Cum le spui copiilor de unde vin copiii?

Educația sexuală nu ar trebui să fie privită ca o rușine pentru părinți, ci ca o normalitate. Așa cum povesteam și în 2018, când am avut o dezbatere pe această temă la SMART FM, dacă am învățat ceva de la copii este că întrebările oneste au nevoie de răspunsuri pe măsură.

La vârste fragede, există o curiozitate firească a celor mici: Cum apar copiii? Şi credeți-mă pe cuvânt, să îi spui unui copil de 10 ani că l-a adus barza nu este cea mai inspirată explicaţie.

În primul rând, rişti să îi induci idei eronate, concepţii incorecte despre lume şi viaţă. Plus că nici în urmă cu 25 de ani această explicaţie nu părea credibilă. Credeți că astăzi, când copiii au aproape orice informaţie la doar un click distanţă, vor crede varianta aceasta?

Dacă este într-adevăr interesat şi are acces la un computer cu internet ori la un gadget, cu siguranţă la o simplă căutare pe Google… va găsi ADEVĂRATUL răspuns. Şi atunci, câtă încredere va avea în tine data viitoare? Cum te simţi la gândul că ar putea avea mai multă încredere într-o informaţie luată de pe internet sau de la un prieten, decât în cuvintele tale?

Tocmai din acest motiv vă propune să parcurgem împreună o listă cu 5 sfaturi utile care te vor ajuta să fii deschisă, calmă, degajată, serioasă și blândă, atunci când vor apărea primele întrebări despre viaţa sexuală. Sau, şi mai bine- explică-i tu, înainte să întrebe.

Pentru început, reţineți că educaţia (inclusiv cea sexuală) poate fi construită cărămidă cu cărămidă încă de când copilul este foarte mic.

FOLLOW ME

An error occurred while retrieving media

Cum le vorbim copiilor despre sex?

1. Din primii ani de viaţă, explică-i rolul tuturor părţilor corpului. Îl va ajuta pe viitor se cunoască şi să nu aibă temeri

2. Lasă întrebările lui să ghideze discuţia. Este mai eficient pentru tine şi mai satisfăcător pentru cel mic. Tu nu vei mai fi nevoită să îţi cauţi cuvintele şi să te gândeşti la cele mai potrivite abordări, în timp ce pentru el totul va fi clar, la final.

3. Nu e niciodată prea târziu. Dacă din diferite motive: ruşine, confuzie ori nesiguranţă ai fost tentată să amâni cât mai mult acest moment şi fie nu ai deschis subiectul, fie ai refuzat să răspunzi întrebărilor pe care le-ai primit, află că mai devreme sau mai târziu, puiul tău va deveni adolescent şi adult. Nu ar fi şi mai jenant să îţi amintească faptul că ai încercat să îl păcăleşti? Şi nu ar fi mai frustrant pentru tine să obţină informaţii incorecte din alte surse?

4. Nu trebuie să vorbeşti despre intimitatea ta. Fireşte că nu este confortabilă această postură. Vorbeşte despre lucruri la modul general, fără să faci referire la familia voastră.

5. Adaptează limbajul şi informaţiile în funcţie de vârstă. Ai putea fi tentată să foloseşti termeni medicali sau expresii mult prea greu de înţeles. Când de fapt, în realitate, lucrurile sunt atât de simple..
În jurul vârstei de 10-12 ani poţi explica ce este şi ce presupune perioada menstruaţiei, spre exemplu. Odată cu înaintarea în vârstă poţi vorbi şi despre începerea vieţii sexuale sau despre boli cu transmitere sexuală.

Important este că nu ar trebui ghidezi relaţia cu cel mic în funcţie de recomandări generale, universale. Nu există o vârstă care să corespundă unei teme de discuţie. Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, iar curiozităţile şi nedumeririle sunt exprimate diferit. Singurul lucru pe care ar trebui să îl faci constant este să fii receptivă la nevoile, confuziile, dorinţele şi aşteptările lui şi să fii prezentă atunci când are nevoie de tine.

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.