V-ați întrebat vreodată de ce este considerat micul dejun cea mai importantă masă a zilei? Înainte să vă fac o demonstrație raportată la principii științifice și să vedeți cum important înseamnă, de fapt, echilibrat, aș vrea să vă readuc aminte că dacă mâncați o felie de pâine cu unt și ieșiți repede pe ușă, nu vă încadrați. Acela nu e micul dejun, ci doar un mod de a bifa că ați mâncat ceva de dimineață.
Te trezești devreme, știu sentimentul, aduni lucruri de prin casă, trimiți repede un mail, citești alte 20 și te gândești să sacrifici tocmai micul dejun pentru că nu mai ai timp să pregătești și copiii care urmează să meargă la școală sau la grădiniță. Ți se pare că ai economisit timp prețios care te ajută să ajungi la o oră potrivită la serviciu. Fără să realizezi că ai făcut prima și cea mai mare greșeală a zilei. Ai sărit exact peste momentul care ți-ar fi putut schimba ziua și ți-ar fi dat energia de care ai nevoie pentru a începe în forță. Sau poate ai terminat ziua în picioare, chiar dacă ai trișat, dar cât crezi că mai reușești să îți păcălești organismul? Și cam care e mesajul pe care îl transmiți copilului tău?
Dar de ce este micul dejun cea mai importantă masă a zilei? Ce se ascunde în spatele legendei?
Un mic dejun echilibrat asigură necesarul de energie pentru prima parte a zilei, atât pentru tine, cât și pentru familia ta. Cea mai bună metodă pentru a fi sigură că vei pregăti un mic dejun echilibrat este să combini diferite grupe de alimente precum cereale, fructe, lactate, la care să adaugi un pahar cu apă. Este important ca un mic dejun să conțină carbohidrați, fibre, proteine, vitamine și minerale, pentru ca fiecare membru al familiei să fie pregătit pentru ziua care urmează.
Copiii mei, Alex și Alesia, adoră combinația de cereale, fructe și iaurt sau lapte. Totodata, eu nu uit niciodată cât de importantă este hidratarea asa că mereu am grijă să adaug și un pahar cu apă lângă gustarea lor preferată. Așadar, în fiecare dimineață mă bucur împreună cu familia de un mic dejun echilibrat, gustos și ușor de realizat.
Dar aș vrea să îți mai spun câteva lucruri simple despre micul dejun:
1. Vrei să îți ții greutatea sub control și sari peste micul dejun crezând că evitând o masă, chiar prima a zilei, vei scăpa de kilograme. Înfometarea trimite creierului mesajele greșite, iar corpul tău va încerca mai degrabă să facă depozite de grăsime pentru a trece peste șoc. Apoi, în lipsa acestei mese vei mânca mai mult pe parcursul zilei și seara și ești și vei fi mai predispus sa faci alegeri nepotrivite. Adică exact opusul a ceea ce v-ați dori.
Dar îți propun un exercițiu de imaginație ca să vezi cât de repede poți înlocui un obicei nesănătos cu unul care îți va echilibra metabolismul: Cum ar fi să iei o porție potrivita (aproximativ 30-40 de g) de cereale pentru micul dejun care conțin cereale integrale, iaurt sau alte produse lactate, un bol care să placă ochiului în care să adaugi câteva dintre fructele tale preferate și să vezi ce obții în 30 de secunde?
Sună bine, așa-i? Ah, și nu uita de paharul cu apă. Este foarte important să te hidratezi.
2. Micul dejun echilibrat, prin nutrienții pe care îi contine, pune organismul în mișcare de la primele ore ale zilei. Dacă incluzi și fibre din fructe și cereale integrale, îți vei ajuta și tranzitul intestinal.
3. Iar acum partea mea preferată. Pentru cei care sar peste micul dejun. Dacă primele două puncte sunt mai degrabă “investiții pe termen lung”, e cazul să știți că această prima masa fundamentală, cu nutrienții potriviți, are legătură directă cu memoria, concentrarea și nu în ultimul rând cu starea de bine. Alimentația echilibrată din fiecare dimineață asigură energia și nutrienții necesari funcționarii normale a creierului. Când acesta a primit destul combustibil, randamentul sistemului nervos crește și odată cu el și concentrarea.
4. Un adult are nevoie de 2.000-2.500 de kilocalorii zilnic. Micul dejun este exact masa care te ajută să atingi zilnic acest obiectiv.
Așa că micul dejun nu trebuie să aibă legătură neapărat cu poftele, ci mai degrabă cu o nutriție inteligenta. Educați-vă copiii de mici, iar obiceiul micului dejun echilibrat o să fie un reflex și nu un studiu de caz, așa cum am făcut eu mai sus. Ați văzut cum majoritatea filmelor străine încep cu o familie care consumă micul dejun dimineața? Știu, nu e un argument pentru doctoranzi. E doar o constatare a unor reflexe împământenite în societăți cu puțin mai multă educație în sănătate decât a noastră.
Micul dejun cu lapte și cereale satisface fără dubiu pofta și aduce echilibrul începutului de zi. Cea mai importantă masă a zilei este momentul perfect să îți fac și plinul de fructe și să consumi măcar una dintre cele cinci porții zilnice recomandate. Și, dacă tot suntem la acest capitol, mizează mereu pe fructele de sezon și adaugă câteva nuci.
Și, evident, dacă simți că tu sau cel mic aveți nevoie de mai multe proteine, adaugă un ou fiert micului dejun. Și nu uita de paharul cu apă. Hidratarea este foarte importantă pentru un stil de viață echilibrat.
După cum se poate observa, cu puțină imaginație și câteva sfaturi pe care să le urmezi, poți pregăti în fiecare dimineață un mic dejun echilibrat de care să te bucuri împreună cu familia.