Cum se vor derula orele la școală în siguranță?

De când lumea și pământul, principalele griji ale părinților au fost siguranța, sănătatea și educația copiilor. Dacă până nu demult am fi crezut că ele merg mână în mână, ei bine anul 2020 ne-a dat acest crez cu totul peste cap. Am ajuns cu toții în situația în care simțim că trebuie să alegem între aceste elemente esențiale. 

Să ne trimitem copiii la școală, riscându-le astfel sănătatea? Sau să îi ținem acasă, punând cumva educația și viața lor socială pe planul doi? – aceasta a fost întrebarea care a stat pe buzele tuturor părinților în ultimele luni.

Atât Alesia, cât și Alex, au început școala săptămână asta, dar e cam devreme să mă pronunț. Până tragem concluziile acestei săptămâni, vă las aici o parte a discuției pe care am avut-o cu Dr. Adrian Marinescu (medic specialist boli infecțioase), Dr. Radu Leca (psiholog clinician) și Diana Răducanu (director adjunct Liceul Teoretic Jean Monnet), în cadrul primului din noua serie a seminariilor online Supermame cu Superputeri, privind siguranța elevilor.

Măsuri de siguranță în școli

„Noi am luat măsuri exacte: vor fi pauze de 10 minute, dar trebuie să se păstreze masca și în curtea școlii. Luăm pauze în momente diferite. O clasă ține 55 minute, iar elevii iau pauze în timpul acesta, unii intră, alții ies. Profesorul are apoi pauza de 5 minute, timp în care elevii rămân pe loc. Împărțim clasele în 15 copii acasă și 15 în școală.

Avem dezinfectante, păstrăm distanțarea fizică. Avem clase cu peste 30 de elevi, însă, chiar și dacă vin doar jumătate, tot este mult, dificil de controlat. Chiar și cu 8-10 copii în clasă, cum să îi țin locați 5-6 ore pe un scaun, într-o anumită zonă, cum să le fac circuitele în clasă? Sunt școli cu grupe mici de copii, unde se poate organiza flexibil. Dar sunt și școli supraaglomerate.”, ne-a dezvăluit Diana Răducanu, director adjunct a Liceului Teoretic Jean Monnet.

FOLLOW ME

Reguli de bază pentru redeschiderea școlilor

Cea mai eficientă măsură nu se poate aplica peste tot: aceea de a avea un număr mic de copii în clasă. Să iasă pe rând în pauze, să stea în aer liber la distanță când nu poartă mască. Să se asigure circuite atunci când sunt mulți. Practic acest lucru nu se poate realiza. 

De aceea, este indicat să respectăm măcar regulile de bază: să evite contactul prelungit. De exemplu, riscul e foarte mic dacă eu trec pe lângă cineva, însă, dacă stau de vorbă aproape cu altcineva, riscul crește. Apoi, regulile de igienă, să aibă complementar și un gel dezinfectant în buzunar și să îl folosească des”, este de părere medicul Adrian Marinescu

Poate un copil de clasa 1 sau pregătitoare să respecte regulile? Îi putem controla? 

Poate se va găsi o variantă cu un număr mai mic de ore. Cel mic nu poate sta 4-5-6 ore în bancă cu mască. 

Orice variantă alegem, nu e simplu! E important să fie varianta sigură. Sunt și școli sigure și școli unde nu se poate și trebuie să se aleagă varianta online.

Copiii nu au stare în bancă și acesta este un lucru normal. Nu sunt probleme cu oxigenarea creierului dacă purtăm mască. Însă apar probleme când le impui celor mici să stea mult timp cu mască și să respecte anumite reguli. Acest lucru se poate rezolva printr-o comunicare foarte bună cu profesorii. Ei vor avea cea mai mare presiune. Apoi, masca purtată poate avea un aspect prietenos. Cele chirurgicale pentru copii se găsesc greu, însă pot purta măști din bumbac, cu trei straturi, care să fie spălată și calcată la finalul fiecarei zile”, adaugă epidemiologul

Tot domnul doctor Adrian Marinescu a răspuns și la alte câteva întrebări ce stau perioada aceasta pe buzele tuturor:

Ce tip de dezinfectant folosim?  

Trebuie să conțină minimum 60% alcool. El trebuie să fie însă o soluție complementară pentru că cel mai bun dezinfectant rămâne însă săpunul. 

Sunt toxice soluțiile dezinfectante?

Nu sunt toxice. Firește, este bine să nu dea cu ele în ochi sau să le consume. 

Care este masca recomandată pentru copii?

Pentru cei mari este recomandată masca chirurgicală. Pentru cei mici, masca poate fi adaptată. Fie o mască chirurgicală pe măsura lor, desi se găsește mai greu, fie improvizăm o mască cu trei straturi de material textile. Însă, atenție, să se muleze bine la nivelul feței, peste gură și nas, să fie etanș. Se va spăla și călca zilnic.  

Cum vor fi protejați copiii cu dizabilități?

Cei care au copii afectiuni cronice (pulmonare, cardiace), care au astm bronșic, ce contravin purtatului măștii, sa fie foarte atenți când decid. Ar fi bine varianta online.

Copiii cu alergii?

În mod normal nu ar fi probleme. Dacă e o alergie la dezinfectant, este altceva. Dacă nu e astm bronșic cu componență alergică, nu ar trebui să pună probleme.

Nu uitați că în fiecare luni și joi, începând cu ora 18:00, puteți urmării seminariile online „Super Mame cu Super Puteri” pe conturile mele de Facebook și YouTube. Vom trata alături de specialiști cele mai cerute și importante subiecte din prezent. Cine ne urmărește va câștiga informație utilă, dar și premii pe care le scoatem la concurs.

Tot pe acest subiect, pe canalul meu de Youtube am făcut un video în care am stat de vorbă cu Alesia și am prezentat kit-ul de siguranță pentru școală. Dacă nu l-ați văzut deja, îl găsiți aici:

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

 

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.