Cum pregătim copiii de școală

Ceasul ticăie, numărătoarea inversă a început, micuții se pregătesc să înceapă un nou an școlar, așa că, fiind mamă la rândul meu, m-am gândit să vin în sprijinul părinților cu câteva sfaturi prețioase despre cum pregătim copiii de școală. M-a ajutat foarte mult și de această dată discuția cu doamna Felicia Ionescu, Prof. pentru Învățământul Primar la Liceul Teoretic „Jean Monnet” și metodist ISMB.

Este nevoie de un mediu familial armonios, care să favorizeze readaptarea rapidă a copilului la viața de școlar

Implicarea familiei îi va da sentimentul că acest moment este important pentru el, dar și pentru ceilalți membri ai familiei, el fiind în centrul atenției. Va fi „eroul principal” în această poveste și acest lucru îl va motiva pozitiv, iar bucuria împărtășirii acestui sentiment cu cei dragi este benefic din punct de vedere psihic si emotional, spune doamna prof. Felicia Ionescu. Pe parcursul acestor activități desfășurate cu copilul este imperios necesar ca prin discuții deschise, sincere, să i se explice ce înseamnă acest an școlar, ce lucruri noi și interesante va afla, dar și ce asteptari ai de la el. Nu uitați să-l asigurați de tot sprijinul dumnevoastra și, mai ales, că aveți încredere în el.

Ora de culcare trebuie „resetata”…

…ușor, în timp, prin joacă, prin explicații prietenești care să-i determine să intre într-un program cât mai aproape de cel de școală. Ora trebuie treptat scăzută seara, prin provocari pentru programul de dimineață( activități placute pentru copil)cât mai matinale, pînă bioritmul copilului va fi resetat la ora potrivită.

Pregătirea ghiozdanului și a rechizitelor este o activitate foarte agreată de cei mici

FOLLOW ME

An error occurred while retrieving media

Dacă sunt antrenați să participe activ copiii vor fi fericiți, se vor simți importanți și dornici să înceapă școala și să le folosească. Prezenta familiei îi va creea un confort emoțional deosebit și-l va încărca pozitiv, simțind dragostea și protecția celor dragi.

Nu avem nevoie de „trucuri” pentru a-i determina sa-si ia in serios rolul de elevi

O relație caldă, prietenească cu copilul, în care dragostea și respectul să fie suportul pentru a-l convinge ce important este el pentru cei dragi, îl va convinge să-și ia în serios meseria de „școlar”. Încrederea acordată copilului va fi extrem de importantă pentru el, iar discuțiile zilnice despre ce a făcut, cum s-a descurcat, îi vor dovedi copilului că este important pentru familie, iar ce face el interesează, bucură sau întristează pe toți membrii ei. Un program zilnic, bine structurat, va face din școlarul mic un copil fericit, pregătit pentru viață, iar mai târziu un adult de succes! La școala, programul este bine întocmit, respectând particularitățile de vârstă și curba de efort, ne asigură doamna prof. Ionescu. Este important ca orele de masă și de relaxare, nu neaparat somn (o oră în parc, de sport, orice activitate plăcută copilului) să fie respectate. La fel de ferm trebuie stabilită și respectată ora de culcare 21 și cea de trezire.

Temele nu trebuie să ocupe mai mult de o oră, maxim o oră și jumătate

Restul timpului îl puteți împărți pentru alte activități opționale. Dar nu uitați că un copil trebuie să se și joace! E recomandat ca, de comun acord cu cel mic să întocmiți un orar săptămânal, structurat pe zile, ore și activități. La loc vizibil instalați și un ceas mare. Seara veți discuta cinstit cum s-a ținut de program, evaluând corect situația. Nu uitați să lăudați și să încurajați copilul și să-l sfătuiți cu răbdare dacă a greșit

Relaționați cât mai mult cu cei mici

Astăzi, părinții sunt tot mai ocupati, dar dezvoltarea emoțională a copiilor, pregătirea lor pentru viață începe din copilărie, deci relaționați cât mai mult cu cei mici, asigurându-i că vă pasă de tot ce fac și spun. De asemenea, responsabilizați-i prin încrederea pe care le-o acordați.

Un sfat pentru cei mici și pentru cei mari

Copiii ar trebui să nu uite că ei reprezintă „bucuria și mandria părinților „, dar și „eticheta” pe care lumea le-o pune acestora în funcție de ceea ce fac și spun copiii lor. Deci, dragilor, învățați, fiți cuminți și-i veți bucura pe părinți!, este recoamnadarea doamnei prof. Felicia Ionescu.
Nicolae Iorga spunea că „un dascăl bun e cât un noroc în viață!” Un dascăl adevărat arde din sufletul lui, dăruind lumina cunoașterii școlarilor săi. Iubirea față de copii, pasiunea si daruirea, vor fi atuurile dascalului adevărat. Învățământul românesc mai are încă astfel de „apostoli”, așa că cei mici sunt pe mâini bune!

„Vă doresc din tot sufletul un an școlar minunat, cu multe bucurii si satisfactii alături de cei mici!”- prof. Felicia Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.