În cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paște

Pregătiril pentru Paști sunt foarte complexe. De curăţenie generală şi până la mâncare, fiecare gospodină se pregăteşte cu mare drag şi spor.

Însă, unele treburi sunt făcute după obiceiurile. Unul dintre ele ar fi că ouăle trebuie să fie strânse de la găini încă din primele zile de post, care vor fi vopsite în Sâmbăta Mare şi mâncate în ziua de Paști. Sau poate nu chiar toate!

După cum spune legea, ouăle au 28 de zile dată limită de consum.

De asemenea, ambalajul în care ouăle sunt depozitate trebuie să nu fie o sursă de contaminare. Cea mai frecventă bacterie care cauzează toxiinfecţii este bacteria Salmonella.

Temperatura medie la care ouăle se păstrează este de 5 grade Celsius.

După ce ouăle sunt fierte, membrana lor devine mai sensibilă şi sunt mai predispuse la bacterii. Ele trebuie păstrate la frigider cel mult 10 zile pentru a se consuma. La temperatura camerei nu este indicat să le ţii.

FOLLOW ME

Ideal ar fi ca ouăle să fie strânse cam cu 2 săptămâni înainte pentru a nu exista riscul de infectare. Ambalajul în care le pui să fie curat şi chiar uşor de curăţat. Ouăle se fierb tari pentru a evita bacteria Salmonella.Termenul limitp de consumare a ouălor fierte şi vopsite este de 7 zile.

Citește și: Cum obținem ouă de Paște vopsite 100% natural?

Aveți nevoie de câteva lucruri pe care le găsiți foarte ușor.

Ouă albe de țară – e important să fie ouăle albe pentru a prinde foarte culoarea.Paprika, vin roșu, sfeclă roșie, varză roșie, coji de ceapă roșie, coacăze, afine, turmeric și spanac/urzici.

Primul pas este să speli bine ouăle. Cu atenție, să nu le spargi. Poți folosi apă călduță și săpun lichid sau detergent. Se pune apă la fiert în care se adaugă două linguri de oțet și o linguriță de sare. După ce apa fierbe, adaugă culorile pe care vrei să le obții. După ce ouăle încep să se coloreze, dacă ești mulțumită de rezultat, le poți scoate și lasă-le să se usuce. Dacă vrei o culoare mai intensă mai lasă-le în lichidul colorat.

De obicei, este suficient să le lași aproximativ 15-20 de minute în vopsea.Atenție la câteva detalii foarte mici, dar care fac diferența:pentru ca ouăle să nu crape când le pui în apa fierbinte, pune-le într-un vas cu apă caldă pentru câteva minutepentru intensificarea culorii, se lasă ouăle în vas până ce lichidul se răceșteouăle se pun într-un singur strat în vasul în care le colorați.lichidul trebuie să acopere total ouăle

Cu ce colorăm?

Coji de ceapă roșie pentru roșu închis. Pentru 1 litru de apă, se folosesc cojile de la aproximativ 1 kg de ceapă. Adaugam sarea si otetul si punem la foc mic sa fiarba timp de 20 minute.Alte variante ar mai fi zmeura și sucul de rodii. Pentru acestea este sufiecient să fierbi ouăle și apoi să le lași în aceste sucuri. Poți pune fructele în blender și apoi vopsește.

Paprika pentru roșu intens. Se folosesc pentru 1 litru de apă, cel puțin trei linguri cu vârf de paprika, dar, pentru siguranță, folosește patru sau chiar cinci linguri.

Suc de sfeclă pentru roz intens. Pentru a colora cât mai intens, e bine să tai bucățile de sfeclă, iar dacă răbdarea este punctul tău forte, o poți da prin răzătoare.

Vin roșu pentru violet intens: un litru de vin se diluează numai cu apă, nu se folosește oțetul.

Afine pentru lila. Pentru culoare intensă, folosește cel puțin patru pumni de fructe. Dacă vrei să iasă un albastru deschis, pal nu le lăsa foarte mult în lichidul colorat.

Varză roșie pentru albastru deschis. Se toacă aproximativ patru pumni de varză și se fierbe. Aici trebuie să lași mai multe ore ouăle în lichid.Sucul de struguri mov colorează în albastru-gri. Mai mult de jumătate din lichid trebuie să fie suc, restul apă cu oțet și sare. Cu cât este mai mult suc, cu atât culoarea va fi mai puternică.

Turmeric pentru galben. Cel puțin trei linguri de praf gălbui. Tot pentru a obține galben, se folosesc semințele de chimion și frunzele de morcov care se fierb.Spanac sau altă iarbă pentru verde. Minim patru-cinci căni de iarbă.

 

0 comentarii pe “În cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paște

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.