Cum să organizezi o serbare acasă pentru copilul tău

Vremurile pe care le trăim ne învaţă zi de zi cât de importantă este adaptarea. O cursă nebună printr-un oraş pe care nu îl cunoaştem. Şi pare că nici noi nu ne mai recunoaştem, din cauza măştilor pe care le purtăm.

Sunt momente în care pare că ştim ce trebuie să facem. Pare. Până când mai apare vreo regulă nouă, care ne dă lumea peste cap. Şi dacă noi, adulţii, ne adaptăm destul de greu, oare ce este în sufletul celor mici? Oare cum trec toate aceste informaţii prin filtrul gândirii lor? Oare ce repercursiuni pot avea pe termen lung?

Trebuie să ne gândim la o serie de lucruri importante care, din punct de vedere psihologic, i-au făcut să treacă printr-o mulţime de stări.

  • Nu au mai ieşit cu prietenii sau colegii în parc, la joacă.
  • Nu s-au mai putut vizita, să se uite la desene, la un film, sau să ia masa împreună.
  • Socializarea din pauza mare a dispărut
  • Nu au mai mers la rude- verişori, unchi, mătuşi
  • Nu mai petrecem mult timp prin magazine şi nici la locurile de joacă
  • Sunt nevoiţi să se adapteze regulilor din online şi să facă faţă unor situaţii nu doar noi, ci şi dificile
  • Şi nu în ultimul rând… nu mai există serbări şi evenimente organizate la şcoală sau la grădiniţă.

Poate că este dificil sau chiar imposibil să rezolvăm cele mai multe dintre problemele de mai sus. Dar astăzi vă propun să organizăm acasă serbarea pentru cei mici.

Alesia are programată serbarea online pe 22 decembrie. Deși e o situație atipică, încercăm să ne adaptăm și să urmăm indicațiile doamnei învățătoare, care a organizat totul foarte frumos. Sunt sigură că toți colegii Alesiei se vor bucura că au putut să ia parte la această serbare de care își vor aminti amuzați peste ani și ani. Anul acesta am învățat cu toții să ne adaptăm unei noi realități, iar când văd cât de receptivi sunt copiii noștri prind încredere că „Totul va fi bine”.

Pentru că la începutul săptămânii v-am întrebat dacă v-ați pregătit de serbarea online și mulți dintre voi mi-ați spus că la școlile copiilor voștri nu se organizează o serbare online, m-am gândit ce aș face eu în situația asta.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Ela Craciun (@elacraciun)

Vreau să cred că nu m-aș lăsa descurajată și aș încerca să pregătesc pentru Alesia propria serbare, „homemade (de casă)”.

Cum organizezi acasă serbarea pentru copilul tău

În primul rând, programează data la care va avea loc evenimentul – e de preferat să fie mai aproape de data Crăciunului. Copilul va fi responsabil şi va ţine minte când are loc serbarea de acasă.

Găsiţi împreună poezii şi cântece pe care să le prezinte în faţa voastră, poate chiar şi o scurtă scenă dintr-o piesă de teatru.

Foarte importantă este vârsta copilului!

2-3 ani: o poezie de Crăciun şi un cântec scurt.
Dacă are până în şapte ani, două poezii de Crăciun ar trebui să fie suficient, alături de un cântecel.

8-13 ani: 3 poezii şi un cântecel.

Le poţi alege împreună cu el, ca să se simtă confortabil şi să i se potrivească.

Alege costumul pentru scenă

Decideţi dacă se va costuma într-un personaj sau nu. Şi chiar dacă nu se costumează, tot trebuie să se îmbrace elegant. Fetiţele vor purta rochii frumoase, cu accesorii strălucitoare, tul sau paiete, în timp ce băieţii ar putea purta cămaşă şi papion.
Toate aceste detalii trebuie luate în serios, dacă vrem ca serbarea să iasă aşa cum am plănuit.

Pregăteşte-i scena

Este unul dintre cele mai importante detalii. Atmosfera trebuie să fie una de sărbătoare şi trebuie să îl introducă, în acelaşi timp, în starea pe care ar fi avut-o în faţa clasei sau la grădiniţă, în faţa colegilor.

