Antropologul american Helen Fisher studiază biologia iubirii și a atractivității timp de aproximativ 50 de ani. Ea este convinsă că dragostea nu este o emoție, ci o atracție. Oamenii ucid și mor pentru dragoste. Dragostea își găsește manifestarea în toate formele culturale: poezii, sculpturi, cântece, romane, mituri și legende. Dar de ce nu e atât de puternică cât să oprească o trădare?
Cu ajutorul profesorului și a cercetăriilor sale, vom răspunde la această întrebare dificilă.
Dragostea romantică nu este o emoție, ci o atracție
Și, potrivit lui Helen Fisher, această atracție este mult mai puternică decât atracția sexuală. Dacă cineva refuză să se culce cu tine, este puțin probabil să îți dorești să îți pui capăt zilelor. Dar, dacă ți se refuză dragostea – lucrurile devin mai serioase. În principiu, obiectul iubirii devine pentru tine centrului universului. Poți observa doar trăsăturile pozitive, iar cele negative sunt complet ignorate. Există mai multă forță, un sentiment de gelozie arzătoare și tot ceea ce îi place obiectului dragostei devine important și special: paharul de vin este deosebit, colonia lui poate fi recunoscută printre mii de alții.
Principalele caracteristici ale dragostei romantice sunt: dorință, motivație; obsesie
Aceasta din urmă s-a manifestat în mod deosebit în timpul studiului RMN al creierului a 32 de oameni îndrăgostiți, pe care profesorul l-a condus cu un grup de oameni de știință. Înainte de tomografie, participanților la experiment li s-a pus o serie de întrebări. Întrebarea principală: „Ce procent din zi și noapte te gândești la această persoană?” Toți au răspuns imediat: „Toată ziua. Toată noaptea. Nu mă gândesc la altceva”.
FOLLOW ME

La mulți ani, Alesuca noastră curajoasă, blândă, dar neînfricată! 💕🎉 I-am sărbătorit în avans ziua luni seara, alături de prietenii ei, la o petrecere laser tag, cu ea urcată pe un tigru uriaș. 🐆 Oricât de greu îmi e uneori să îi țin piept cu răbdare, sunt mândră de ea că e o fată atât de hotarâtă, efervescentă și cu principii solide! E foarte greu să câștigi un argument cu ea, pentru că își apără cu înverșunare punctul de vedere, lucru ce o va ajuta foarte mult în viitor. Pe cât de aventurieră e, căci ar sta numai cu genunchii juliți dacă ar fi după ea și dorința ei de a face toate trăznăile posibile, pe atât e de blândă și grijulie când vine vorba de cele mai constante și dragi pasiuni ale ei: animalele și natura. E o oază de bunătate și o enciclopedie cu baterii inepuizabile, în fiecare zi spunându-ne câte un știați câte specii de păiajeni există în România, știați cum se numesc trandafirii care cresc așa de încolăciți? E sinceră și directă, dar știe cum să nu îți rănească sentimentele. Pune pasiune în tot ce face, e descurcăreață, agilă, amuzantă și iubită de noi toți, iar de azi are 11 ani. ❤️

3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻 Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania. Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul. Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎 În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră. Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi: 🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali
🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară
🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun! Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?

Best of this week ✨ Săptămâna asta mi-am propus să îmi fac calendarul astfel încât să reușesc să fac 3 lucruri doar pentru mine și mi-a ieșit: am fost de 2 ori la pilates, am fost să-mi fac unghiile și la un tratament cosmetic. A fost o săptămână relaxată, dar și foarte productivă. Am avut primele filmări din acest an, am lucrat mult și la casă, iar sfârșitul de săptămână a fost foarte frumos. În acest weekend, Alesia și Alex au mers la Sinaia, la ski, așa că am avut ocazia să repetăm exercițiul nostru de timp petrecut cu un singur copil, astfel încât toată atenția să se concentreze asupra lui. A funcționat și de această dată minunat. Nicho a fost foarte încântat să ne aibă doar pentru el și să facem tot ce și-a dorit: ne-am jucat cu toate piesele LEGO posibile, am dormit de prânz, am făcut baie cu el, am gătit împreună, a stat lipit de noi non-stop (să vedem dacă mai vrea mâine dimineață să meargă la grădiniță 😂). Alesia s-a îndrăgostit de ski, abia așteapta să fie pe pârtie de dimineața până seara și abia reușim să o convingem să coboare. 😅 Alex nu a stat atât de mult ca ea, pentru că i-au fătat oițele 2 miei și a avut grijă de el. Sper că ați avut și voi o săptămână frumoasă! Nu uitați să vă gândiți în această seară la cum ar arăta săptămâna perfectă pentru voi și să vă puneți în calendar câteva activități doar pentru sufletul vostru! 🙏💕
Una dintre ultimele întrebări: „Ți – ai fi dat viața pentru ea sau el“ Și, stând puțin pe gânduri, respondenții au spus: „Da!“ –atât de ușor, ca și când li s-ar fi cerut sarea de pe marginea mesei.
Apoi, creierul îndrăgostiților a fost scanat în timp ce se uitau ori la obiectul iubirii, ori la ceva neutru, pentru a se observa diferențele. Privind la persoana iubită, s-a văzut activitate în multe părți ale creierului, dar una dintre cele mai importante a fost cea care este de obicei activată de cocaină sau orgasm.
Prin urmare, dragostea romantică nu este o emoție ci mai degrabă un proces cerebral. Cu cât dragostea este mai înflăcărată, cu atât mai multă dopamină este aruncată în corp.
Dar de ce apare trădarea dacă dragostea îi dă corpului o asemenea plăcere?
Dragostea romantică este doar una dintre cele trei stări care stă la baza diferitelor formări ale creierului implicate în acest proces.
Prima este o atracție intimă, o sete de satisfacție
A doua este dragostea romantică, această încântare, amăgirea iubirii timpurii.
Și a treia formare este afecțiunea, un sentiment de pace și încredere pe care îl simți pentru un partener „pe termen lung”.
Problema este că aceste trei formațiuni ale creierului – pasiune, dragoste și afecțiune – nu sunt întotdeauna interconectate. Pot să coincidă, bineînțeles. În timpul sexului, poate exista o creștere a nivelului de dopamină, ceea ce duce la iubire. În momentul orgasmului se produce oxitocina și vasopresina , care sunt asociate cu atașamentul și crearea unui sentiment de unitate cu partenerul.
Și totuși se întâmplă să simți o afecțiune profundă pentru un partener constant, să experimentezi o iubire intensă pentru altcineva și, în același timp, să dorești o a treia persoană. „Pe scurt, suntem capabili să iubim mai multe persoane în același timp”, concluzionează profesorul Fischer.