Cum ne protejăm copiii de capcanele online?

Internetul este parte din viața noastă. Oricât de mult ne-am propune să stăm mai puțin timp online, să ne deconectăm sau să ne gândim că ne descurcăm și fără, pentru mulți dintre noi este greu de pus în practică. Dacă vorbim despre copii, situația este chiar și mai complicată de atât. Școala online ne-a schimbat viețile tuturor și am înțeles încă o dată cât de important este să fii la curent cu tot ce se întâmplă în era digitală, dar și cât de mult de ajută această posibilitate de a fi împreună de la distanță.

În articolul de astăzi (vezi mai jos) vorbim și despre Google, care se implică în acest fenomen și ne vine în ajutor cu Eroii Internetului (un program cu mai multe fațete, ce include un joc web distractiv și o programă educațională).

V-am mai vorbit pe blog despre relația pe care o au copiii mei cu internetul și gadget-urile, dar mai important decât atât mi se pare rolul nostru în această relație a lor.

Oricât de mult am încerca să facem asta, nu putem să îi supraveghem non-stop și nu avem control absolut al acțiunilor lor. Dacă atunci când se uită la televizor e mai ușor să vezi ce fac, când au în mâna un telefon sau o tabletă într-un colț al casei, e cam greu să vezi ce fac fără să simtă că îi sufoci și fără să perceapă asta ca pe un imbold de a se ascunde și mai mult de tine.

Cu toate pârghiile pe care le avem la dispoziție pentru monitorizarea celor mici, relația noastră cu Internetul s-a schimbat și nu cred că mai există o cale de întoarcere.

Magia internetului. Online-ul – a doua natură pentru copiii noștri

Copiii au descoperit magia online-ului iar acest mediu devenit pentru ei o a doua natură. Să încerci să negi această parte a existenței noastre este probabil o luptă fără sfârșit contra unei tendinţe globale și naturale pentru noile generații. Dar a accepta situația fără reguli și condiții este iresponsabil. După câteva luni în care online-ul a devenit singura legătură cu prietenii, munca, familia și cumpărăturile, stau să mă întreb cum ne vom adapta pe viitor și cum ne ținem copiii la distanță de capcanele online?

Zilele trecute am primit de la Google România un kit pentru părinți, pe care cred că ar trebui să îl folosim toți. Pornind de la acest ghid și regulile lui, am început să port o discuție cu Alesia, care este cea mai expusă pericolelor de pe net, așa cum le-am identificat eu în acest kit. Sunt sigură că veți găsi și voi multe informații utile pe platforma Eroii internetului, unde copiii pot învața mai multe despre comportamentul digital și securitatea online.

În Codul eroului pe Internet, copiii, părinți și educatori găsesc regulile de bază pentru a folosi Internetul și motorul de căutare pentru scopul lui cel mai bun și anume găsirea rapidă a informațiilor. Restul capcanelor virtuale ar trebui evitate cu ajutorul unei discuții pe care orice părinte ar trebui să o aibă cu copilul lui.

Care sunt recomandările Google pentru evitarea celor mai frecvente pericole pe internet?

  • Distribuie cu prudență

Hai să pornim discuția de la rețelele sociale. Copilul tău nu are cont de Facebook sau Instagram și te simți în siguranță?

Să vă povestesc, atunci, cum mi-a luat Alesia telefonul într-o zi și am găsit-o uitându-se la tutoriale pentru machiaj fix din contul meu de Facebook.

Accesul la rețele sociale poate fi o metodă de socializare, dar în ce condiții?

Am discutat cu ea despre ce înseamnă o informație privată și una publică. Mulți dintre cei mici nu fac diferența. O ceartă între părinți, o fotografie inocentă a mamei în prosop de baie pot ajunge în mai puțin de 5 minute vedetele Internetului. Așa cum știți, Alesia are conturi sociale și a trebuit să îi explic că acordul oamenilor din fotografie este esenţial iar informațiile și comentariile pe care le pune să fie mereu drăguțe și politicoase.

