Ce se întâmplă în cazul unui accident dacă copilul nu este în scaun de mașină sau nu poartă centură


Nicholas este un copilaș cuminte, fix așa cum îl vedeți și pe instagram.  Singur, acum că e mai activ și vrea să exploreze totul în jur, dar în majoritatea timpului totul este foarte ușor cu el. După experiența avută cu Alesia, am avut mari emoții la capitolul stat liniștit în scaunul de mașină, dar,  din fericire, chiar avem noroc cu el, pentru că acceptă să stea în scaun și nu plânge, așa cum a fost și Alex când era de vârsta lui. Cu Alesia ne-am chinuit foarte tare, parcă o puneam pe ace. Așa că îi înțeleg foarte bine pe părinții cu copii care plâng de când îi pui în mașină până când ajungi la destinație.

Alesia era atât de insistentă și revoltată încât pur și simplu nu mai știam cum să ne descurcăm cu ea și refuzul ei de a sta cuminte în scaun. Până într-o zi: am lăsat-o dimineață la grădiniță, iar la întoarcere acasă a intrat o altă mașină în mine și m-a aruncat într-un stâlp.

Primul gând a fost: „Doamne, dacă eram cu Alesia în mașină?”

M-am speriat atât de tare, încât nu a mai existat nicio altă discuție legată de refuzul ei de a sta în scaunul de mașină. I-am arătat pozele cu mașina, i-am spus ce am pățit și a înțeles de ce nu mai cedăm rugăminților ei. Acum, dacă nu-și pune centură, îi aduc aminte de accident și îi arăt pozele.


Mulți părinți se gândesc că lor nu li se poate întâmplă, că merg puțin cu mașina, drumul este scurt, ei merg încet. Din păcate, nu e chiar așa de simplu…

Ce se poate întâmpla în cazul unui accident, dacă bebelușul nu este în scaunul de mașină/copilul nu poartă centură

În cazul unui accident produs la o viteză relativ mică, 45 km/h, persoanele aflate în autoturisme care nu poartă centură de siguranță pot fi aruncate în afară cu o forță de 30 ori mai mare decât greutatea proprie. Impactul cu orice obiect din mașină corespunde lovirii cu un baros în față, căderii în cap de la șase metri, izbirii de un zid de beton sau cu un geam cu viteză de 60km/h. Așa că data viitoare când vă gândiți că mai bine îl lăsați pe cel mic fără scaun/centură decât să se smirocăie tot drumul, mai bine alegeți a doua variantă.

FOLLOW ME

Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… 
Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. 
Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. 
Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. 
Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. 
Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. 
Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. 
De ce? 
Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: 
În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 
👉🏻 Cum îți asiguri copilul? 
Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 
👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 
🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău
🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere
🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) 
⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui
⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina
⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță
⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!
Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. De ce? Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 👉🏻 Cum îți asiguri copilul? Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău 🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere 🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) ⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui ⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina ⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță ⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!

Grăsunelul Nicholas a crescut și nu-i mai încăpeau picioarele în cel vechi, așa că am fost ieri seară să alegem unul potrivit vârstei și greutății lui. Până acum,  a stat în scoică, care era de la Cybex, la fel cum e și căruciorul. Tot acolo am fost să căutăm și scaunul de mașină, pentru că am fost mulțumiți de produsele pe care le aveam de am.

 

Am ales scaunul Sirona Z i-Size plus, care poate fi folosit până la vârsta de 4 ani. Aveți pe contul meu de instagram și un video făcut alături de Valentin Andronic, Sales Manage la Taticool Shop care povestește tot ce trebuie să știm despre scaunul de mașină: de la vârsta la care se recomandă, culori, modalitatea în care îl curățăm și până la regulile de siguranță.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

👉 scaunul trebuie să se potrivească înălțimii și greutății copilului⁣ 👉 e necesar ca scaunul să se conformeze normelor de siguranță europene ECE R44.03 sau R44.04⁣ 👉 e foarte important ca scaunul să fie montat corect, respectând instrucțiunile producătorului⁣ 👉 trebuie să aibă tetiera și spătarul ajustabile și reglabile⁣ 👉 e recomandat să fie confecționat din material textil detașabil și de bună calitate⁣ ⁣ Pe blogul meu găsiți și un articol în care v-am povestit ce scaun am ales și de ce, dar și cum m-a aruncat o mașină într-un stâlp, deși mergeam cu viteză mică, în oraș, și m-am gândit întotdeauna că mie nu mi se poate întâmpla așa ceva. În perioada aceea trebuia să ducem muncă de lămurire cu Alesia, care accepta cu greu să stea în scaunul de mașină, așa că în urma impactului, primul meu gând a fost: „Doamne, dacă eram cu Alesia în mașină?“

O postare distribuită de Ela Craciun (@elacraciun) pe

 

Ce trebuie să știți când alegeți scaunul de mașină pentru copil:

 

  • scaunul trebuie să se potrivească înălțimii și greutății copilului
  • e necesar ca scaunul să se conformeze normelor de siguranță europene ECE R44.03 sau R44.04
  • e foarte important ca scaunul să fie montat corect, respectând instrucțiunile producătorului
  • trebuie să aibă tetiera și spătarul ajustabile și reglabile
  • e recomandat să fie confecționat din material textil detașabil și de bună calitate

În rubrica Jurnal de bebe veți găsi materiale utile, experiențele mele și informații de la specialiști cu privire la tot ce înseamnă viața unui bebeluș.  Dacă vreți să vedeți cum a fost sarcina, puteți citi articolele din categoria Jurnal de Sarcină.

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

 

Dacă vrei să fii mereu la curent cu ceea ce postez, te invit:

1. Să mă urmărești pe INSTAGRAM – Aici răspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc

2. Să te abonezi la canalul meu de YOUTUBE

3. Să dai like paginii mele de FACEBOOK

4. Să te înscrii în grupul MĂMICI ȘI COPII FERICIȚI


0 comentarii pe “Ce se întâmplă în cazul unui accident dacă copilul nu este în scaun de mașină sau nu poartă centură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.