Există 4 culori de PAȘAPORT în lume! Te-ai întrebat vreodată de ce?

Pentru membrii Uniunii Europene nu mai e nevoie de pașaport pentru a putea călătorii în interiorul UE. Totuși, mulți dintre noi încă au pentru a putea călători pretutindeni. Se pare că paşapoartele au numai patru culori în toată lumea, iar fiecare ţară are motivele sale pentru a alege una dintre ele.

Iată de ce depinde această alegere:

1. Pașaport Roșu

Aceasta e cea mai comună culoare. Pașapoartele cu copertă roșie sunt adesea alese de țări care au sau au avut un sistem comunist. Cetățenii din state precum Slovenia, China, Serbia, Russia, Letonia, România, Polonia și Georgia au pașapoarte roșii. Membrii țărilor Uniunii Europene, exceptând Croația, au și ei pașapoarte în nuanțe de roșu. Unele țări interesate să adere la UE, precum Turcia, Macedonia și Albania, și-au schimbat și ele culoarea pașapoartelor în roșu acum câțiva ani.

2. Pașaport Albastru

Albastrul e pe locul 2 în topul culorilor pașapoartelor. Această culoare simbolizează „lumea nouă”. 15 țări din Caraibe au pașapoarte albastre. În țările Americii de Sud, pașaportul albastru simbolizează legătura cu sindicatul Mercosur, ce include Brazilia, Argentina și Paraguay. Venezuela e o excepție – face parte din sindicat, dar cetățenii au pașapoarte roșii. Pașapoartele cetățenilor Statelor Unite sunt albastre din anul 1976.

FOLLOW ME

Unul din cele mai mari visuri ale noastre a fost să avem un ACASĂ al nostru 🏡  Odată ce visul acesta a devenit realitate, următorul pas a fost să avem o plasă de siguranță care să ne ofere ajutor în caz de neprevăzut. Sunt o persoană optimistă și nu pun răul înainte, dar nici nu stau liniștită că „mie nu mi se poate întâmpla”. Acolo unde am posibilitatea, prefer să fiu prevăzătoare. Acesta este motivul pentru care casa noastră are atât asigurare obligatorie, cât și facultativă:  ✨ Asigurarea obligatorie - este impusă de legislația în vigoare încă din anul 2008 și include cele trei catastrofe care pot distruge o locuință: cutremur, inundație din cauze naturale și alunecări de teren.   ✨ Asigurarea facultativă - deși nu este impusă de legislație, este necesară tocmai pentru că acoperă și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, trăsnet, inundația cu apă provenită de la vecini, furt, vandalism etc. Noi am ales pentru siguranța căminului nostru Asigurarea de locuință cu extra acoperiri de la @groupama_asigurari, pentru că am putut să o personalizăm după nevoile noastre și am adăugat fix acele acoperiri de care noi am avut nevoie. În plus, noi am optat si pentru clauza suplimentară de asistenta tehnică de urgență “Acasă”, prin intermediul careia un specialist vine la noi acasă și ne ajută în regim de urgență cu rezolvarea problemei.  Cu ajutorul lor ne simțim mult mai în siguranță, știind cât de mult ne-ar putea ajuta în cazul unui eveniment nefericit.
Unul din cele mai mari visuri ale noastre a fost să avem un ACASĂ al nostru 🏡 Odată ce visul acesta a devenit realitate, următorul pas a fost să avem o plasă de siguranță care să ne ofere ajutor în caz de neprevăzut. Sunt o persoană optimistă și nu pun răul înainte, dar nici nu stau liniștită că „mie nu mi se poate întâmpla”. Acolo unde am posibilitatea, prefer să fiu prevăzătoare. Acesta este motivul pentru care casa noastră are atât asigurare obligatorie, cât și facultativă: ✨ Asigurarea obligatorie - este impusă de legislația în vigoare încă din anul 2008 și include cele trei catastrofe care pot distruge o locuință: cutremur, inundație din cauze naturale și alunecări de teren.  ✨ Asigurarea facultativă - deși nu este impusă de legislație, este necesară tocmai pentru că acoperă și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, trăsnet, inundația cu apă provenită de la vecini, furt, vandalism etc. Noi am ales pentru siguranța căminului nostru Asigurarea de locuință cu extra acoperiri de la @groupama_asigurari, pentru că am putut să o personalizăm după nevoile noastre și am adăugat fix acele acoperiri de care noi am avut nevoie. În plus, noi am optat si pentru clauza suplimentară de asistenta tehnică de urgență “Acasă”, prin intermediul careia un specialist vine la noi acasă și ne ajută în regim de urgență cu rezolvarea problemei. Cu ajutorul lor ne simțim mult mai în siguranță, știind cât de mult ne-ar putea ajuta în cazul unui eveniment nefericit.

3. Pașaport Verde

Majoritatea statelor musulmane au pașapoarte verzi – de exemplu, Maroc, Arabia Saudită, Pakistan. Se crede că verdele e culoarea favorită a Profetului Muhammad și este un simbol al naturii și al vieții. Cetățenii din diverse țări din Africa de Vest – de exemplu, Burkina Faso, Nigeria, Niger, Coasta de Fildeș și Senegal – au și ei documente de călătorie în diverse nuanțe de verde. În cazul lor, culoarea indică apartenența lor la Comunitatea Economică a Statelor Africii de Vest.

4. Pașaport Negru

Cea mai rară culoare a pașapoartelor e negrul. Pașapoarte negre au cetățenii din unele țări africane – Botswana, Zambia, Burundi, Gabon, Angola, Chad, Congo, Malaw etc. Cetățenii din Noua Zeelandă au și ei pașapoarte negre, deoarece negrul e culoarea națională a țării lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.