Cum ne protejăm copiii de capcanele online

  • Nu te lăsa păcălit – Nu totul este ceea ce pare!

În lumea filtrelor și a avatarurilor (opțiuni foarte atrăgătoare pe Instagram, de ex.) este greu să vezi dincolo de aparențe, chiar și pentru un adult. Alesia a avut parte de câteva exemple în care i-am arătat că datele personale pot fi cu ușurință furate și folosite dacă nu știi regulile.

Poate mulți dintre părinţi sunt familiarizați cu jocurile copiilor lor. Noi suntem în epoca Roblox și Minecraft. Băieții sunt înnebuniți după Fortnite. Ei bine, toate acestea au la bază o comuniate de copii cu avataruri care fac schimburi de obiecte în joc. Toate jocurile au în spate un card al părintelui.

Regula este următoarea: Nu dăm date de pe card, nu dăm nimănui parolele din joc și dacă cineva îți oferă ceva care pare a fi prea bun ca să fie adevărat … probabil este ceva în neregulă cu oferta.

Cum ne protejăm copiii de capcanele online - nu te lasa pacalit

  • Securizează-ţi secretele

Dacă noi aveam jurnal, copiii au Whatsapp și chat rooms. Vă imaginaţi că nici secretele nu mai sunt ce au fost. Cu ceva timp în urmă, unul dintre copiii din grup se plângea că în grupul de Whatsapp al copiilor din clasă a apărut o informație pe care el o spusese unui singur prieten. Conversațiile pot fi înregistrate, filmate și distribuite având un potenţial uriaș de viralizare. De aceea, discuția mea cu Alesia a fost despre intimitatea informațiilor pe care le vom păstra în familie și alte informații care pot fi distribuite. Recunosc că, în această situație, meseria mi-a venit în ajutor. I-am spus că informaţia publică este cea pe care o vezi la televizor și cea privată este cea pe care o discuți în casă.

  • Este cool să fii amabil

Au fost multe situații în care am văzut comentarii incredibil de răutăcioase pe grupurile de discuții ale copiilor. Mai mult, folosirea de înjurături, cuvinte rele și jigniri pare să fie mai mult o regulă și mai puțin o excepție. Ceea ce m-a frapat este că și copiii care nu ar folosi astfel de cuvinte, încep să le spună atunci când văd că ele devin parte a unui limbaj comun.

Regula noastră este aceeaşi pe care mi-a dat-o și mie mama când eram mică: nu spune altuia ceea ce nu vrei tu să auzi. În ceea ce privește lucrurile urâte pe care le auzim de la alți copii, este important ca cei mici să știe că nu trebuie să se identifice cu ele. „Nu este vina ta că un copil este furios sau neputincios. Forma lui de supărare sunt cuvintele urâte, nu au legătură cu tine” i-am explicat Alesiei.

Cum ne protejăm copiii de capcanele online - fii puternic

  • Dacă ai îndoieli, întreabă

Cred că orice problemă online a copilului poate fi evitată prin comunicarea cu adultul. Dar ce ne facem când el vine la ușă iar noi îi spunem să mai stea 5 minute până ieșim din nu știu ce întâlnire? Sau când ne grăbim să facem de mâncare în loc să îl întrebăm cu cine a vorbit online? Sau pur și simplu îl certăm pentru ceva greșit. În acel moment, el se întoarce și va cere sfatul altcuiva. Probabil unui prieten său coleg. În cel mai rău caz, unui om de pe net.

Cred că cel mai important lucru pe care l-am învățat din online este că încrederea copilului tău în tine și a ta în el stă la baza unui comportament online care să îi ofere sigurață. Poate mediul comunicării s-a schimbat, dar regulile sale nu.

Aș vrea să aflu și părerile voastre despre cum evitați capcanele digitale și să le împărtăşeşti cu mine. Poate mai completăm și noi cu câteva reguli acest ghid oferit de Google România. 

Cum ne protejăm copiii de capcanele online - ghid oferit de Google Romania

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

0 comentarii pe “Cum ne protejăm copiii de capcanele online?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.