Cum îl ajutăm pe copil să scape de frica de dentist?

Copiii au multe frici care dispar pe măsură ce timpul trece. Teama de stomatolog, însă, este una dintre puținele anxietăți pe care le dobândim în copilărie și pe care le simțim chiar și la maturitate. Pentru cei mici, chiar și o simplă examinare nedurerosă se poaate transforma într-o amintire urâtă.

Anul acesta l-am dus pe Nicholas pentru prima oară la dentist. Avea câteva colorații pe dințișorii din față, așa că am decis că e momentul să ne însoțească și el de acum încolo la vizitele regulate la cabinetul stomatologic. 

Din fericire, cu un simplu periaj profesional, petele de pe dințișori au dispărut. Prietena noastră, dr. Andreea Firca-medic stomatolog, mi-a povestit că aceste mici pete sunt cauzate, la copii, de coloranții din mâncare sau sucuri.

Am postat pe contul meu de instagram câteva imagini din cabinetul stomatologic și, după ce au văzut cât de prietenos, vesel și relaxat a fost Nicho, mămicile m-au întrebat cum reușim să învingem frica de stomatolog. Mi-au povestit că ele se confruntă cu crize de plâns din momentul în care intră în cabinetul stomatologic cu copilul și nu reușesc să îl calmeze, motiv pentru care nici nu ajung la dentist atât de des pe cât ar trebui (e recomandat să mergem la stomatolog de 2 ori pe an). 

Pentru că sănătatea orală este foarte importantă și nu suportă amânare, m-am hotărât să împărtășesc cu voi câteva sfaturi din experiența meași din ce am învățat de la dentistul nostru de-a lungul timpului.

Dacă și tu te pregătești să mergi cu copilul la dentist, vei găsi în acest articol multe sfaturi care te vor ajuta să faci experiența mai plăcută și să îl ajuți pe micuțul tău să aibă un zâmbet frumos și sănătos, pentru care să îți mulțumească mai târziu. 

Când trebuie să mergem cu copilul la primul control stomatologic și ce se întâmplă?

Controlul stomatologic este unul dintre cele mai importante obiceiuri pe care trebuie să le setăm încă din primii ani de viață. Nu trebuie amânat pentru când copilul „crește și înțelege”. Prima vizită la dentist este cea mai importantă și poate fi făcută chiar după prima erupție dentară. Este o examinare sumară, fără instrumente și fără niciun fel de disconfort. 

Chiar dacă are dar 2-3 dințișori, medicul poate să verifice defectele smalțului care ar putea cauza carii în timp, sănătatea gingiilor și a mucoasei bucale. În mod ideal, nu ne dorim ca prima întâlnire a copilului cu dentistul sa fie dureroasă, așa că nu trebuie să așteptăm până când problemele se agravează. Pe Alex și pe Alesia i-am dus mai des la dentist când erau foarte mici. În schimb, la Nicholas am amânat din cauza pandemiei și a restricțiilor. Din fericire, dinții lui sunt perfecți. Chiar și așa, de acum înainte, ne vom ține de schema de consultații. 

De ce plânge copilul la dentist?

Există mai multe motive pentru care copiii se tem de stomatolog. Nu este nevoie să facem un exercițiu de sinceritate ca să putem afirma că tuturor ne este, măcar puțin, frică de dentist. Teama adulților este, însă, fundamental diferită de a copiilor. Mulți dintre noi am rămas cu amintiri neplăcute din vremurile în care mersul la dentist era o experiență care se sfârșea întotdeauna foarte dureros. Medicul era neprietenos, tratamentul neplăcut și frica te țintuiau pe scaun. Din fericire, medicina a evoluat, iar astăzi este posibil să ne întreținem zâmbetul impecabil, fără prea multă suferință. Aceasta este șansa noastră să rupem cercul vicios al fricii de dentist.

Un copil va fi neliniștit la dentist dacă:

1. Preia frica adulților

Principalul motiv pentru care copiii se tem de stomatolog este că simt emoțiile negative sau văd îngrijorarea părinților. Cu cât sunt mai mici, cu atât percep și preiau intens stările mamei. Dacă și ție îți este frică de dentist, roagă pe cineva mai curajos din familie să meargă cu copilul la stomatolog. Poate pe tătic, pe bunici sau o prietenă pe care copilul o cunoaște. 

2. Nu a fost pregătit suficient

Teama de necunoscut este una dintre cele mai intense frici pe care le simțim chiar și la maturitate. Copilul trebuie să știe unde merge și ce urmează să se întâmple. Explică-i cu răbdare unde mergeți și asigură-l că îl vei ajuta să treacă peste emoții.

3. L-ai amenințat cu dentistul

Nu-i așa că atunci când mănâncă prea multe dulciuri sau nu vrea să se spele pe dinți îl ameninți că o să facă multe carii și o să îl duci la dentist? „Dacă nu ești cuminte, te duc la doctor și o să îți facă injecții!”. Un copil trebuie să știe că medicul este prietenul lui. Poți să îl rogi chiar și să deseneze o felicitare pentru medic pe care să i-o ofere, ca să stabilească o relație de prietenie încă de la prima vizita.

4. Ai amânat vizitele prea mult

Să evităm vizita la dentist sau să amânam până când apar problemele este cel mai rău scenariu. Dacă prima vizita a copilului la dentist se face atunci când deja au apărut complicațiile și este nevoie de proceduri dureroase, sentimentul de frică se va instala rapid.  

