În momentul în care am devenit mamă, am făcut cunoștință cu un inamic care îmi era necunoscut până atunci: dermatita atopică.
Deși ar suna puțin exagerat termenul de „inamic”, o spun în cel mai onest mod posibil, pentru că dermatita este o afecțiune care poate să dea complet peste cap starea de bine a unui copil. Iar pentru o mamă nu e nimic mai dureros decât să vezi cum copilul tău plânge, suferă și nu poate să doarmă din cauza unui disconfort puternic.
Alex și Alesia au avut episoade de dermatită toată copilăria lor (dermatita nu se vindecă, doar se ameliorează), iar Nicholas doar episodic. Acum că e mare știe să ceară singur cremă, dar când erau cu toții bebeluși, puseele de dermatită mă făceau să mă simt foarte neputincioasă.
165 de milioane de copii sunt diagnosticați cu dermatită atopică, la nivel mondial
Dermatita atopică – diagnosticul pe care, din păcate, tot mai mulți copii îl primesc, este afecțiunea cutanată cu simptomatologie care dă bătăi de cap micuților și părinților, deopotrivă
Conform specialiștilor, în ultimii ani a crescut considerabil numărul copiilor diagnosticați cu această afecțiune dermatologică, mai ales în zonele dezvoltate ale lumii. 165 de milioane de copii sunt diagnosticați cu dermatită atopică, la nivel mondial. Aparent de neluat în seamă, banalele iritații specifice bolii, netratate corespunzător și în timp util, pot duce către complicații deloc de neglijat.
Pe mine m-a ajutat mult să stau de vorbă cu mai mulți medici, să înțeleg cum funcționează această afecțiune, cum o pot calma și să iau de pe umerii mei vina că dermatita nu trece pentru că fac ceva greșit.
La întrebările mele a răspuns cu amabilitate doamna dr. dermatolog Teodora Predescu, în cadrul livelui Supermame cu Superputeri sprijinit de La Roche Posay, unul dintre brandurile mele preferate de îngrijirea pielii.
1. Cum știu că cel mic are dermatită atopică? Care sunt simptomele?
Dermatita atopică debutează la vârste foarte mici – la bebeluși, mai exact, între trei și șase luni. În tabloul simptomelor specifice bolii, primul care apare adesea este uscăciunea pielii, care capătă un aspect aspru, deshidratat. În cele mai multe dintre cazuri, prima zonă afectată este cea a obrajilor, iar ulterior, când copilul crește și se află la vârsta la care capătă mobilitate, încep să fie afectate treptat și zone de pe mânuțe și picioare – în special coatele și genunchii.
Sfatul specialistului este ca imediat cum observați primele semne ale deshidratarii pielii, să ungeți zonele respective cu produse special concepute. În caz contrar, vor mai apărea alte două simptome supărătoare pentru cel mic: mâncărimea și inflamarea pielii.
În cazuri extreme, atunci când pielea ajunge foarte deshidratată, pot apărea sângerări. Atunci tratamentul dermatologic este obligatoriu, pentru că simpla hidratare nu mai e suficientă pentru refacerea țesuturilor afectate.
2. Care este primul pas pe care părinții pot și trebuie să îl facă acasă, la apariția primelor simptome?
Copilul trebuie să aibă încă de la început o rutină de îngrijire care să acopere toate nevoile pielii sale. La fel cum adulții au propriile truse cu produse de îngrijire – și nou-născuții au nevoie de trusa personală.
Foarte important este ca din trusa bebelușilor să nu lipsească un gel de spălare, care să acționeze blând, să nu degreseze pielea și să mențină stratul lipidic cât mai sănătos. Produsele nu trebuie să conțină alcool și nici să fie parfumate. Un alt sfat important este că baia ar trebui să dureze maximum 10 minute, iar apa să fie călduță,nu fierbinte, pentru că băile lungi și la temperaturi ridicate deshidrateaza pielea. Hidratarea după duș este un pas extrem de important în procesul de refacere, de vindecare al pielii. Sunt recomandate produsele tip cremă sau balsam, care trebuie aplicate în special în zonele în care pielea este uscată- zona feței, a mâinilor, a picioarelor și pe spate. Pentru copiii care nu suferă de uscăciune severă, este suficientă aplicarea seara, după duș. Însă micuții care au o formă avansată a dermatitei atopice (atunci când pielea este uscată chiar și când se trezesc), se recomandă aplicarea produselor de hidratare chiar și dimineața.
