Cum ne privim adversarii cu ochi mai buni? Cum îi iertăm pe cei care ne greșesc?

Cum ne privim adversarii cu ochi mai buni? Cum îi iertăm pe cei care ne greșesc?

Partea exterioară a vieții tale este o proiecție a ceea ce porți în interior

Mărturisesc sincer că de multe ori m-am întrebat cum pot schimba ceva în mine, astfel încât să ies cu bine dintr-un moment conflictual sau tensionat. M-a preocupat inclusiv modul în care am reușit să-mi răspund și, mai apoi, să acționez. Răspunsul nu este ușor și nici ceea ce te aduce față în față cu tensiunea și conflictul, față în față cu adversarii tăi, poate nu suficient de înțelepți, poate nu suficient de deschiși spre închiderea conflictului sau spre soluții constructive.

Iată de ce, astăzi, Dana Dumitrache, psihologul nostru, va încerca să ne ofere un răspuns care să ne aducă mai aproape de noi înșine și de soluții care să funcționeze în relația noastră cu ceilalți.

Însăși faptul că v-ați pus o astfel de întrebare vă califică  într-o etapă superioară de trăire; sunteți niște ființe umane inspirate și centrate pe soluții care sublimează mentalul. Pentru că, vreți să știți cum să vă împăcați, cumva, cu cei care vă fac rău, cu cei care sunt toxici și vă consumă energie mentală și emoțională; cu alte cuvinte, vă secătuiește de energie. Vă admir că doriți asta și mă înclin în fața deschiderii voastre către acceptare și iertare.

Cum ne privim adversarii cu ochi mai buni? Cum îi iertăm pe cei care ne greșesc?

1. Realitatea emoțională și mentală internă. Ceea ce suntem în interior transmitem în afară. Și atragem evenimente care ne atrag atenția asupra continuturilor negate/refulate, existente la nivel inconștient, în propria noastră ființă. Vinovăția, ca și conținut emoțional inconștient, poate să atragă experiențe dureroase, nedreptăți, umilințe. Furia reprimată poate să atragă alți oameni furioși în existența noastră. Sau critici nesfârșite de la acei oameni importanți, din viața noastră și/sau manifestări opoziționale, colerice.

2. Ca să oprim ciclicitatea experiențelor dureroase sau toxice, trebuie, mai întâi, să devenim conștienți de ceea ce purtăm în interior, noi înșine. Acceptă ceea ce ești. Confruntă ceea ce ești cu ceea ce manifești. Dorește-ți vindecarea și schimbarea. Partea exterioară a vieții tale este o proiecție a ceea ce porți în interior. Fii pregătit(ă) să ierți! Acceptă faptul că poți să ierți.

3. Iertarea nu este o afirmație, ci un TRAVALIU. Un proces mai scurt sau mai lung de conștientizare, înțelegere și acceptare a ceea ce EȘTI, a ceea ce TRAIEȘTI, a ceea ce ai PUTEA FI, cu reverberații profunde în Conștiința ta și în calitatea evenimentelor pe care le-ai putea trăi.

