În fiecare zi, îmi propun să îi învăț pe copiii mei despre iubire. Cred că de aici începe sau aici se termină toată tensiunea pe care, ca ființe umane, o purtăm cu noi de-a lungul întregii noastre vieți. Love is all you need, nu? Şi mai cred că, dacă ai asta, restul se întâmplă firesc. În egală măsură, întotdeauna am crezut că stima de sine izvorăște, deopotrivă, din stocul nostru de dragoste. Dragoste față de noi înșine, înainte de toate și, mai apoi, față de tot și toți ce ne înconjoară. Cum, însă, deseori ni se întâmplă să cădem în capcana minții și în tertipurile societății, unde se duce stima de sine? Cum știm că ne-am pierdut-o sau, și mai grav, că nu am avut-o niciodată? Motiv suficient să sun un specialist tare drag mie, în căutare de răspunsuri și explicații. Este vorba despre Doina Enache, Holistic Development Coach Upperself .
Ce mi-a spus Doina de la început a fost ca „alegerile pe care le facem sunt influențate într-o foarte mare măsură de încrederea pe care o avem în noi. Cu toții am avut momente când ne-am oprit din a face anumite lucruri pe care le doream, doar pentru că aveam o stimă de sine scăzută și nu ne credeam capabili să finalizăm un anume lucru. Fie că îi spunem încredere sau stimă de sine, acest concept definește părerea pe care o avem despre noi înșine și influențează major toate ariile vieții noastre. Cu adevărat am înțeles și integrat această informație referitoare la ce înseamnă și ce impact are în viața noastră menținerea unei stime de sine constant favorabilă, în momentul în care am descoperit cum funcționează din perspectivă numerologică, în cadrul analizei matricei energo-informaționale.”
Matricea energo-informațională este amprenta noastră energetică din momentul nașterii și se obține pe baza unor calcule din data nașterii aferentă fiecăruia dintre noi. Ea ne oferă informații despre felul în care suntem construiți, despre punctele noastre forte și cele care trebuie măiestrite, despre motivațiile noastre și lecțiile pe care le avem de integrat în această viață.
Poziționarea aspectului ce face referire atât la stima de sine, cât și la imaginea de sine este exact în centrul matricei, este inima matricei. Astfel, orice dizarmonie la nivel de încredere în sine afectează toate aspectele vieții noastre: fie că vorbim de relații de cuplu sau sociale, de carieră, de manifestare a voinței, de definire a scopurilor și atingerea lor, de sănătate sau de stabilitate emoțională etc.
O stimă de sine favorabilă presupune încredere în forțele proprii, în cine ești și ce poți, te ajută să trăiești o viață împlinită și fericită.
Unii oameni se nasc cu acest dar al trăirii permanente de încredere în ei înșiși, dar sunt și oameni care oscilează, în sensul în care ba au, ba nu au suficientă încredere în ei sau unii care chiar au nevoie să-și măiestrească acest aspect al vieții lor.
FOLLOW ME
Primul pas pentru a-ți îmbunătăți încrederea în sine este să conștientizezi cât de multă încredere manifești în relația cu tine și cum această stare de fapt te limitează.
Cum îți dai seama ca ai o stimă de sine scăzută?
- Cel mai adesea ești nemulțumit de ține, îți faci des autocritică, te judeci și te compari cu ceilalți, în defavoarea ta;
- Crezi că părerea ta nu contează;
- Nu accepți că poți greși, sau că ceilalți pot greși;
- Pe fondul „timiditatii”, nu vrei să fii în centrul atenției;
- Îți este greu să spui NU și să le comunici celorlalți ce gândești, ce simți, ce trăiești cu adevărat;
- Atunci când iei o decizie, o faci ținând seama cel mai mult de părerile celorlalți;
- Urmezi deciziile altora în loc să ții seama de nevoile tale;
- Rămâi într-o relație, chiar dacă vezi că îți face rău;
- Cauți aprobarea celorlalți și ai tendința să le faci pe plac etc.
Dacă identificați câteva dintre simptomele de mai sus, nu vă neliniștiți. Ştiți cum se spune: conștientizarea te ajută să parcurgi deja jumătate din drumul vindecării sau al soluționării. Așa că, dacă astăzi am reperat semnalmentele stimei de sine scăzute, mâine ne vom concentra pe cum ne putem crește încredea în noi înșine.