Îngrijirea este foarte importantă în perioadele reci, atunci când zonele uscate trebuie hidratate înainte ca cel mic să fie scos la plimbare și supus diferențelor termice.
3. E indicat ca un copil diagnosticat cu dermatită atopică să facă baie în fiecare seară?
În cazul în care cel mic are o formă ușoară de dermatită atopică, băile zilnice nu vor înrăutăți starea de sănătate a pielii. Atenție deosebită necesită, însă, copiii cu forme moderat-severe și severe, cărora le sunt recomandate dușurile la două, trei seri, pentru a nu agresa suplimentar pielea.
4. Cum putem face diferența între formele ușoare și cele severe ale acestei afecțiuni?
Formele ușoare se manifestă prin rehidratarea rapidă a pielii cu ajutorul unor produse special concepute în acest sens, în timp ce formele moderat-severe și cele severe sunt însoțite de simptome precum leziunile inflamatorii, roșiatice care apar pe zonele afectate. În cazul formelor avansate, aceste leziuni nu dispar odată ce se începe folosirea unei creme hidratante, iar pielea necesită îngrijire mult mai atentă, cu tratamente de specialitate, recomandate de către medicii specialiști.
Medicul dermatolog este singurul care poate evalua, diagnostica și prescrie un tratament. Părinții nu ar trebui să cumpere produse recomandate pe diferite site-uri, ori de către prieteni sau rude.
Fiecare copil reprezintă, de fapt, un alt pacient – cu simptome și nevoi diferite. Prin urmare și răspunsul organismului -în cazul nostru- al pielii, în urma folosirii unui anumit produs poate să difere de la un copil la altul. Nu este obligatoriu ca o schemă de tratament să aibă aceleași rezultate pentru toți bebelușii care suferă de dermatită atopică- iar acesta este doar unul dintre motivele pentru care consultul de specialitate este obligatoriu. În urma unei evaluări amănunțite, medicul poate aprecia ce produse, în ce cantitate și când ar putea fi folosite.
O greșeală des întâlnită este folosirea produselor naturiste fără recomandarea specialistului, produse care pot înrăutăți starea pielii.
5.Care sunt potențialii factori care agravează starea de sănătate?
Iritanții sunt țesăturile din lână, țesăturile din materiale sintetice, anumite șampoane și substanțe dezinfectante, unele tipuri de detergenți și inclusiv șervețelele umede pot agrava starea pielii.
A doua categorie este cea a alergenilor de contact, din care fac parte anumiți aditivi, pe care inclusiv unele tratamente dermatologice pot să le conțină, parfum, ori materiale precum latexul, prezent de multe ori inclusiv în jucăriile copiilor.
Și aeroalergenii pot înrăutăți starea de sănătate: polenul, acarienii, părul animalelor de casă.
Alimentele fac, de asemenea, parte din lista factorilor care pot agrava situația în cazul în care cel mic dezvolta alergii. Printre cele mai întâlnite alimente cu potențial alergen sunt laptele de vacă, ouăle, arahidele și peștele. Inclusiv diversificarea poate fi un factor care agravează leziunile provocate de dermatită atopică în jurul gurii, pentru că are efect iritativ(este prea acid, spre exemplu).
Factorii de mediu precum vântul sau umiditatea pot să ducă la deshidratarea suplimentară a pielii. Și apariția dentiției poate agrava starea de sănătate din cauza hipersalivației specifice perioadei sau prin simpla senzație de mâncărime.
6. Cum se tratează dermatita atopică?
Afecțiunea care îi supără pe micuți și dă bătăi de cap părinților, nu se tratează, ci se controlează. Adulții trebuie să înțeleagă faptul că această afecțiune nu are un tratament schematic clar stabilit. E foarte importantă starea de sănătate a pielii bebelușului și contează enorm felul în care tegumentul reacționează. Particularitățile copilului sunt cele care generează o schemă de tratament adecvată.
Apogeul afecțiunii poate fi atins în jurul vârstei de un an. După vârsta de cinci ani, cei mai mulți dintre copii tind să confrunte mai rar cu astfel de episoade. Dermatita atopică este întâlnită și în jurul adulților – însă după vârsta de 20 de ani, aproximativ 90 % dintre ei vor avea simptome de uscăciune cutanată.