Decorează mobila cu beteală, pune instalaţie, poţi trasa chiar o linie care să delimiteze publicul- adică locurile voastre de pe canapea sau de pe scaune de el- vedeta serii.

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Ela Craciun (@elacraciun)

Confecţionaţi împreună invitaţii

La serbare pot participa şi bunicii sau copiii vecinei, spre exemplu. Important este să nu se aglomereze încăperea şi să respectaţi măsurile obligatorii: să îşi dezinfecteze mâinile la intrare şi să respecte distanţarea socială. Chiar dacă serbarea este, în fond, o petrecere, nu există loc pentru îmbrăţişări şi apropieri care v-ar putea scoate din zona de siguranţă. Poţi folosi hârtie colorată, carioci lipici şi sclipici. Dar e musai să îl supraveghezi pe cel mic şi să îi dai o mână de ajutor

Coaceţi chec sau fursecuri

Ce serbare ar fi fără ceva dulce? Poţi îndulci bunătăţile cu miere dacă nu vrei să foloseşti zahăr. Dar nu uita că acest pas este obligatoriu. Dacă nu serveşti invitaţii cu fursecuri, asigură-te că ai în casă măcar câteva banane, mandarine, etc.
Dacă aveţi copii în vecini, îi poţi invita şi pe ei să recite sau să cânte. Explică-i celui mic că astfel, atmosfera va fi într-adevăr una festivă .

Pune muzică!

De la serbarea de iarnă sunt nelipsite colindele, nu-i aşa? De la colindele clasice, pe care le îndrăgesc milioane de oameni, la colinde mai puţin cunoscute fredonate de coruri de copii, e important să se audă ceva, în surdină. Fiecare element are rolul său şi nu face altceva decât să creioneze atmosfera de sărbătoare.

Decorează casa

Poţi pune pe masă crenguţe de brad, şi globuri. Evită să foloseşti lumânări, oricât de frumoase ar fi. Indiferent că sunt lungi sau tip pastilă, nu recomand să stea aprinse atunci când în casă e agitaţie şi sunt mulţi copii. Bucuria lor fără margini poate produce, din greşeală, un accident.

Dacă vrei să luminezi camera cu ceva asemănător lumânărilor clasice, foloseşte unele mici, cu baterii. Stau aprinse cât doreşti şi nu există absolut niciun risc dacă cel mic le atinge sau le dărâmă.

Şi poate cel mai important, cadoul de final

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Ela Craciun (@elacraciun)

De foarte multe ori, la serbări, apărea Moşul carea aducea ceva în dar, oricât de mic. Este gestul care recompensează efortul copilului de a învăţa poezii şi cântece, dar şi curajul de a se prezenta curajos în faţa altor persoane. Fă asta şi tu, anul acesta. Chiar dacă Moş Crăciun lipseşte din peisaj, cumpără un dar şi oferă-l la final.Dacă vin şi alţi copii la voi, oferă-le un pachet mic cu o prăjitură şi fructe. Nu înseamnă atât de mult, din punct de vedere financiar, dar cu siguranţă vor fi tare bucuroşi că Moş Crăciun s-a gândit şi la ei.

 

Sper să aveți și anul acesta niște amintiri frumoase. Chiar dacă nu sunt cele cu care ne-am obișnuit, copiii noștri siguri își vor aminti cu drag sărbătorile din acest an.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

0 comentarii pe “Cum să organizezi o serbare acasă pentru copilul tău

  1. Asaftei Simona says:

    Foarte frumos tot ce ai scris,chiar nu m-aș fi gândit să fac așa ceva ,fetițele mele s-au întristat când au auzit că nu fac nici măcar online serbarea pentru moș Crăciun ,erau obișnuite în fiecare an să le dea poiezii,cântecele ,să vină moș Crăciun la școală ,grădiniță și după acasă ,dar sper să dispară acest virus și să fie numai anul acesta așa mai diferit .Mulțumesc pentru aceste idei draga mea ,o să țin cont de ele și sper să se bucure și anul acesta câtuși de puțin !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.