A început pe neașteptate, când mi-era lumea mai dragă. Vorbesc de migrenă, durerea intensă de cap care efectiv mă paralizează . Ați simțit și voi efectele ei – nu mai sunteți în stare să vă concentrați, abia puteți purta un dialog și căutați cu disperare un medicament care să aline durerea.
Dar de ce ne dă peste cap o migrenă? La debut, neurotransimțătorii ajung la micile vase de sânge și membrane care acoperă creierul, provocând inflamarea lor. În cele mai multe cazuri, vei simți durerea pe o parte a capului, dar se poate extinde și către maxilar și gât.
Nu te speria dacă vei simți nevoia să privești printre gene sau chiar să închizi ochii din cauza luminii ptuernice. Această sensibilitate poate fi indusă de semnalele durerii care întâlnesc sistemul vizual din talamus, zona creierului care transmite semnale între ochi și creier.
În jur de jumătate dintre cei care suferă de migrene spun că se simt amețiți în tot acest timp; de fapt, migrena și partea creierului care are rolul de a controla echilibrul se intersectează.
Ați văzut vreodată scântei sau puncte oarbe când v-a durut cumplit capul? Atunci, migrena a trimis un val electric și chimic spre creier, atingând o zonă care procesează vederea. Cei mai puțini norocoși dintre noi au probleme și cu auzul când au o migrenă. Cercetările arată că aceia care se plâng adesea de migrene sunt, de fapt, mai sensibili la conexiunile din creier care leagă simțurile.
Asta nu e tot 🙁 Migrena nu vine doar cu o durere intensă a capului, amețeală, sensibilitate la lumină și la sunet ci și ochi roșii, umezi sau nas înfundat. Durerea activează sistemul nervos parasimpatic și dă senzația unei răceli iminente.
FOLLOW ME
Așadar, data viitoare când cei din jur vor spune cu lejeritate „e doar o migrenă”, știți ce trebuie să le spuneți 😉
foto: flatpanelshd.com