Decalogul căsniciei care durează o viață

Decalogul căsniciei care durează o viață

Iubirea nu se măsoară, se trăiește

În materialul trecut am argumentat asupra necesității salvării unei căsnicii. Am adus în discuție faptul că nu știi ce ai pierdut decât atunci când experimentezi pierderea;  cu mintea „de acum”, mai bine zis, cu mecanismele maturității emoționale, afective, financiare, spirituale, de ce nu, descoperi tardiv că n-ai făcut tot ce ar fi fost util să faci pentru a-ți salva căsnicia. De asemenea, nu ai știut ce pârghii de relaționare să apeși ca să trăiești împlinirea și armonia în cuplu. Toți venim cu ”bagaje” în relația de cuplu. ”Bagaje” însemnând răni emoționale nevindecate, comportamente inconștiente/învățate, temperament, stil de relaționare, stil de atașament, personalitate etc .

Subliniam faptul că un comportament violent/agresiv  nu prea are leac, odată învățat/manifestat în mod repetat,  iar dacă are, prin dorință sinceră și exercițiu (reglarea unor mecanisme emoționale și cognitive deficitare),  atunci trebuie foarte bine declinat acest deziderat de vindecare de agresivitate și violență asumat de  partenerul de cuplu cu acest comportament problematic , profund traumatizant pentru partenerul victimă. Nu reiau consecințele pe care le implică abuzul emoțional și fizic sau violența în cuplu și familie (copii).

Ce poți să faci pentru a trăi o experiență de cuplu și de familie împlinită:

1.      Construiește și menține relația de prietenie cu partenerul tău. Magicele (minim) 30 minute (ZILNICE!) de calitate petrecute împreună, la un ceai, cafea, dimineața sau seara; in spațiul acesta puteți comunica liber, ascultând activ, împărtășind tot ceea ce vă inspiră, ceea ce vă preocupă, ce vă împacă sau vă liniștește.

2.      Nu vă zgârciți cu gesturile de tandrețe și de apreciere, inclusiv prin cuvinte, prin mici daruri, prin îmbrățișări, cuvinte de alint, de motivare extrinsecă, prin săruturi platonice.

3.      Ajutați-vă partenerul la treburile casnice, fie acestea și negociate. Fără să vă mai spună a ”n” oară. Meritați, la final, un feedback drăgăstos sau unul de minimă apreciere! Ideal ar fi să vă manifestați aprecierea de fiecare dată, pentru că întăriți, astfel, comportamentul bun.

FOLLOW ME

3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻  Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania.  Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul.  Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎  În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră.  Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi:  🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali
🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară
🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător  Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun!  Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?
3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻 Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania. Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul. Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎 În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră. Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi: 🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali 🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară 🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun! Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?

4.      Sprijiniți-vă visele unul altuia! Să visezi si să îți urmezi visul, activ implicat în realizarea lor este o nevoie umană fundamentală, asemenea iubirii. În ultima sută de ani oamenii au evoluat, iar nevoile de ordin superior au întâietate în călătoria aceasta care înseamnă simplu, dar și sacru ”VIAȚĂ”.

5.      Acceptați problemele care nu pot fi rezolvate, care țin de personalitate, temperament, stil de relaționare sau de atașament. Acceptarea va conduce la iertare, împăcare, deci la absența reacțiilor emoționale conflictuale.

6.      Păstrați vie comunicarea intimă dintre voi. Sexul a fost prea mult blamat în ultimul sfert de mileniu. Bărbatul găsește comuniunea emoțională în actul sexual, iar femeile, de cele mai multe ori, în preludiu.

7.      Iartă-mă! Să o spui sincer, onest. Este prana (respirația) familiei . Reglează tensiuni, frustrări, mecanisme de apărare, maturizează, vindecă.

8.      Evitați criticile neconstructive sau judecățile. Folosiți cât mai des comunicarea asertivă, asigurați-vă că ați înțeles ce a stat la baza problemei, reformulați, oferiți opțiuni sau soluții.

9.      NU manifestați dispreț sau sarcasm în relația de cuplu! Disprețul are o singură finalitate: divorțul/despărțirea.

10.   Spuneți des ”TE IUBESC”. Iubirea este o nevoie fundamentală a omului. Nu putem trăi fără EA. Faceți gesturi pline de iubire. Nu confundați comportamentul compulsiv din iubire cu iubirea neîngrădită de judecăți, nevoi, dorințe, condiționări, gelozie s.a.m.d. Un cuplu sănătos nu face economie de aceste două cuvinte, acestea vin în mod natural, magic, aș spune.

Cristina Niculescu, prietenă dragă de suflet, făcea o remarcă într-o postare la materialul trecut, care se potrivește minunat cu finalul acestui material: „As mai adauga un punct: pentru că partenerul iti este, intotdeauna, fara exceptie, oglinda. Ce nu iti place la el, nu rezolvi fugind de el, ci asumand rezolvarea in tine a acelor aspecte. Nicicand nu a fost mai greu, frumos, dureros, dar si vindecator sa iti vindeci ranile oglindite cu atata claritate in cel din fata ta, partenerul/partenera de viata… Parerea mea. Va pup”

Iubiți-vă! Iubirea nu se măsoară, se trezește, se întreține, se perpetuează. Se trăiește.

Dana Dumitra Dumitrache

Psihoterapeut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.