Cum îmi îmbunătățesc starea de spirit cu ajutorul florilor

Aproape orice grădină, dacă o vezi la momentul potrivit, poate fi confundată cu Paradisul… – Henry Mitchell

Iubesc florile și am grijă să nu îmi lipsească niciodată din casă. Florile sunt o adevărată terapie pentru mine, așa că dacă nu le primesc de la soțul meu, aleg să mi le cumpăr singură pentru a mă bucura de starea pe care mi-o dau.

Preferatele mele sunt buchetele de lalele, bujori și trandafiri pe care îmi place să le țin pe masa din sufrageria noastră, ca să le văd în fiecare dimineață. Îmi plac lalelele pentru simplitatea lor, bujorii pentru mireasma deosebită, dar și trandafirii, pentru simbolistica lor.

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Ela Craciun (@elacraciun)

Pe lângă lucrurile menționate mai sus, florile au o mulțimea de beneficii pentru starea noastră de bine, așa că m-am gândit să vă las aici o listă cu motivele pentru care ar trebui și merităm să avem întotdeauna flori în preajma noastră:

5 motive pentru care e bine să ai flori în casă

Florile stimulează creativitatea 

Ați observant că o cameră cu flori pare a fi un loc de muncă mai prietenos?  Mie îmi place să mă înconjor de flori și atunci când muncesc, pentru că mă simt mai inspirată și mai creativă. Studiile spun că florile sporesc creativitatea cu până la 45%, iar mirosul dulce și culorile lor declanșează în creier o stare de bine și de relaxare. 

Florile te ajută să dormi  mai bine

Este binecunoscut faptul că mirosul florilor are proprietăți care induce somnul. Printre plantele recunoscute pentru proprietățile de inducere a somnului se numără iasomia, gardenia și lavanda. De asemenea, mirosul lor calmează mințile agitate și reduce stresul.

În plus, gândiți-vă cât de frumos este să te trezești dimineața înconjurată de culorile tale preferate. 

Florile creează o atmosferă festivă 

Aranjamentele florale mă ajută să dau tonul atmosferei pe care mi-o doresc în casă. Fie că este vorba de trandafiri roșii, atunci când serbăm un eveniment al cuplului, fie că este vorba de ghiocei și zambile când anunț oficial venirea primăverii, florile mă ajută să creez atmosfera pe care mi-o doresc. 

Floriile roșii reduc stresul și ne ajută să ne recăpătăm energia când suntem foarte obosiți,  florile cu multe frunze verzi dau sentimentul de liniște și prospețime, iar aranjamentele albe sunt asociate cu senzația de calmitate.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Ela Craciun (@elacraciun)

Păstrez un colț de natură în sezonul rece

Culorile și mirosul sunt responsabile de peste 30% din percepția pe care o avem asupra unui loc. Gândiți-vă cât de importante devin florile în energia pe care o avem atunci când stăm în casă. Iar acest lucru se întâmplă foarte frecvent iarna.

Faceți-vă un obicei din a cumpăra aranjamente cu flori colorate iarna sau păstrați florile de vară într-un ghiveci. Putem păstra petale uscate de flori în boluri transparente și să punem peste ele câteva picături de uleiuri esențiale sau uleiuri din flori. Această tehnică a devenit foarte apreciată în ultima perioadă, transformându-se într-o adevărată formă de terapie, cunoscută sub numele de terapia Bach. 

Terapia cu flori 

Am descoperit că florile pe care le oferim celor aflați în suferință nu reprezintă doare un gest frumos, dar ajută și la o recuperare mai rapidă, pentru că induc o stare de siguranță și confort. 

Am citit despre terapia Bach, o schemă de tratament pentru diferite afecțiuni emoționale care provoacă boli grave. Edward Bach afirma în anii 1930 că există o legătură strânsă între emoții și afecțiuni, însă vindecarea poate fi obținută prin remedii care au la bază esențe naturale, majoritatea flori. 

Potrivit terapiei Bach, florile de corcoduș (plum cherry) sunt un remediu pentru frică, pentru cei cu temperamente vulcanice, care simt că lucrurile le-ar putea scăpa de sub control și ar putea face gesturi necugetate.

Delicatele flori de măr pădureț (crabapple) sunt purificatoare, spune Bach, și îi ajută pe cei care nu sunt în armonie că unele aspecte ale personalității lor sau ale înfățișării.

Pentru cei apatici, sunt recomandate esențele din flori de măceș (wild rose), care au puterea de a readuce entuziasmul și pofta de viață în viața acelui afectat. 

Pentru cei care se tem de efectele schimbării, sunt tentați sa se abata de la idealurile, scopurile și munca lor, din cauza influențelor puternice ale celorlalți, Bach recomandă esențele din flori de nuc (walnut), care sunt cunoscute pentru ajută la ruperea de trecut și depășirea obstacolelor.  

