Cum poți petrece timp alături de copilul tău prin joaca

Ultimii doi ani au fost pentru mulți dintre părinții care au lucrat de acasă șansa de a petrece mai mult timp alături de copiii lor. Din păcate, mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bine și, la fel ca mulți alți părinți, am căzut și eu de multe ori în capcana aceasta. Aveam impresia că eram mereu alături de copiii mei (job-ul meu a fost dintotdeauna flexibil și mi-a permis să stau și acasă), doar că în realitate nu eram mereu ACOLO pentru ei.

Nicholas este cel care, de cele mai multe ori, ne aduce în prezent și ne cere mie și tatălui lui să nu mai stăm pe telefon. „Acum Nicho joacă” aud de multe ori când ne ia pe amândoi de mână și vrea să ne ducă în camera lui. 

Să fii antreprenor și să faci în fiecare zi ce îți place vine cu multe beneficii la pachet, dar are și dezavantajul că nu știi întotdeauna unde să te oprești și te trezești. Am foarte multe lucruri de rezolvat cu echipa mea, la care se adaugă discuții zilnice cu familia mea (părinții mei s-au mutat la Sinaia și încerc să țin legătura cu ei cât pot de des), discuții cu profesorii copiilor, telefoane de la echipa de producție de la Numai de bine, mail-uri și tot așa, până când mă trezesc că am stat toată ziua cu ochii în telefon. 

E clar că eu nu îi fac niciun bine copilului meu stând lângă el când se joacă, dacă eu stau cu ochii în telefon. Anul acesta am avut câteva momente de „aha”, în care mă simțeam vinovată pentru comportamentul meu. Am mai povestit și pe blog, și pe instagram și cred că e un subiect în care se poate regăsi orice părinte. Toți suntem din ce în ce mai ocupați muncind să oferim o viață mai bună copiilor noștri și uităm să ne bucurăm de viața noastră alături de ei.

Am făcut multe schimbări anul acesta în viața mea. De la spus mai des „NU”, la refuzarea proiectelor, mesaje către echipa mea anunțând că „nu sunt disponibilă câteva ore” și până la pauzele de social media din unele zile, caut un echilibru care să mă ajute să mă bucur mai mult de tot ceea ce reușesc să fac și, mai ales, de timpul petrecut alături de copiii mei.

Într-o duminică, făceam un story de bună dimineața, iar Nicho mi-a zis chiar în timp ce filmam să las telefonul și să mă joc cu el. Am postat ce a spus, în speranța că mesajul lui va ajunge la mai mulți părinți în ziua aceea și m-am dus să mă joc cu el cu mașinuțele. 

Fie că reușim să stăm o oră sau numai 5 minute, pentru copiii noștri important e să ne vadă că suntem acolo DOAR pentru ei. 

O altă schimbare cu care m-am confruntat anul acesta a fost trecerea lui Alex la liceu. E o perioadă de care îmi era teamă, pentru că știu că, în adolescență, părinții nu sunt compania preferată a copiilor. Dar mi-am dorit să nu las această etapă să pună bariere între noi. Înțeleg că trebuie să îi ofer libertate, că vrea să stea mai mult cu prietenii lui, dar l-am rugat atât: o dată pe lună  să facem ceva doar noi doi și să stăm de vorbă măcar 10 minute, să-mi povestească ce a făcut, cum s-a simțit, de ce are nevoie.

La Alesia, situația e și mai delicată de atât, pentru că ea a trecut din rolul de mezin în cel de soră mai mare și are momente în care o văd cum cere atenția mea. Așa că încerc să i-o ofer. Cu ea petrec cel mai mult timp pentru realizarea proiectelor mele din online pentru că îi place foarte mult să fie în fața camerei, e pasionată de tot ce înseamnă video, youtube și creație. Dar e clar că nu e suficient să fim împreună doar dacă e o cameră pe noi. Cu ea mi-am propus să fac o dată pe săptămână o activitate în care suntem doar noi două și o oră pe zi să ne jucăm cu toții: eu, ea, Nicholas și tata.

 

 

De curând ne-am jucat cu LEGO și am construit steluțe pentru campania #BuildToGive. Aveți aici rezultatul final, sau mai bine zis, ce a rămas din rezultatul final, pentru că după ce Alesia făcuse 3 tipuri de steluțe, s-a decis că nu erau suficient de bune și le-a dezasamblat. Inițial s-a jucat și Nicho cu noi, dar la un moment dat și-a pierdut răbdarea, așa că am rămas doar eu și Alesia. Nu mai filmam, nu mai stăteam niciuna pe telefon, nu ne-am uitatla televizor. Ne-am bucurat de acele momente în care scormoneam în cutia noastră de LEGO. A fost minunat.

