Cum îi facem pe copii să nu mai stea atâta timp în fața ecranelor

Dependenţa de ecrane – Cum îi facem pe copii să nu mai stea atâta timp în fața televizorului, calculatorului sau pe telefon

Multe dintre întrebările pe care le primesc de la mămici atât offline, cât și online, sunt legate de timpul petrecut la calculator, televizor sau pe telefon. Se pare că pentru mulți copii aceste activități sunt principala preocupare sau principalul refugiu, iar pentru părinții, principala problemă.

Cât timp petrec copiii mei în fața ecranelor

Cu Alex nu am avut niciodată problema asta, el a avut dintotdeauna alte preocupări și pasiuni care l-au ținut mai mult pe afară, dar, pe Alesia, și 3 zile dacă o las, poate să stea constant la televizor, pe tabletă sau pe telefon.

Vă dați seama că nu îmi doresc să se întâmple asta, mai ales după discuția pe care am avut-o cu Radu Leca despre dependența pe care o dezvoltă copiii pentru gadget-uri, dar mai ales consecințele pe care le are asupra copiilor. Alesia are voie la televizor/laptop/tabletă/telefon o oră pe zi, în general.

În funcție de timpul pe care îl petrec acasă încerc să le limitez și lor timpul petrecut în fața ecranelor.

În timpul vacanței nu am monitorizat-o foarte tare, pentru că ne-am mai dus și la mare, a stat și la Sinaia, nu avem un program foarte ordonat. Dar dacă sunt acasă o limitez la o oră, după care facem pauză, găsim alte activități. Ce mai funcționează foarte bine la noi este că pentru orice boacănă sau năstrușnicie, pedeapsa este confiscarea telefonului sau revocarea drepturilor de a mai sta la televizor/laptop/tabletă.

Nicholas nu e prea pasionat încă de televizor, e atras mai degrabă de telefon, pe care îl folosesc din când în când să îi pun cântecele. De curând m-a uimit cu dexteritatea incredibilă de a-și schimba singur cântecelele, se pare că atunci când te naști în era tehnologiei, totul e foarte intuitiv. Dacă e televizorul pornit în camera în care se află, nu stă mai mult de 5 minute, pentru că se plictisește, iar la desne nu îl lăsăm să se uite, momentan. El nu are voie mai mult de 15 minute pe zi, dar nu îi iau niciodată cu forța telefonul, pentru că ar începe să plângă instant – îl atrag cu alte jucării.

Știu că nu e o noutate problema pe care v-o aduc azi în atenție și că poate nu vă e de folos, având în vedere că primesc des întrebări pe tema asta, semn că suntem cu toții conștienți că există, așa că aleg să mă concentrez pe soluții.

Cum reușești să îi ții pe copii departe de ecrane

E o adevărată provocare să ții ocupat un copil de 8 ani, mai ales cu toate restricțiile de anul acesta. Au fost niște luni care mi-au exploatat maxim creativitatea, dar sunt sigură că și pentru ea a fost la fel de dificil să nu cadă plasă plictiselii. V-am arătat mereu pe instagram sau pe Youtube cu ce ne mai ocupăm timpul, dar m-am gândit să vă las și aici câteva idei de activități care sunt înlocuitorul perfect al timpului petrecut în fața ecranelor.

1. Gătim

Pandemia ne-a transformat pe toți în experți culinari, știu, dar cred că orice copil se bucură când îl lăsăm să stea cu mâna în aluat, să decoreze prăjiturele sau să faceți împreună înghețată de casă.

2. Activități în aer liber

Noua pasiune a Alesiei este hoverboard-ul. Dacă îi spun hai să ieșim cu hoverboard-ul, nu îi mai trebuie altceva. Anul trecut a învățat să meargă pe role și era înnebunită după asta, deci cred că depinde și în ce etapă se află fiecare copil. Îi place și cu trotineta sau cu bicicleta, așa că încercăm să ieșim în parc atunci când nu e prea cald, dar evităm parcurile mari sau aglomerate.

3. Facem fișe colorate, labirinturi, exerciții distractive

Săptămâna trecută ne-am dus o zi întreagă la țară și ne-am amenajat un colț de grădină la umbră, unde să putem sta toată ziua într-un decor frumos, ca să fim mai productive. Temele de vacanță chiar pot să fie mult mai distractive dacă îmbraci totul într-o „petrecere”, măcar aparent. În timpul școlii online am epuizat toate locurile din casă și normal că s-ar putea ca cei mici să nu mai aibă chef de aceeași rutină cu pus la birou și făcut teme, dar e important să supraveghem și tot ce ține de educație și să nu punem școala-n cui, așa că am făcut și pe parcursul verii fișe de lucru.

Dacă ați rămas în pană de idei la acest capitol, găsiți o mulțime de variante de jocuri și fișe imprimabile gratuite AICI, pentru copii cu vârstele: 2-4 ani, 4-8 ani, minimum 8 ani. Vă spun sincer că mie îmi place în continuare să fac fișele astea, pentru că mă relaxează și sunt task-uri foarte simple, care îmi mai iau gândul de la grijile de zi cu zi.

Erau într-un timp foarte populare cărțile de colorat pentru adulți, dar eu zic că e mai distractiv să fac fișe și joculețe pentru că am și sentimentul că am rezolvat ceva. O să vedeți că găsiți resurse nenumărate de inspirație pe care le puteți descărca și imprima pentru toată familia.

Ce îmi place la imprimanta HP Smart Tank 515

Noi avem acum imprimanta multifuncțională HP Smart Tank 515 care mi se pare extrem de ușor de folosit, pentru că e wireless și poate fi conectată chiar și la telefon, cu ajutorul aplicației HP Smarts. Are rezervoare de cerneală reîncărcabile și a venit cu 3 sticluțe de cerneală neagră, o sticluță de cerneală cyan, una magenta și una galbenă. Am citit că cerneala inclusă e suficientă pentru a imprima până la 18,000 de pagini monocrom sau 8,000 de pagini color, ceea ce mi se pare wow. Noi am scos până acum în jur de 100-150 de pagini color (pentru că e mult mai atractiv pentru copii decât alb-negru) și aproximativ 60 de poze.

Toate pozele din spatele nostru sunt scoase tot cu imprimanta HP Smart Tank 515. Sunt toate făcute în 2020 și a fost foarte emoționant să le alegem, să le scoatem la imprimantă și apoi să facă Alesia o selecție cu ce punem „la expoziție”, cu ce îi lăsăm bunicii și ce luăm acasă.

Toate imprimantele din gama HP Smart Tank beneficiază de 3 ani garanție extinsă, dacă după achiziționare produsul este înscris pe acest site: www.hp.ro/extragarantie

Sunt curioasă ce activități mai aveți voi, ce ați făcut interesant vara asta și cum v-ați mai ocupat timpul cu cei mici. Sunt sigură că suntem cu toții în căutare de inspirație.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.