Tratamentele variază: cele dermatologice, când apar leziunile inflamatorii, roșii, însoțite de mâncărime persistentă, făcute sub strictă supraveghere a medicului dermatolog. Un astfel de tratament constă în aplicarea de dermatocorticoizi, antibiotice locale și uneori chiar și antihistaminice.
Ulterior se stabilește rutina corectă de îngriire (folosirea produselor de curățarea cu acțiune blândă și a cremelor hidratante o dată sau de mai multe ori pe zi, în funcție de particularitățile pacientului) și extrem importantă este și evitarea factorilor favorizanți menționați mai sus.
7. Adulții pot trece prin episoade de dermatită atopică?
Deși afecțiunea este mult mai des întâlnită în rândul copiilor, nici adulții nu sunt în totalitate feriți de acest diagnostic. Din punct de vedere simptomatologic, se manifestă asemănător ca dermatita atopică a celor mici și de cele mai multe ori sunt necesare măsuri de îngrijire asemănătoare.
Diferența este că în rândul pacienților maturi, de cele mai multe ori, simptomele însoțesc pacientul tot restul vieții.
8. Dermatita atopică influențează calitatea somnului copiilor?
Din păcate, da. Studiile au arătat că aproximativ 60 la sută din copiii care au primit acest diagnostic, dar care nu au leziuni cutanate și 80% dintre cei care au astfel de leziuni au tulburări de somn. Fie adorm foarte greu, fie se trezesc de foarte multe ori în timpul nopții și readorm cu dificultate, iar dimineața sunt obosiți pentru că pierd între una și două ore de somn.
Uscăciunea pielii determină mâncărime, ceea ce creează disconfort copiilor, în timpul nopții. Prin scărpinare se produce inflamație și, în mod paradoxal, senzația de mâncărime devine și mai intensă.
Oboseala acumulată îi poate face pe copii mai irascibili și greu de mulțumit. Școlarii se pot confrunta cu o scădere a performanțelor la orele de curs, tocmai din cauza pierderii orelor de somn.
9. În cazul în care crema hidratantă nu calmează pielea copilului, ce e de făcut?
În momentul în care, după aplicarea cremei, simptomele – adică senzația de mâncărime și uscăciunea nu se ameliorează, compresele cu apă termala pot fi de mare ajutor. E foarte important ca după aplicarea compresei, să aplicăm cremă hidratantă, pentru că de multe ori, doar prin aplicarea compresei, pielea se deshidratează.
De ajutor ar fi și să încercăm să menținem zonele cu probleme acoperite. O pijama din bumbac ar putea fi soluția ideală. În felul acesta limităm agresiunea asupra pielii.
10. Temperatura din camera copilului contează?
Temperatura contează foarte mult! Mulți părinți aleg sa mențină temperatura peste 24 de grade. E prea mult. Prin transpirație se pot produce iritații la nivelul pielii. Transpirația în sine duce la senzatie de mancarime.
Este, de asemenea, foarte important sa aplicăm fotoprotecție. Pentru copiii cu vârsta până în șase luni nu se recomanda cremele cu factor de protecție și atunci apelăm la fotoprotecție mecanică: haine din materiale naturale, în culori deschise, care sa acopere cea mai mare parte a corpului, pălărie care să protejeze zona feței.
Cel mai important este ca părintele să formeze echipă cu medicul – să pună întrebări și să urmeze întocmai recomandările. Prin consecvență și răbdare, cu ajutorul specialistului dar și cu atenție sporită față de nevoile bebelușului, simptomele dermatitei atopice pot fi ameliorate.
Sper să vă ajute informațiile pe care ni le-a oferit doamna Dr. Teodora Predescu și să treceți cât mai ușor peste episoadele de dermatită. E nevoie de multă răbdare și atenție, de vizite periodice la un medic care să supravegheze evoluția afecțiunii și suport emoțional din partea voastră pentru cei mici.
Dacă mai aveți și alte întrebări pe această temă, le aștept în comentarii.
#PaidProjectByLaRochePosay #LaRochePosay #LifeChangingDermatolgy #SkinisMoreThanSkin
Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.
Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?
- Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
- Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
- Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
- Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI
Foarte util acest articol ,chiar l-am citit cu mare atenție ,am astfel de probleme cu fetita mai mică și știu cum este .Mulțumim foarte frumos pentru informații draga mea .