Să nu te pui cu gastrita la masă!

Să nu te pui cu gastrita la masă

Cum prevenim, identificăm sau tratăm gastrita

Se spune că cea mai mare bogăţie pe care o are omul este sănătatea. Dar nu o preţuieşte până nu este pe punctul de a o pierde. Şi nici atunci nu este conştient de ceea ce poate pierde, alegând să se trateze după ureche sau cum ştie el, iar dacă starea sa se agravează, abia atunci merge la medic.

O afecţiune care aparent este o nimica toată, dar care în realitate este destul de gravă, este gastrita. Semnalele de alarmă pe care stomacul ni le dă sunt în cele mai multe cazuri ignorate. Ne tratăm singuri cu ce găsim prin casă crezând că durerile sunt consecinţe a cu totul şi cu totul altor afecţiuni.

Să nu te pui cu gastrita la masă
Însă gastrita este un diagnostic cât se poate de serios, şi evident, trebuie tratat ca atare. Aşadar, pentru a ne trata corespunzător, trebuie mai întâi să ştim care sunt simptomele gastritei. Medic primar gastronterolog, Corina Angelescu, spune că „cel mai frecvent în această gastrită este durerea de etaj abdominal superior. Aceasta se poate asocia cu balonare, cu greaţă, cu vărsătură. Este o inflamaţie a mucoasei gastrice, adică o suferinţă a stomacului. Dacă ar fi sa aleg simptomul care obligatoriu să-l trimită pe pacient la medic, ar fi saţietatea precoce, lipsa poftei demâncare şi sângerarea digestivă. În momentul în care pacientul varsă sânge sau observă ca scaunul devine negru şi asta traduce o sângerare digestivă superioară, el trebuie imediat să ajungă la medic. Durerea, greaţa şi balonarea nu neapărat trădează o gastrită propriu-zisă. Poate fi doar – îi spunem noi – o dispepsie, o tulburare a funcţionalităţii armonioase a stomacului si a duodenului. Dacă în familia pacientului există cazuri cu ulcer, cu cancer gastric, e mai bine ca pacientul să ajungă cât mai degrabă la consult. Consultul medical la medicul de familie sau direct la gastroenterolog.”

Din punct de vedere al evolutiei, gastritele sunt acute şi cronice. Dacă obişnuiţi să luaţi medicamente ca aspirina, antiinflamatorii des, ori dacă abuzaţi de băuturi alcoolice, condimente şi alimente greu de digerat aveţi multe şanse să plecaţi din cabinetul medicului cu diagnosticul de gastrită acută. Evoluţia acesteia poate fi de scurtă durată cu tendinţă rapidă spre vindecare, dar numai după administrarea tratamentului adecvat sau după îndepărtarea cauzelor. Dacă o gastrită acută nu este tratată, poate duce la complicaţii severe sau la gastrită cronică.

Simptomele acesteia sunt dureri de lungă durată resimţite la nivelul abdomenului superior şi are o evoluţie îndelungată. Trebuie să reţineţi că, netratată, gastrita cronică în timp atrofiază mucoasa gastrică. Controlul la medic nu trebuie lăsat până ce simptomele bolii devin din ce în ce mai greu de suportat, ci trebuie mers încă din primele faze. În acest fel, timpul necesar de vindecare se poate reduce considerabil. Iar procedura de examinare medicală nu este foarte costisitoare.

Corina Angelescu, medic primar gastronterolog spune că gastrita “poate fi identificată făcând endoscopie. La endoscopie se observă un grad de anomalie a mucoasei gastrice, se prelevează o biopsie şi numai când este confirmată inflamaţia aceasta la microscopie, atunci putem spune că e o gastrită. Consultul se asociază şi cu nişte analize de sânge. Dar, dacă ar fi să aleg un test care să pună cu precizie diagnosticul, ar fi testul de scaun pentru helicobacter pilori, un agent asociat adesea cu apariţia gastritei.

Dacă vreţi să preveniţi apariţia gastritei trebuie sa evitaţi:

alcoolul
tutunul
condimentele picante
carnea
grăsimile
dulciurile
cafeaua
ceaiul negru
murăturile
pastele
apa minerală

Există leacuri naturiste care ameliorează simptomele gastritei, precum:

laptele din nucile de cocos
orezul
cartofii
ceaiul de gălbenele
laptele bătut
brânza proaspătă de vaci

Copiii nu sunt scutiţi nici ei de neplăcerile gastritei. Factorii interni şi de mediu care o declanşează pot fi diferiti comparativ cu adulţii. Mihaela Mușetescu, medic primar medicina generala, pediatrie şi homeopatie spune că „alimentaţia defectuoasă, din cauza unui program foarte încărcat, iar modul de manifestare este absolut la fel ca şi la adulţi: dureri de stomac, greţuri, vărsături, o stare generală proastă.”

Mai multe despre acest subiect vă invit să le descoperiṭi la rubrica de sănătate pe care o realizez în cadrul emisiunii NUMAI DE BINE, în fiecare duminică, de la ora 09:30, la Antena 3. Să auzim de bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.