Pentru fiecare stea construită și distribuită pe rețelele sociale sau pe LEGO Life folosind hashtag-ul #BuildToGive până la finalul lunii decembrie, Grupul LEGO va dona un set LEGO copiilor din spitale, celor instituționalizați și celor care provin din comunități vulnerabile.

Anul trecut compania a donat peste 1 milion de seturi iar anul acesta își propune să depășească acest prag și să ofere seturi LEGO către 1,5 milioane de copii din întreaga lume. Seturile sunt distribuite prin intermediul rețelei Grupului LEGO de organizații caritabile partenere, în 29 țări din lume. Salvați Copiii este partenerul Grupului LEGO în România.

Este o inițiativă minunată, mai ales pentru că vin sărbătorile de iarnă și avem încă o ocazie de a fi mai buni, dar și pentru că ne dă o ocazie de a fi alături de copii. 

 

Deși au momente în care se comportă ca șoarecele și pisica, Alesia i-a făcut și lui Nicho o steluță. Chiar dacă el a stricat-o în 10 secunde, ea a fost fericită să i-o facă, iar mie îmi era drag de ea, pentru că oricât de mult s-ar „certa” pe jucării, Alesia are mereu un suflet mare și e poate cea mai generoasă dintre copiii mei. 

Știu că mulți dintre noi ne simțim prinși în capcana lui „nu am timp”, așa că vrea să vă las aici câteva idei care sper să vă ajute și pe voi să petreceți mai mult timp alături de copii, chiar dacă aveți un program încărcat.

Cum poți petrece timp alături de copilul tău atunci când simți că nu ai timp:

1. Implică copilul în activitățile zilnice

Copiilor le place să ajute și să simtă că au contribuit la ceva important. Fie că îl iei cu tine la cumpărături, îi ceri să te ajute cu prepararea mesei sau îl lași să clătească o farfurie, copilul tău se va simți implicat în viața ta.  Chiar dacă ți se va părea că te încurcă sau că lucrurile simple vor dura mai mult timp, încarcă-te cu răbdare și lasă-l să îți fie alături.

2. Începeți și terminați ziua împreună

Oricât de încărcat ar fi programul unui părinte, cu siguranță va avea măcar câteva minute pe zi pe care să le petreacă alături de copilul său. Acestea pot fi chiar și dimineața, atunci când micuțul se trezește, iar un „Bună dimineața” spus cu iubire de către părinții săi îi va face ziua mult mai bună. Dacă programul vă permite, puteți găti sau servi micul dejun împreună, în familie. Același lucru îl puteți face și seara, înainte de culcare, amintindu-i copilului că este iubit și că sunteți alături de el, indiferent ce s-ar întâmpla.

3. Fii prezent în mod real

Așa cum spuneam și mai sus, dacă ai de ales între 10 minute în care să stai doar cu el și o oră pe care să i-o acorzi în timp ce te ocupi și de alte lucruri, focusează-te pe prima variantă. Acele minute în care vei fi atentă doar la nevoile lui vă vor încărca mult mai puternic decât o oră pe care o petreceți împreună în timp ce tu încerci să lucrezi la ceva ce îți necesită toată atenția. 

Ce vor copiii noștri de la noi: să ne spună „sunt aici, mă vezi?”. Să se simtă ascultați și văzuți, lucruri pe care le traduc în iubire. Atunci când nu primesc aceste semnale de la noi, încearcă să ne atragă atenția, iar în momentul în care primim deja aceste semnale de alarmă înseamnă că trebuie să găsim calea de a ne reîntoarce la ei.

Aștept să îmi spuneți în comentarii sau pe pagina de facebook cum petreceți voi timp împreună și ce vă place să faceți. 

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

2 comentarii pe “Cum poți petrece timp alături de copilul tău prin joaca

  1. Sovoiu Elena Ramona says:

    Il implic în ceea ce fac cât de mult pot, ii place foarte mult sa ma ajute, acum cu bebe 2, incerc sa petrec timp și cu el sa nu se simtă singur

  2. Asaftei Simona says:

    Mulțumim pentru idei draga mea ,așa trebuie să facem chiar dacă nu avem prea mult timp la dispoziție este bine și 10-15min.să stăm cu ei să ne jucăm ,să-i lăsăm săne ajute la ce avem nevoie chiar este ceva minunat și se simt și ei importanți .Acuma cànd este iarnă am destul timp să stau și cu ele ,însă vara când am multă treabă prin curte,grădină este mai rar cu jucatul ,că parcă oricât aș munci și aș face tot nu este de ajuns .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.