Să fii puțin îngrijorată e normal. Hai să începem de aici. Da, e absolut firesc să ai mici temeri, să te preocupe procesul în sine și evident să vrei ca bebelușul tău să vină pe lume în cele mai bune condiții. Și nu spun că e normal să te aștepți la dureri pentru că naști natural. Trebuie să te aștepți la dureri. Punct. Recuperarea oricum e mai rapidă în această formă decât la nașterea prin cezariană, dar de asta am mai discutat deja. Nu vreau să conving pe nimeni să facă ce predic eu. Mai degrabă vă împărtășesc motivul pentru care am luat această decizie de 3 ori la rând.
Pe lângă teama absolut normală, mai este și imaginea care se atașează nașterii în spațiul public. Ori avem un film serios, cu un scenariu decent, în care femeia țipă în ultimul hal, ori o comedie în care femeia care naște natural țipă din răsputeri și lovește eventual și doctorul sau soțul de îi lasă inconștienți. Iar în presă… ce să mai zic. Evident că nu o să citiți nicăieri o știre cu o femeie care a născut natural la o oră după ce a venit în spital, cu dureri minime, iar la o oră după mergea singură la baie. Cine ar vrea să citească așa ceva?
Bun, acum urmează partea în care eu vă descriu procesul pas cu pas, iar voi o să răsuflați ușurate. Nu, nici asta nu voi face. Ceea ce știți e suficient. Experiența este diferită de la femeie la femeie. Contracțiile pot veni cu dureri de spate sau de picioare. Pot fi ca mici lovituri sau mai mari. Dar dacă v-aș spune că va fi dureros, să fiți convinse că nu veți simți altceva în afară de agonie și ar fi o greșeală. Să vă spun însă ceva, aproape, amuzant. Un mic procentaj de femei spun că nu simt aproape nicio durere în timpul nașterii. Ei da, asta e dureros 🙂
Sigur ați citit că „vă veți rupe” sau că veți avea ceva asemănător unui scaun. Rupturile într-adevăr importante sunt cauzate eventual de un malpraxis sau de venirea pe lumea a unui copil mare, foarte mare. Deci sunt excepțiile și nicidecum regula. O să vă dezamăgesc în legătură cu scaunul pentru că și dacă îl veți avea, nu o să vă dați seama. Informația este putere. Dacă vorbiți de subiectele de mai sus mai mult decât oricare altele, atunci ar fi bine să mergeți la un specialist. Există și ore sau clase care să pregătesc și în care sunteți informată pas cu pas care este procesul. Asta NU înseamnă că veți fi scutite de dureri, ci că veți înțelege că totul e suportabil și că medicul și asistenta sunt lângă voi pentru orice altă excepție de la regulă.
Ce încerc să vă spun este că nașterea nu este mai grea decât sarcina în sine și că niciuna dintre ele nu sunt o plimbare în parc. Sunt provocări pe care majoritatea le ducem la bun sfârșit fără probleme notabile. Nu e ca și cum aduceți pe lume o ființă în fiecare zi. Iar sarcina este un proces greu care vă va transforma ca nimic altceva pe lume. Și nu mai confundați teama de naștere cu frica de durere. Aici vorbim de un amalgam absolut nebun de emoții, informație, hormoni, transformări imposibil de controlat. Și dacă cineva se așteaptă să faceți asta fără să clipiți, e nebun.
Aș vrea să mă adresez și mamelor care au avut experiențe pe care le pot considera traumatizante și cărora le este frică să mai nască natural. E cu atât mai normal să vă fie teamă. Dar nu uitați că cezariana este o intervenție ce trebuie recomandată ca plasă de siguranță, pentru a preveni un pericol. Nu evitați să mergeți la specialiști, poate chiar la psihologi care să vă ajute cu trauma în sine și care să vă ofere oportunitatea de a vedea lucrurile puțin mai clar.
FOLLOW ME
Sarcina nu înseamnă doar naștere. Nu este numai un proces greu, plin de transformări și dureri care se încheie după aproximativ 9 luni. Ci este modalitatea prin care aduci pe lume un copil. Copilul tău. În tot acest timp și el muncește cu tine, alături de tine, și el se pregătește și se face mai puternic, mai bun. Și el adună informații, ca și tine. Nu ești singură. Niciodată nu vei mai fi. Cineva te înțelege mai bine ca oricare altul.
Dacă mai ai și un partener lângă tine, ești norocoasă. Dar faptul că îl ai pe cel mic poate fi suficient. Cu cât știi mai multe povești, cu atât de îndepărtezi mai mult de realitatea că nașterea este un proces natural și că trupul tău a evoluat timp de mii de ani ca să poți face asta fără mari probleme.
Ce poți face pentru a scăpa de teama de naștere?
Identifică sursa temerilor
Din momentul în care realizezi care e cauza temerilor, vei ști cum să tai răul de la rădăcină. E important să îți dai seama cum a apărut această teamă în mintea ta, cum te face să te simți, dacă are legătură cu o experiență din trecut sau ți-a fost indusa de cineva. Dacă simți că temerile se transformă în anxietate, ai putea să vorbești cu un psiholog, care te-ar putea ajuta să îți învingi teama, așa cum am spus mai sus.
Informează-te cât mai mult
Citește cât mai multe lucruri despre momentul nașterii pentru a simți în fiecare moment că ai situația sub control. De exemplu, tehnicile de respirație din timpul nașterii sunt foarte importante și te ajută să rămâi relaxată și concentrată. Inspiră cât mai adânc în timp ce îți ții palmele sub buric și îl simți pe bebe. Pregătește-te încă din timpul sarcinii pentru a-ți perfecționa tehnica.
Fă mișcare
Fie că facem câteva exerciții simple, mergem pe jos sau înotăm, mișcarea ajută sângele să circule și ajută la diminuarea durerilor cauzate de creșterea burticii, întărește picioarele și face travaliul să fie mai ușor.
Scapă de rușine
În timpul nașterii e foarte important să îți verbalizezi durerea. În felul acesta, sunetele pe care le scoți eliberează durerea și te ajută să scapi de stres și tensiune. Cu cât ești mai relaxată și mai sigură pe tine, cu atât nașterea va fi mai ușoară.
Ai încredere în intuiția ta
Așa cum am tot spus, nașterea este un proces natural. Femei din toată lumea dau viață de mii de ani, așa că e bine să ai încredere în intuiția ta de mamă și în instinctele materne. Vei vedea că în momentul nașterii, când vei fi pusă în fața faptului împlinit, vei ști exact ce să faci.
Este foarte adevărat că ne putem pregăti fizic pentru a face momentul nașterii mai ușor, dar la fel de important este să ne pregătim psihic și să avem încredere în organismul nostru, care e „programat” pentru acest proces natural.
Ce poți face rău, într-adevăr, este să fii nepregătit. În opinia mea femeile, mai ales româncele, trebuie să fie mai informate. Trebuie să înțeleagă că pot face asta, cu sau fără intervenții notabile din partea medicilor. Nu sunteți singure și nici nu veți fi nevoite să treceți prin asta singure. Nu degeaba țări cu sisteme de sănătate mult superioare nouă încurajează nașterile la domiciliu. Liniștea interioară e de cele mai multe ori cel mai bun medic.
Hai cu mine pe:
Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun