Trimitem copiii la școală sau îi ținem acasă? Cum începem în siguranță anul școlar

Luni am lansat seria evenimentelor Supermame cu Superputeri în ONLINE și vă mulțumesc din tot sufletul pentru felul în care l-ați primit. Am avut foarte multe reacții în real time și video-ul a ajuns la peste 70.000 de vizualizări.

Pentru că ne mai desparte mai puțin de o săptămână de ceea ce se vrea a fi „prima zi de școală”, am vrut neapărat să încep cu o dezbatere în jurul unui subiect de foc pentru mulți părinți și copii: „Școala acasă sau… la școală – cum începem în siguranță anul școlar.”

Alături de mine s-au aflat ca întotdeauna, specialiși în domeniu:  doamna Diana Răducanu, director adjunct Liceul Teoretic Jean Monnet, Domnul Doctor Adrian Marinescu, Specialist în Boli infecțioase și Domnul Psiholog Radu Leca.

După o jumătate de an în care copiii au stat acasă, redeschiderea școlilor în plină pandemie este subiectul momentului.  Avem copii pentru care ne dorim educație, dar și siguranță.

Riscuri există în orice. Este însă important să luăm cea mai bună decizie atunci când vine vorba despre copiii noștri. Așadar, trimitem copiii la școală sau îi ținem acasă? Intervențiile celor trei specialiși care mi-au fost alături au fost extrem de utile, clare, pertinente. Ne-au ajutat să primim o informație corectă, obiectivă, care să luăm decizia care se potrivește cel mai bine familiei noastre.

Ne lăsăm copiii să meargă la școală sau îi ținem acasă pentru a studia online?

Părerea epidemiologului despre începerea noului an școlar

„La rândul meu, sunt și părinte. Am un băiat de 11 ani. Fiecare școală ar trebui să privească în mod realist ce poate să facă, cum poate pune în practică măsurile de protecție, și să decidă cum este mai bine pentru copii. Este nevoie să comunice transparent cu părinții. Parcugem o perioadă instabilă. Nu știm ce va fi în octombrie. De exemplu, ne așteptam ca septembrie să fie mai liniștit, dar, iată că nu este. Școala trebuie să înceapă oricum. Fizic, hibrid sau online.

FOLLOW ME

Din fericire, cei mici fac forme ușoare ori asimptomatice, însă problema cea mare este că poate transmite virusul în familie, între prieteni. Școala reprezintă totuși un mediu mai bine controlat decât aglomerațiile din alte părți, cum ar fi la piață sau la evenimente publice. Ne străduim așadar ca școala să aibă reguli clare. Dascălii vor fi cei care vor duce greul, pentru a implemeta totul”, este părerea domnului doctor Adrian Marinescu.

Părerea directorului de școală despre începerea noului an școlar

„Eu mă aflu în trei poziții care nu se suprapun, chiar se bat cap în cap: sunt director, profesor și mamă. Eu, ca mamă, aș vrea să îmi trimit copiii la școală, pentru că acasă, toată ziua cu ochii în ecrane, devini derutați, apatici, simt că au nevoie de socializare. Pe de altă parte, îmi este teamă, pentru că la școală vin copii din alte zone ale orașului, alte medii sociale, poate din zone cu focare.

Ca profesor știu că dascălii trebuie să țină pulsul clasei, altfel nu își duc rolul până la capăt. Profesorul este, însă, și el om și poate avea, la rândul său, probleme, boli, membri ai familiei în grupa de risc. Avem, spre exemplu, profesori pensionari care este posibil să refuze să vină la ore și să aducă dovadă că nu pot participa la ore din punct de vedere medical. Eu, ca director, cu cine îi pot înlocui? Nu avem resurse”, spune doamna director adjunct a Liceului Teoretic Jean Monnet, Diana Răducanu.

Părerea psihologului despre începerea noului an școlar

„Cum îi spun unui copil de boală? Copilul are nevoie mai întâi să vadă. Cum îi poți spune că e obligat să folosească gelul de mâini? Cum să nu bage mâna în gură, în ochi? Îi arăți!

În acest moment, cea mai proastă variantă este să se meargă la școală. Pe numărul de bolnavi existent. Nu pe vise și premise de acum 5 ani când se spunea că școala este bine să se înceapă! Da, e bine, dar de 4-5 luni ni s-a făcut forțat un update, am învățat să ne descurcăm și online. Suntem în varianta 2.0, în care trebuie să înțelegem cum putem funcționa ca oameni cu acest virus. Dacă noi nu înțelegem, nu avem cum să ne testăm copiii în mediul real”, adaugă Dr. Radu Leca, psiholog clinician.

Dacă nu văzut încă live-ul, puteți să îl vedeți oricând, aici:

https://www.facebook.com/watch/?v=410553163241569&extid=e8j3D93d0yy24acU

 

Aștept în comentariile gândurile voastre pe acest subiect.

Nu uitați că ne revedem și mâine, la ora 18:00, când vom discuta despre miere, apifitoterapie și puterea vindecătoare a naturii.

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

0 comentarii pe “Trimitem copiii la școală sau îi ținem acasă? Cum începem în siguranță anul școlar

  1. Asaftei Simona says:

    Eu am de dus două fete ,una la școală și una la grădiniță și pot spune că îmi este groază când mă gândesc să stea atâtea ore cu măștile alea,nu mai zic de școli ,grădinițe că nu le dă absolut nimic ,trebuie să le cumpărăm dezinfectante,măști,șervețele … și nu mai zic de transportul școlar care se ducea până acuma ,că nu mai pot merge cu el ,ne-a zis să-i ducem noi la școală ,să nu-i mai lăsăm cu transportul că-i cam riscant cu distanțarea …Vom vedea de luni ce va fi mai târziu .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.