FOLLOW ME

Unul din cele mai mari visuri ale noastre a fost să avem un ACASĂ al nostru 🏡  Odată ce visul acesta a devenit realitate, următorul pas a fost să avem o plasă de siguranță care să ne ofere ajutor în caz de neprevăzut. Sunt o persoană optimistă și nu pun răul înainte, dar nici nu stau liniștită că „mie nu mi se poate întâmpla”. Acolo unde am posibilitatea, prefer să fiu prevăzătoare. Acesta este motivul pentru care casa noastră are atât asigurare obligatorie, cât și facultativă:  ✨ Asigurarea obligatorie - este impusă de legislația în vigoare încă din anul 2008 și include cele trei catastrofe care pot distruge o locuință: cutremur, inundație din cauze naturale și alunecări de teren.   ✨ Asigurarea facultativă - deși nu este impusă de legislație, este necesară tocmai pentru că acoperă și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, trăsnet, inundația cu apă provenită de la vecini, furt, vandalism etc. Noi am ales pentru siguranța căminului nostru Asigurarea de locuință cu extra acoperiri de la @groupama_asigurari, pentru că am putut să o personalizăm după nevoile noastre și am adăugat fix acele acoperiri de care noi am avut nevoie. În plus, noi am optat si pentru clauza suplimentară de asistenta tehnică de urgență “Acasă”, prin intermediul careia un specialist vine la noi acasă și ne ajută în regim de urgență cu rezolvarea problemei.  Cu ajutorul lor ne simțim mult mai în siguranță, știind cât de mult ne-ar putea ajuta în cazul unui eveniment nefericit.
Unul din cele mai mari visuri ale noastre a fost să avem un ACASĂ al nostru 🏡 Odată ce visul acesta a devenit realitate, următorul pas a fost să avem o plasă de siguranță care să ne ofere ajutor în caz de neprevăzut. Sunt o persoană optimistă și nu pun răul înainte, dar nici nu stau liniștită că „mie nu mi se poate întâmpla”. Acolo unde am posibilitatea, prefer să fiu prevăzătoare. Acesta este motivul pentru care casa noastră are atât asigurare obligatorie, cât și facultativă: ✨ Asigurarea obligatorie - este impusă de legislația în vigoare încă din anul 2008 și include cele trei catastrofe care pot distruge o locuință: cutremur, inundație din cauze naturale și alunecări de teren.  ✨ Asigurarea facultativă - deși nu este impusă de legislație, este necesară tocmai pentru că acoperă și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, trăsnet, inundația cu apă provenită de la vecini, furt, vandalism etc. Noi am ales pentru siguranța căminului nostru Asigurarea de locuință cu extra acoperiri de la @groupama_asigurari, pentru că am putut să o personalizăm după nevoile noastre și am adăugat fix acele acoperiri de care noi am avut nevoie. În plus, noi am optat si pentru clauza suplimentară de asistenta tehnică de urgență “Acasă”, prin intermediul careia un specialist vine la noi acasă și ne ajută în regim de urgență cu rezolvarea problemei. Cu ajutorul lor ne simțim mult mai în siguranță, știind cât de mult ne-ar putea ajuta în cazul unui eveniment nefericit.

4. Întreabă-te ce anume te împiedică să trăiești în afara conflictelor. Și dacă ai trăi, în continuare, în interiorul conflictelor și a fricii, ce ți s-ar putea întâmpla dezagreabil?

5. Întreabă-te și ce ai putea pierde dacă ai trăi în armonie cu tine și cu ceilalți!

6. Întreabă-te ce nu poți ierta în tine însuți/însăți. Sau ce parte din tine strigă încă după ajutor.

7. Comportamentul problematic al celorlați în relație cu tine are rădăcini în partea din tine nevindecată încă. Dacă un șef este insensibil și te admonestează ca pe un copil, de față cu ceilalți colegi, s-ar putea ca acesta să redeschidă o rană de nedreptate din trecut, poate și o furie reprimată. Și furia ta întreține energia victimei din tine și energia ”călăului” din el.

8. Nu-l poți ierta pe cel care ți-a făcut rău, dacă nu ești pregătit să te ierți pe tine. În trecut sau în prezent există ceva/ sau mai multe, care te țin departe de tine, de iubirea de tine!

9. Cu cât mai intensă este emoția de umilință sau de nedreptate, cu atât mai departe este puterea ta de a ierta în mod plenar. Repet, simpla afirmație nu ajută sau ajută, dar la nivel superficial. Vei reactiva rana nedreptății și în viitor.

10. Corpul îți va răspunde. Vei ști că ești pregătit să ierți și să primești iertare atunci când o energie caldă, revigorantă, te va învălui și corpul tău va reacționa prin fiori de bucurie. În acel moment și nu în următorul, fă gestul care încheie relația până atunci toxică. Iartă-te. Iertându-te, deschizi o ușă a vindecărilor în lanț. Celălalt te va ierta. Și va fi pregătit să vindece comportamentul indezirabil, cel puțin cel din relația cu tine. Viața ți-l va aduce și mai aproape, ca prieten, sau îl va îndepărta, pentru că TU nu-l mai ții captiv în gândurile și emoțiile tale.

11. Nu e greșit să urăști. E greșit să îți negi sentimentele și emoțiile. Negându-le, îndepărtezi din câmpul conștiinței oportunitatea de a accepta, de a înțelege și de a ierta. Urăște până când vei fi pregătit să ierți.

12. Privește-te pe tine cu ochii compasiunii și ai înțelegerii. Revolta se va topi, iar problemele vor căpăta o perspectivă nouă, generând soluții neașteptate.

13. TU EȘTI ceea ce TRĂIEȘTI, am fi spus ieri. TRĂIEȘTI CEEA CE EȘTI, am spune astăzi. . Dă-ți voie să fii ceea ce vrei să fii. Nu să fii ceea ce nu vrei să fii. Nu sări peste etape. Conștientizează. Acceptă. Iartă. Vindecă.

Dana Dumitra Dumitrache

Psihoterapeut

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.