să pun în câteva rânduri felurile de mâncare norocoase în cele patru colțuri ale lumii.
Tăiței, Japonia: tradiția spune că dacă reușești să mănânci fără să rupi, tăițeii din hrișcă vei avea viață lungă și sănătoasă.
Porc, Germania: unde mâncarea tradițională e cârnatul de porc cu varză. Porcul simbolizează abundența și progresul pentru că e voluminous și înaintează scurmând după mâncare.
FOLLOW ME
Struguri, Spania și Portugalia: de aproximativ un secol, tradiția spune la spanioli că strugurii aduc noroc, mai ales dacă sunt mâncați în noaptea Anului Nou. La începutul secolului al XX-lea, în Alicante, fusese o producție bogată de struguri și, pentru a marca momentul și pentru a prețui fiecare boabă din bogata cultură, locuitorii au ales să mănânce 12 boabe alese pe spânceană din bogata recoltă.
Rodiile, Grecia: cu cât rodia pe care o nimerești are mai multe semințe ce dau pe afară, cu atât norocul tău va fi mai ortoman.
Hoppin’ John, S.U.A: un fel de mâncare traditional sudului din orez și mazăre neagră seervit cu legume cu frunze. Simbolizează prosperitatea, mazărea face referire la monede iar verdele la culoaarea banilor.
Mâncarea rotunda, Filipine și în unele părți ale S.U.A. simbolizează banii și, prin extensie, prosperitatea. Italienii nu concep masa de Anul Nou fără cotechino (o specialitate de cârnați din carne de porc) cu linte sau fasole, ce se mănâncă imediat după miezul nopții. Pentru ei, norocul e adus prin asocierea celor două alimente supreme ale norocului: lintea și carnea de porc. Germanii mănâncă și ei carnea de porc cu linte sau fasole ori supă de linte cu cârnați. În Brazilia, supa de linte sau de orez aduce noroc.
Ce îmi rămâne e să vă spun…poftă bună;)!