Cum ne impresionăm oaspeții cu masa de Crăciun

 

IMG_6275 (2) (800x533)În Ajun de Crăciun pregătirile sunt gata! Cadourile sunt împachetate frumos, bradul luminează casa și noi îi așteptăm cu toată bucuria pe cei dragi la masă! De sărbători totul se întâmplă în jurul mesei de Crăciun. Ne bucurăm de preparatele tradiționale și de colinde, ne facem planuri și povestim cum a fost anul ce stă să se încheie. La masă  se vor aduna toți invitații și se vor petrece multe ore de voie bună. Astfel, m-am întâlnit cu Bogdan Ciubotariu de la Salt&Pepper Catering la restaurantul Potcoava și l-am rugat să ne arate cum să aranjăm o masă de Crăciun, astfel încât să creăm o atmosferă magică de sărbători.

În primul rând trebuie să alegeți o față de masă deschisă la culoare și, cea mai indicată rămâne culoarea albă. Astfel, veți evidenția toate piesele pe care le alegeți pentru a decora masa. Albul dă întotdeauna eleganță și rafinament. Încercați să alegeți o față de masă din damasc.

IMG_6254 (2) (533x800)1Următorul pas este de a alege vesela. Noi am ales, de asemenea, culoarea albă pentru farfurii. Există și un secret în spatele acestei alegeri. Pe o farfurie albă poți evidenția foarte bine mâncarea și te poți juca frumos cu cromatica preparatelor, îți poți arăta măiestria și poți provoca întru totul papilele gustative ale invitaților.  Recomandarea este de a folosi și farfurii suport pentru a menține curățenia pe masă. Este prima farfurie folosită pe masă, cea mai mare, întinsă pe care ulterior se aduc toate celelalte feluri de mâncare. Ea va rămâne mereu pe masă, mai puțin la desert.

Tacâmurile se aleg în funcție de câte feluri de mâncare servim. Primul rând din exterior stânga-dreapta sunt tacâmurile pentru gustare. Dacă servim și pește, al doilea tacâm va fi pentru pește. Iar cel de-al treilea este tacâmul pentru felul principal care este poziționat primul lângă farfurie stânga-dreapta. Dacă servim și desert punem și lingurița deasupra farfuriei suport, lângă pahare. În dreapta așezăm cuțitele, iar în stânga furculițele.

Alegem pahare cu picior. Ar fi indicat să alegeți un număr de trei pahare pentru: vin roșu, vin alb și apă. Cel mai mare pahar este cel pentru vin roșu, urmat de cel pentru apă și cel mai mic este cel pentru vin alb.

profilPentru o masă specială precum cea de Crăciun alegeți șervete de damasc în culorile preferate de dvs. Puteți să le accesorizați cu inele sau panglici sau pur și simplu să le rulați și să le așezați pe farfuria suport.

FOLLOW ME

Pentru că masa de sărbători este îmbelșugată vă puteți deservi de mobilierul din casă pentru a câștiga spațiu mai ales pentru băutură, gheață, olivieră, șervețele.

După ce ați așezat toate elementele de bază, în funcție de spațiul rămas liber pe masă puteți crea un decor special care să se potrivească cu întreaga atmosferă din casă, dar și cu preferințele dvs. Noi am ales un material textil și cristale ce creează senzația de gheață. Pentru că este o masă specială, puteți folosi lumânări fie așezate în sfetnice, fie incluse în decoruri florare. Dacă alegeți sfetnice, așezațile în centrul mesei.

De pe masă nu poate lipsi solnița și pipernița.

IMG_6251 (2) (800x533)Cele mai importante detalii de care trebuie să țineți cont pentru a vă impresiona oaspeții:

–          Totul trebuie să fie impecabil, paharele și tacâmurile trebuie să fie polishate

–          Nu aglomerați masa, oaspeții trebuie să aibă spațiu pentru a savura preparatele și momentele petrecute cu dvs

–          După ce se așează la masă, oaspeții trebuie întrebați ce băutură doresc să li se servească

–          La sosirea invitaților este bine ca în bucătărie să fie deja pregătit primul preparat ales pentru servire. Nu trebuie să întârziați cu gustarea, mai ales că este preparatul care durează cel mai mult pentru a fi aranjat

–          După ce au terminat toți invitații de servit preparatul respectiv, de abia atunci se debarasează felul servit

–          Însă secretul cel mai important pentru a avea o masă frumoasă de sărbători este voia bună!

Să aveți Sărbători luminate!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.