5. A trecut deja printr-o traumă medicală

Copilul tău a avut deja vizite dureroase la stomatolog, la analize sau la ORL? Este de înțeles motivul pentru care face o criză de plâns. Acest lucru înseamnă și că nu ați găsit medicul potrivit, care să știe să gestioneze situația astfel încât tratamentul fie cât mai ușor de suportat. 

6. Din cauza zgomotelor și a mirosurilor neplăcute

Mulți copiii se tem de zgomotele făcute de instrumente sau de mirosul puternic de medicamente și dezinfectant. De asemenea, dacă în cabinet sunt expuse imagini din timpul procedurilor, copilul va fi speriat. 

Cum ajuți copilul să scape de teamă de dentist

În primul rand, pentru a putea sa îl ajuți, trebuie să înțelegi ce îl deranjează. Ceea ce poți face ca să îi creezi o experiență cât mai plăcută este să:

1. Mergeți la un specialist în stomatologie pediatrică

Spre deosebire de stomatologul obișnuit, specialistul în dentiție pediatrică este pregătit înțeleagă comportamentul și gesturilor copilului și să facă tratamentul dentar suportabil. Cabinetul lui este mai colorat, iar atitudinea mai prietenoasă.

2. Creează o conexiune cu medicul stomatolog

  1. Dacă îl cunoști pe medic, el poate deveni ușor prietenul copilului. Noi avem norocul să fim prieteni cu Andreea Firca .Alesia și Nicholas o cunosc și din afara cabinetului medical și sunt prieteni cu cei doi copii ai ei. Dacă voi nu aveți o relație atât de apropiată cu dentistul, pentru primele consultații, acordă-i timp să se împrietenească în cabinet.

Vă recomand să mergeți la ea dacă sunteți din București. Ea este foarte prietenoasă cu copiii, le vorbește cu răbdare și le explică ce are de făcut. Alesiei i-a scos foarte ușor prima măsea care se mișca, în urmă cu câteva săptămâni. Nu a durut-o și s-a bucurat că extracția a durat foarte puțin. 

3. Nu amâna vizitele

Dacă vizitele la dentist încep devreme, copilul va fi obișnuit cu procedurile și frica va fi mai mică. Totodată, dacă vor fi descoperite probleme, vor fi rezolvate cu mai puțină durere, înainte să se agraveze.

4. Joacă-te cu copilul de-a medicul stomatolog

Joaca este foarte importantă pentru înțelegerea realității și învățare. Pentru a-l familiariza cu mersul la dentist, ai nevoie doar de o periuță de dinți, un scaun și o oglindă. Când era mai mică, Alesia avea un set de jucării care imitau instrumentele dentare. Atunci când vă jucați, ai grijă să nu te prefaci că te doare sau că injecțiile sunt parte din tratament. Copiii sunt sensibili și receptivi la cuvinte. 

5. Încurajează-l în loc să îl mituiești

Știi că promisiunile nu funcționează tot timpul. Chiar dacă te crede și încearcă să fie cuminte, frica pe care o simte este reală și nu îl ajută să o reprime. Mai bine îl încurajezi și îl asiguri că îl vei ține de mână pe durata consultației.

6. Vorbește-i despre vizita la dentist 

Atunci când vorbiți despre vizita pe care urmează să o faceți la dentist, ai grijă să nu îi spui că nu trebuie să îi fie frică. Empatizează cu el, spune-i că îl înțelegi și îi vei fi alături.  Ar trebui să le povestim despre medic cu normalitate. De asemenea, nu îi spune că nu o să îl doară deloc, pentru că altfel își va pierde încrederea în tine.

7. Alege corect momentul programării

Dacă vizita are loc când copilul este obosit, flămând sau bolnav, cu siguranță va plânge.  Cel mai bun moment este dimineața, după micul dejun.  

Cum reacționăm atunci când copilul plânge de la dentist?

Când copilul dă semne de disconfort în timpul tratamentului dentar, medicul trebuie să se oprească și să îl întrebe ce îl deranjează. Consultul poate fi făcut în timp ce îl ții în brațe, pentru mai multă siguranță și confort. Dacă refuză să deschidă gura sau plânge, nu îl forța sau certa. Puteți să reveniți în altă zi.

Nu în ultimul rând, trebuie să fim exemple pentru copiii noștri, pentru că atunci când vor crește, vor face ceea ce au văzut acasă, nu ce le-am spus. Datorită îngrijirii deosebite pe care o acord periajului, eu am o dantură aproape impecabilă. Până la această vârstă, nu am avut niciodată nevoie de intervenții majore și nu mi-am pus fațete, iar ultimul tratament de albire l-am făcut în urmă cu 9 ani. Țin foarte mult ca și copiii mei să aibă dantura frumoasă și sănătoasă. Uneori mai uită, dar am grijă să le atrag atenția mereu că trebuie să se spele pe dinți și dimineața și seara. 

Mi-ar plăcea foarte mult să știu dacă în familia voastră se respectă rutina de îngrijire a dinților și cum decurge vizita la dentist. Aștept comentarii și idei pe pagina mea de Facebook, Instagram și în secțiunea de comentarii a blogului. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.