Clematitele constituie un remediu pentru cei visători, care se concentrează pe succesul viitor și care riscă să piardă contactul cu realitatea, iar tocmai acest lucru îi îndepărtează de realizări. Remediul îi ajută și pe cei care nu sunt cu adevărat fericiți în prezent, care așteaptă zile mai fericite, dar și pentru cei bolnavi, care nu se tratează corespunzător. 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Ela Craciun (@elacraciun)

Semnificația ascunsă a florilor

Motivul pentru care florile pot avea un impact emoțional atât de puternic asupra noastră se datorează mesajelor pe care le transmit la nivel inconștient. Toată lumea știe că trandafirii roșii sunt simbolul etern al dragostei, însă există și flori despre simbolistica cărora nu se știu foarte multe lucruri. 

Ce semnificație au trandafirii?

Trandafirii sunt asociați cu emoțiile. De la iubire, pasiune și admirație, ei întruchipează dorințele oamenilor. Culoare este de asemenea importantă: roșu înseamnă pasiune, alb înseamnă smerenie și inocență, galben exprimă prietenie și bucurie, roz este pentru recunoștință, apreciere și admirație, iar portocaliu este pentru entuziasm și dorință. 

Trandafirii simbolizează regenerarea și toate sentimentele de iubire, de la pasiune, gelozie, suferință, speranță. Cei roz, care mie îmi plac foarte mult, semnifică recunoștință, grație, admirație și bucurie. Trandafirii pot fi oferiți unei persoane căreia îi purtăm dragoste și admirație. 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Ela Craciun (@elacraciun)

Ce semnificație au bujorii?

Bujorii sunt simbolul curajului, prosperității și norocului. Sunt văzuți ca aducători de prosperitate noroc și dragoste și au devenit, în timp, simbolul căsătoriei. Bujorul este asociat și cu identitatea noastră națională, ca urmare a unui soi care crește doar în anumite zone din România. Se spune că bujorul românesc a supraviețuit erei glaciare, însă, ulterior, oamenii aproape au dus la dispariția acestuia, de aceea este acum protejat prin lege. 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Ela Craciun (@elacraciun)

Ce semnificație au crinii? 

Frumusețea inocentă și dulceața florilor de crin ne duce cu gândul la noi începuturi și renaștere. Sunt foarte potriviți pentru buchetul miresei, fiind simbolul iubirii complete sau o alegere inspirată pentru aniversări, pentru că sunt simbolul smereniei și devoțiunii. Pot fi cadoul perfect pentru o prietenă apropiată sau o femeie care are nevoie de puțină încredere. 

De asemenea, în tradiția creștină, o întruchipează pe Fecioara Maria. Tocmai de aceea sunt considerate florile potrivite a fi oferite la căsătoria cuiva. 

Ce semnificație au lalelele?

Lalelele sunt asociate cu iubirea perfectă și profundă. Oferă-le unei persoane căreia îi porți o dragoste profundă, necondiționată, cum ar fi fiica, mama sau sora. Dacă primești un buchet colorat de lalele, este un semn că cineva te iubește cu adevărat. Sunt potrivite și dacă vrei să-ți cer iertare de la o persoană dragă (aviz amatorilor😊).

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Ela Craciun (@elacraciun)

Cum stimulează florile hormonii fericirii? 

Să vă spun și misterul pentru care florile ne fac să ne simțim atât de bine: florile eliberează în creierul nostru hormoni care ne fac mai fericite. 

Mirosul plăcut al florilor stimulează producția de dopamină. Știi starea de bine pe care o simți atunci când ești recompensată? Exact asta simți și în prezența florilor, pentru că același hormon se eliberează.

De asemenea, florile eliberează oxitocină, supranumită și hormonul apropierii. Acesta dă stări de încredere socială, dragoste și atașament matern. Dacă tânjești uneori după aceste sentimente, încearcă să te înconjori de flori. 

Un alt hormon important în starea de bine și de care poate ai auzit, este serotonina. Sub formă de pastile, ea este folosită și în tratamentul depresiei, însă florile ne stimulează producția acesteia în mod natural.

Nu uitați că nu trebuie să așteptați să vi se ofere flori. Opriți-vă într-o dimineață la florărie și alegeți un buchet de flori care vă place cu adevărat. Cine știe, poate prin puterea exemplului, îi convingem și pe alții cât de bine ne fac florile. 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Ela Craciun (@elacraciun)

Florile sunt una dintre mariile bucurii ale vieții mele. M-au fascinat încă din copilărie și le rămân fidela pentru tot restul vieții. Să mă înconjor de flori cred că este și o metodă de a educa simțurile artistice ale copiilor mei, de a-i învăța pe băieți că florile bucură mereu o femeie, iar pe Alesia, că partenerul pe care îl va alege trebuie să o respectate și să o răsfețe.

Aștept să-mi povestiți dacă și vouă vă plac florile și care sunt pe care le preferați. Scrieți-mi în comentarii sau pe pagina mea de Facebook dacă și voi credeți că natura e minunată și ne echilibrează viețile agitate. 

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.