Cum puteți primi ajutorul voucher materna dacă sunteți însărcinate

La 11 iunie 2018, Primăria Generală a Bucureștiului, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială București, a  început campania Voucher Materna, un  programul care prevede acordarea unui sprijin financiar de 2000 lei pentru femeile gravide din capitală. Astfel, orice femeie însărcinată poate primi acest sprijin de două tranșe de câte 1000 de lei, după a 10-a săptămână de sarcină.

Aceste vouchere materna, cum au fost numite, sunt împărțite în tichete de câte 50 de lei și pot fi folosite pentru:

orice serviciu medical necesar monitorizării sarcinii, din orice clinică publică sau privată, cu care societatea emițătoare a voucher-ului are contract. Serviciul medical nu trebuie să fie neaparat de ginecologie-obstetrică.

orice tratament medicamentos, inclusiv suplimente nutritive sau dispozitive medicale, din orice farmacie sau diferența dintre prețul de referință decontat de către CASMB și prețul la raft.

Lista completă a unităților în care pot fi folosite poate fi consultată și pe Direcției Generale de Asistență Socială București.

Documente necesare pentru voucher materna:

– cerere-tip

– copie după C.I. a femeii gravide (în cazul vizei de reședință, copia se face și după verso-ul cărții de identitate)

– certificat fiscal emis de către DITL de sector prin care se atestă lipsa datoriilor față de bugetul local

– adeverință eliberată de un medic ginecolog în care se atestă vârsta biometrică a sarcinii și copie a ecografiei de confirmare a sarcinii incipiente, după caz

– la intrarea în săptămâna a 24-a de sarcină, se revine cu o nouă adeverință de la medicul ginecolog în care se atestă vârsta biometrică a sarcinii și o copie a ecografiei morfologiei de sarcină trimestrul II, după caz

Pentru gravidele care sunt între săptămânile 25-40 s-au acordat două vouchere materna în valoare de 2000 lei, dacă depuneau documentele necesare în perioada 11 iunie – 10 august, de luni până joi, între orele 9-15.

Eu eram atunci însărcinată în săptămâna 29 și mi-am dat seama cu o seară înainte că mai am câteva ore să depun actele necesare pentru voucher materna. Deși conform perioadei de înscriere aș mai fi avut două zile la dispoziție, puteam să trimit documentele numai de luni până joi. Și să mă fi văzut miercuri seara cum dădeam telefoane și mă întrebam dacă să merg să depun dosarul în format fizic sau să le scanez și să le trimit pe mail.

Și joi dimineață a început aventura voucher materna. A trebuit să merg într-o sută de locuri ca să strâng cele necesare. M-am dus la medic și am luat o adeverință, apoi mi-am dat seama că mai trebuia să fi luat ceva, dar nu aveam timp să mă întorc, medicul nu putea să-mi trimită pe email, a trebuit să-mi dau seama cum îmi fac cont pe platforma spitalului, pe telefon nu reușeam… M-am dus acasă, deci nu mai aveam timp să merg să le depun.

La DITL am stat foarte mult la coadă să iau adeverința, alături de alte zeci de mămici, semn totuși că nu am fost singura care s-a organizat pe ultima sută de metri. Nu am putut să o iau până nu am plătit atenție, din nou, niște datorii deja plătite, dar o să fac o sesizare să recuperez suma pe care am plătit-o nejustificat.

O jumătate de zi mai târziu, am reușit să adun toate actele necesare pentru voucher materna, să le scanez și să le trimit pe mail. Dacă nu exista posibilitatea asta, sincer cred că nu mai aveam nicio șansă să le depun personal. Nu am reușit să trimit până la 15:00, cred că am trimis mailul pe la 15:20, însă din fericire a fost luat în considerare. Pe site scrie că trebuie să aștepți până la 30 de zile pentru a primi răspunsul din partea lor, însă a durat mai puțin de atât, în 4 zile am primit confirmarea.

Toată ziua am avut-o lângă mine și pe Alesia, care mi-a mai îndulcit ziua și mă tot făcea să râd. Cred că a fost talismanul meu norocos.

Așadar, dacă sunteți gravide și aveți domiciliul în București sau aveți viză de reședință în București de cel puțin 6 luni, sper să reușiți și voi să primiți ajutorul acordat prin programul Voucher Materna. Pentru mai multe informații, puteți intra pe site-ul Direcției Generale de Asistență Socială București.


Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.