Sărbătorile trec, zahărul rămâne: știai că fiecare dintre noi consumă zilnic 100 de lingurițe de zahăr?

Sărbătorile trec, zahărul rămâne: știai că fiecare dintre noi consumă zilnic 100 de lingurițe de zahăr?

La început, m-am bucurat când am aflat că Paștele se va sincroniza cu voiosul 1 mai. În mintea mea, calculul era simplu și se raporta, invariabil, la cât de multe calorii voi economisi și la cât de puțin afectată va ieși silueta mea din toată încrâncenarea culinară specifică sărbătorilor. Ca de obicei, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Uite că Paștele și 1 mai au trecut, însă la mine acasă, încă mai rezidă rămășițe de cozonac, tort și alte minuni, în care mai plonjez încă…accidental sau nu 😀 Și, pentru că în aceeași idee, am făcut un material pentru emisiunea Numai de bine, pe care nu știu dacă ați apucat sau nu să îl vedeți și pentru că, poate, printre voi mai sunt cazuri similare cu al meu, m-am gândit să vă arăt și vouă cât zahăr consumăm noi, românii, într-o singură zi (de sărbătoare).

img_8953-5928810

Vă propun să analizăm un posibil meniu pe o zi şi să vedem cât zahăr consumăm.

Mic dejun
2 felii a 150 grame  Cozonac = 15 linguriţe
o porţie de cereale de mic dejun convenţionale, au 11 gr zahăr/ porţie= 2 linguriţe
1 cafea cu 2 linguriţe zahăr  = 2 linguriţe
1pahar 30 ml lapte = 3 lingutiţe  (acesta nu are zahăr adăugat)

Prânz 
Pască din comerț 200 grame = 26 linguriţe
2 felii pâine = 5 linguriţe  (nu au zahăr adăugat)
1 sticla mică de suc = 7 linguriţe
1 pahar de pina colada  (cocktail) = 30 gr zahăr = 6 linguriţe de zahăr
1 pahar vin rosu 250 ml = 2 linguriţe

Seara
Pâine 2 felii = 5 linguriţe   (nu are zahăr adăugat)
1 sticlă mică de suc = 7 linguriţe
Prăjituri 200 grame = 26 linguriţe
1 pahar Margarita (cocktail) = 30 gr zahăr = 6 linguriţe de zahăr
1 lingură de sos din comerţ, ketch-up = 1 linguriţă de zahăr

Andrei Laslău, nutriționist, medic specialist chirurgie generală ne explică situaţia:  “Se pare, conform unor analize, că mâncăm cam de 3-4 ori mai mult. Unii spun că se mănâncă într-o zi cât se mănâncă într-o săptămână uzuală. Ar fi bine ca toţi cei care se ştiu cu probleme gen diabet să fie mai cumpătaţi, să nu mănânce atat de mult. Să-şi întindă pe mai multe zile ce-au pregătit pentru o zi pentru a nu ajunge de urgenţă la spital sau în situaţii care să le pună în pericol viaţa.

Revenind la consumul şi cantitatea de zahăr consumată, am mai spus cât de nociv este pentru organism. Este ca un drog. Andrei Laslău spune că „zahărul activează exact aceleaşi circuite ale plăcerii, deci creşte sinteza de dopamină la nivel cerebral. Este o treabă care se cere repetată. Dulcele cere în continuare dulce.”

FOLLOW ME

Ruxandra Pleșea, nutriționist, medic specialist medicină de familie, atrage atenţia că putem ajunge să mâncăm 100 de linguriţe de zahăr este extrem de uşor, fără să simţim: „Să ne gândim la zahărul din cafea, zahărul din băuturi, la masă se serveşte suc, băuturi carbogazoase cu zahăr îndulcite, se serveşte cozonac, care are, de obicei, rahat cu un dulce foarte concentrat. Se mai serveşte şi pască, se mai servesc şi diverse prăjituri, saleuri, fursecuri între mese, în timp ce discutăm. Nici măcar nu ne amintim cât mâncăm. Dacă ne gândim şi la un altfel de zahăr, cel care provine din alcool.”

Iată, deci, cât de uşor ajungem să înghiţim o sută de linguriţe de zahăr. La sfârşitul zilei, dacă am putea face un calcul, am rămâne uimiţi şi ar fi bine să-l facem ca să ştim cum să ne abţinem.

Cât de grav este pentru sănătatea noastră să consumăm zahăr în cantităţi atât de mari, am aflat tot de la specialişti şi am să vă dau câteva exemple, care sigur vă vor da de gândit:

  • vom suferi fluctuaţii glicemice şi asta se va traduce în primul rând după o  fericire scurtă după masă
  • vom avea la doua ore o fază de depresie, iritabilitate, transpiraţii crescute
  • vom avea din nou poftă de dulce
  • intrăm într-un cerc vicios pe care ne va fi greu să-l stăpânim, iar pe termen lung, cele 100 de linguriţe de zahăr se traduc prin grăsime de depozit

Desigur, după cele 100 de linguriţe de zahăr, pe care le-am consumat într-o singură zi, există şi soluţii de a ne reveni. Atenţie, nu va fi tot la fel de simplu şi dulce precum a fost mâncatul.

Totuşi, hai să vedem ce putem face pentru a îndrepta situaţia. Vă reamintesc, în caz că aţi fi uitat, nimic nu este uşor sau simplu:

  • imediat după ziua foarte bogată în zahăr trebuie să ne concentrăm pe mese cu un raport glicemic mai scăzut
  • trebuie să facem mişcare
  • trebuie să ne hidratăm şi să bem multă apă, de preferat, plată

Ştiu că pare greu de crezut, dar nicio minune nu ne va ajuta să rămânem supli şi sănătoşi, dacă nu facem efort şi dacă nu avem grijă de ce punem în farfurii şi-n pahare! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.