Cum să verifici dacă greutatea ta este normală sau nu

Există un mod simplu prin care poți afla dacă greutatea ta este normală, indiferent de constituție sau de masa musculară și de grăsime. Trebuie să îți măsori indicele de masă corporal. Indicele de masă corporală (IMC) este un indicator statistic a masei unei persoane raportată la înălțimea persoanei respective.

Mai e posibilă și măsurarea înălțimii și a taliei, pentru că, având aceiași parametri IMC, cineva poate să fie atletic sau obez. Acest lucru este posibil deoarece nu se ia în considderare distribuirea grăsimii.

Cum să îți măsori înălțimea

Pentru un rezultat mai precis ar fi bine să îți măsori înălțimea dimineața, deoarece, în timpul zilei, coloana se poate contracta.

Ai nevoie de: un centimetru sau de o ruletă, un creion, o carte și o oglindă.

1. Alege un loc unde poți sta cu spatele lipit de perete, de preferabil aproape de ușă. Podeaua ar trebui să fie solidă, netedă și fără covor.

2. Stai drept, astfel încât capul, umerii, spatele, fundul și călcâiele să atingă peretele.

3. Capul trebuie să atingă peretele la un uunghi drept. Fă un semn pe perete în locul respectiv cu creionul și măsoară.

Cum să măsori corect volumul taliei

De multe ori apar tot felul de îndoieli când trebuie să ne măsurăm talia. Pentru a le elimina, iată câteva indicații:

1. Înfășoară centimetrul în jurul taliei, astfel încât să fie paralel cu podeaua.

2. Banda ar trebui să fie presată bine, dar nu atât de mult încât să nu încapă între tine și ea două degete.

3. Expiră relaxat, fără să îți sugi burta.

4. Menține-ți spatele drept.

 

Formula de calcul

Folosește un calculator pentru formula: talie (cm) / înălțime (cm) * 100 și compară rezultatul cu informațiile de mai jos:

Femei:

Mai puțin de 35 – greutate insuficientă
Între 35 și 41.9 – foarte slabă
Între 42 și 48.9 – greutate normală
Între 49 și 53.9 – greutate excesivă
Între 54 și 57.9 – obezitate
Peste 58 – obezitate periculoasă

Bărbați:

Mai puțin de 35 – greutate insuficientă
Între 35 și 42.9 – foarte slab
Între 43 și 52.9 – greutate normală
Între 53 și 57.9 – greutate excesivă
Între 58 și 62.9 – obezitate
Peste 63 – obezitate periculoasă

De exemplu, dacă ești femeie, înălțimea ta este de 165 cm și talia de 72, formula pe care ar trebui să o calculezi este 72/165*100=43. Prin urmare, greutatea ta este normală.

Citește și Ține degtele în această poziție! Nu vei ghici ce se întâmplă!

Privește-ți mâinile. Ce vezi? Dacă nu găsești nimic deosebit, discută cu un reflexolog. El îți va spune că pe mâinile tale există numeroase puncte active care te pot ajuta să îți controlezi corpul și mintea. Iată ce poți face cu degetele tale:

1. Degetul mare

Degetul mare e responsabil pentru anxietate și durerile de cap. Dacă te supără o astfel de durere, strânge-ți ușor degetul pentru aproximativ cinci minute. Reflexologii spun că acest lucru va calma durerea.

2. Degetul arătător

Acest deget controlează durerile musculare, dar și sentimentele de dezamăgire, frică și stânjeneală. După cum au arătat niște studii efectuate la Universitatea din Minnesota, pacienții ccare suferă de dureri de spate și de mușchi se simt mai bine după un ciclu de reflexo-terapie. Strânge-ți arătătorul cu cealaltă mână timp de cinci minute.

3. Degetul mijlociu

A-ți apăsa degetul mijlociu te ajută dacă te simți enervat, furios sau mai obosit/ă ca de obicei. Studiile au arătat că acest exercițiu scade presiunea sângelui și te calmează.

4. Degetul inelar

Emoțiile negative și tristețea vor trece dacă îți strângi ușor degetul inelar timp de cinci minute. Nu uita să rămâi calm/ă și să fii atent/ă la respirație.

5. Degetul mic

Degetul mic este responsabil pentru stima de sine, stres și nervozitate. Dacă ți-ai făcut un obicei din a te subestima, ar trebui să îți masezi degetul mic timp de cinci minute. Încearcă să te gândești la ceva drăguț când faci asta.

Palma

Apasă degetele unei mâini pe centrul palmei celeilalte mâini. Masează în mișcări circulare și inspiră și expiră adânc de trei ori. Reflexologii spun că palma simbolizează centrul emoțiilor și sentimentelor. Cercetările arată că masarea reguulată a palmei te ajută să previi greața, stresul, diareea și constipația.

Palmele alăturate

Această poziție este folosită de multe ori în meditație. Te ajută să te concentrezi și să-ți pui gândurile în ordine. Presându-și palmele una de alta poți și să îți îmbunătățești circulația sanguină.

Surya Mudra

Această poziție te va ajuta să-ți îmbunătățești digestia și metabolismul. Tehnica este folosită, de asemenea, pentru scăderea temperaturii sângelui și în cazul în care nu ai poftă de mâncare.

manuta-600x315-7692058
Dacă vrei să știi și alte moduri prin care te poți calma rapid, iată câteva sugestii:

1. Oprește-te din ce faci

Poți încerca să te calmezi oprind interacțiunea cu cee ace te supără. Spune-i celui cu care vorbești că ai nevoie să iei o pauză. Dacă ai mai mulți oameni prin preajmă, cere-ți scuze și mergi într-un loc liniștit, ca să îți calmezi gândurile.

2. Concentrează-ți atenția la simțurile tale

Atunci când suntem agitași, supărați sau furioși, corpurile noastre intră în stare de „luptă sau fugi” și este activat hormonul numit adrenalină, care mărește ritmul inimii și al respirației, îți încordează mușchii și îți comprimă vasele de sânge. Fii atent/ă la ce simți, la ce vezi, la ce auzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.