Nu te mai întreba „Cum ar fi fost dacă”, întreabă-te „Cum o să fie când…”

Cea mai chinuitoare întrebare din viața unui om este  „Cum ar fi fost dacă?”.  Cum ar fi fost să fac altă facultate? Cum ar fi fost să nu mă cert cu acea prietenă dintr-un motiv pe care acum nici nu mi-l mai amintesc? Cum ar fi fost dacă aș fi avut bani să plec acolo, atunci…? Oare viața noastră ar fi avut același curs dacă am fi făcut lucrurile altfel?

Răspunsul vine mereu în funcție de locul în care te afli. Dacă ești într-un moment fericit al vieții tale vei spune că toate deciziile bune sau proaste au fost tocmai pentru a te aduce în acest moment fericit pe care îl prețuiești.
Dacă îți pui aceeași întrebare într-un moment în care ești singut, acele toate „dacă-uri” vor fi sentințe ale greșelilor pe care le-ai făcut. Nu știu dacă toate deciziile pe care le-am luat până acum au fost bune sau rele. Nici nu am pretenția asta. Tot ce știu este că nu există decizii bune sau rele. Există numai decizii bune în acel moment. Când viața îți dovedește că ai luat o decizie greșită, nu înseamnă că a fost greșită de la început, ci doar s-a dovedit a fi greșită prin prisma lucrurilor care s-au întâmplat ulterior.

Zilele trecute mi-am adus aminte de o decizie pe care mi-aș fi dorit să o iau mai devreme, și anume să devin femeia care sunt acum. Mi-aș fi dorit să fur câțiva ani de la startul înțelepciunii, al curajului și al iubirii. După 10 ani de relație cu omul care m-a învățat ce înseamnă curajul de a lua decizii, recunosc că, în unele cazuri, aș fi vrut să pot face mai mult.

Nu am să spun cum ar fi fost dacă, dar voi spune că mi-aș fi dorit să…

Mi-aș fi dorit să pot duce până la capăt planul de a merge într-o excursie la Roma cu soțul meu atunci când ne-am cunoscut. Mi-ar fi plăcut să ne fi permis să facem toate lucrurile și toate călătoriile de tineri îndrăgostiți înainte ca responsabilitățile de oameni mari să se bulucească asupra noastră. Dar când ești tânăr spui că mai ai o viață înainte în care să faci tot ce ți-ai dorit. Nu îți spune nimeni că atunci când vei avea banii pentru călătoria aceea la care ai visat mereu, este destul de probabil ca și copiii tăi să nu mai aibă timp, ca serviciul să nu-ți mai permită sau, pur și simplu, că vrei să dormi chiar și când ești într-o vacanță romantică la Roma.

Eu nu mă întreb cum ar fi fost să plec în acea vacanță atunci când eram tineri, pentru că adevărata călătorie a fost alături de el, în fiecare zi. Dar, mă întreb cu siguranță cum o să fie când o vom face. Noi doi, împreună, așa cum am vorbit acum 10 ani.

Viaţa noastră pare câteodată ca într-o reclamă pe care o văd de fiecare dată când ies din casă. Vizavi de geamul meu este un afiş pe care scrie mare „Mergi în vacanţă până nu vine ea la tine”. Imaginea reclamei OTP Bank mi s-a parut desprinsă din viaţa mea. O casă plină apă, cu copiii care se bălăcesc de parcă ar fi în vacanţă, iar părinţii neputincioşi asistă la dezastru.

Oare mai este cazul să amân acea călătorie? Ce ar fi dacă… de data asta aş face-o? Literele mari din reclamă încep să se contureze din ce în ce mai bine în mintea mea asemeni unei idei de care nu mă mai pot dezlipi.

Şi iată-mă făcând planuri. Pe site-ul băncii este un simulator de credite unde îți poți calcula ușor rata lunară cu o dobândă începand de la 7.9%. Fără adeverinţă de venit şi cu zero comisioane. Pe mine mă cam încântă varianta asta. Dacă toate deciziile ar fi atât de simple, poate şi regretele ar fi mai puţine. 🙂

Voi ce mă sfătuiţi? Să plec sau nu în vacanţa mea romantică?

0 comentarii pe “Nu te mai întreba „Cum ar fi fost dacă”, întreabă-te „Cum o să fie când…”

  1. mihalea says:

    Eu ma ghidez dupa urmatoarea expersie: „mai bine sa ti para rau ca ai facut ceva, decat sa stai toata viata cu gandul la ceea ce puteai face: 🙂 Asa ca draga Ela du te si fa tot ce iti doreste inimioara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.