Cum stați cu încrederea în sine?

Cum stați cu încrederea în sine?

Spunea cineva odată că luptele noastre cele mai mari sunt cele despre care nu află nimeni niciodată. Cele pe care le purtăm cu noi înșine, în așa fel încât să căpătăm mai mult echilibru, mai multă armonie cu noi, mai multă dragoste și acceptare de sine, mai multă încredere în propria persoană. De fapt, întotdeauna am crezut că totul începe în viață, totul se construiește în noi odată ce avem această cărămidă a încrederii bine turnată în fundația ființei noastre. Este la baza a tot ceea ce definește prezentul și ne conturează viitorul. Și, personal, este una dintre valorile vitale pe care vreau să o insuflu copiilor mei. Vorbind pe marginea acestui subiect cu Alina Iliescu, psihanalist, Personality Profiler și fondator ARI Love, mi s-au certificat cele de mai sus într-o clipită:  Încrederea în sine este, realmente, cea mai importantă resursă emoțională a noastră.

alina-iliescu-psihoterapeut-1-1024x683-1588960Așa cum spune Alina, “încrederea în sine se bazează pe o reprezentare sănătoasă a reușitei, a performanțelor, a realizărilor tale; ea te motivează să îți respecți proiectele, să nu îți irosești timpul și energia. Este acel echilibru între ceea ce crezi că poți face și ceea ce reușești cu adevărat să faci, de unde rezultă potențialul tău.”

Dar oare ne-am născut toți cu un depozit infinit de încredere în sine, pe care trebuie doar să îl stimulăm sau, este aceasta, mai curând, o calitate dobândită? Conform specialistului, „încrederea în sine se construiește și poate crește odată cu timpul, cu experiența și cu dezvoltarea personală. Cu cât știi mai multe despre tine și despre ceilalți, cu atât ești mai relaxat și te simți mai bine în propria piele. Când avem încredere în noi, ceilalți percep acest lucru și ne dau în schimb încredere; aceasta devine liantul care asigură relațiile și un dialog onest. Încrederea depinde și de relațiile importante și persoanele care ne-au influențat viața (părinți, bunici, frați, familia extinsă, profesori, prieteni și anturajul)”, spune Alina Iliescu.

Este esențial pentru noi s㠃învățăm să ne cultivăm încrederea în sine, să ne canalizăm mai mult pe soluții și nu pe probleme: “Încrederea în noi ne face mai liberi în gândire și mai creativi. Tot  ea te face să poți conta pe tine pentru a te confrunta cu situațiile noi, ceea ce favorizează capacitatea de a-ți asuma riscuri cu o anume siguranță, de a rezista la eșecuri și de a găsi soluții. Îți permite să îi evaluezi mai obiectiv pe ceilalți și să te afirmi în raport cu ei fără rușine, frică sau agresivitate”, mi-a explicat Alina Iliescu.

O persoană încrezătoare în sine posedă un echilibru interior, își cunoaște limitele, își asumă contradicțiile, îndoielile, lipsurile, fiind, în același timp, conștientă de resursele sale, de convingerile și de speranțele sale, de determinarea și de potențialul său.

Echilibrul interior este barometrul încrederii în sine. Încrederea în tine depinde de echilibrul interior, fiind, totuși, fluctuantă și sensibilă la ambianță, la influențele mai mult sau mai puțin dăunătoare ale mediului. Bulversările familiale, profesionale, afective pot să o fragilizeze pe moment. Este indiscutabil că o anume calitate a climatului poate contribui la modificarea încrederii în sine. Totuși, este important să nu te descurajezi ușor. Totodată, o relație de cuplu echilibrată îți poate consolida sentimentul de identitate. Relațiile și alegerea partenerului de cuplu au rolul de a stabiliza sentimentul tău de identitate, de a te face să te simți încrezător în tine.

FOLLOW ME

An error occurred while retrieving media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.