Îndrăznește. Meriți mai mult. Poți și ALTFEL!

Ceea ce faci și ești tu inspiră o mulțime de alți oameni

Mă tot gândesc de ce oamenii care îmi calcă pragul cabinetului, dar nu numai ei, pun pe ultimul loc cariera, creșterea profesională, poate chiar și cea socială?! Oricum, sunt interdependente sau ar trebui să fie. De ce, în România, oamenii nu sunt interesați în mod deosebit de realizări în planul acesta care le poate aduce confort, bunăstare, sentimentul utilității, respect și stimă de sine, libertate de acțiune s.a.m.d. ? Știu, o să-mi spuneți că, „nu, mulțumesc, sclav pe plantație n-am de gând să fiu!”. Dar cine a vorbit despre hipersolicitare, despre program prelungit, despre prizonieratul într-o funcție problematică dintr-o multinațională? Și chiar de-ar fi și astfel, cine vă spune că nu sunt și beneficii? O casă la margine de pădure, un concediu într-un loc de vis, o mașină confortabilă, prime, bonusuri, întâlniri interesante, certitudinea că faci ceva interesant sau important, sau oricum ți-ai traduce tu împlinirea de la nivelul reprezentărilor tale.

Nu vorbesc nici măcar de ceea ce faci ca să-ți depășești condiția, ca să-ți supracompensezi condiția sau să-ți surclasezi condiția. Îmi vine in minte o știre auzită în dimineața aceasta la radio: un sociolog și-a schimbat eminamente destinul profesional, optând pentru o profesie abracadabrantă în epoca internetului, energiei  solare, colonizării pe Marte. Ce profesie? FIERAR! Și o spun cu un soi de emoție. Acest OM chiar a ales cu sufletul. Și face din profesia aceasta pierdută în veacuri, o emblemă a vieții lui. Reînvie un meșteșug aproape apus și meșterește ceva în plus decât potcoave, cuțite sau săbii artizanale sau funcționale, el dă viață veșmintelor din fier ale înaintașilor neamului nostru, dacii. Acest om își urmează un destin numai de el știut și simțit și o face la superlativ și într-un mod în care puțini s-ar fi gândit să o facă. Talentul, instinctul, determinarea, pasiunea, încrederea, munca nu neapărat ușoară, sunt ingrediente ale oricărei profesii de succes.

Fă ceea ce te pasionează.

Scrie o carte, scrie mai multe, dacă acesta îți este harul, dacă așa te poți exprima cel mai bine. Cuvântul vindecă, dacă este pornit dintr-o conștiință înaltă, morală, curată. Cuvântul face mai mult decât am întrezări  la o primă ocheadă. Iar cartea care se naște din esența ființei tale, din preaplinul înțelegerii și al cunoștințelor tale intuite, învățate, trăite, va trezi alte conștiințe, va hrăni alte minți și va mângâia alte inimi.

Ceea ce faci necondiționat, experimentează și vei afla, se întoarce la tine prin mijloace și prin beneficii nebănuite. De asemenea, ceea ce faci condiționat de un adevăr intern propriu, dacă nu frizează dezechilibrul/patologia, ci doar antrenează performanța, dorința de reușită și de schimbare, atunci rezultatele vor fi aceleași. Vei reuși ceea ce ți-ai propus, îți vei atinge obiectivul, iar acest obiectiv probabil că te va duce mai departe, va atrage spre tine noi oportunități, noi idei, noi descoperiri, noi realizări. Vei privi retrospectiv și vei înțelege că nimic din munca, pasiunea, credințele  și determinarea ta nu au fost în van, nu s-au pierdut pe apa sâmbetei.

Un procent semnificativ din cei care apelează la serviciile unui psiholog, pun pe primul loc împlinirea personală mai presus de cea profesională. Ceea ce nu au aflat încă este faptul că împlinirea profesională poate consolida sau chiar valida împlinirea personală/familială. Sentimentul utilității  este bine completat de sentimentul competenței și împreună reglează stima, respectul sau chiar iubirea de sine.

FOLLOW ME

Ceea ce faci și ești tu inspiră o mulțime de alți oameni

Fă ceea ce te inspiră.

Atunci când ești mulțumit de ceea ce faci, dar în mod autentic, nu doar declarativ, creezi un soi de efect de nimb în jurul tău, vii cu un aport de energie pozitivă care inspiră și bucură, bineînțeles dacă nu deții, la nivel de virtute, vreo meteahnă mai mult decât gravă, precum critica. Critica, pe termen lung,  are efect de baros: turtește, modifică structura mentală și emoțională a victimei.

Dacă tu te simți excelent ca angajat sau ca voluntar în cine știe ce organizație nonprofit sau care orânduiește schimbarea într-un domeniu sau altul, fără să fii retribuit substanțial, nu înseamnă că nu evoluezi profesional și uman, că nu construiești o carieră care, cândva, dacă nu imediat, nu îți va aduce satisfacții și beneficii. Beneficiul imediat este sentimentul că faci ceva important sau ceea ce trebuie, într-un context dat. Contribuția ta la ceva relevant înseamnă mult pentru propria conștiință. Este importantă implicarea ta și tu știi asta.

Să-ți dorești mai mult nu este un act de egoism. Să faci mai mult, nu înseamnă că truda îți va chinui sau îmbolnăvi corpul/organismul. Să faci altfel lucrurile decât ceilalți, nu înseamnă că faci greșit, dimpotrivă, înseamnă că ceea ce faci tu ne învață pe noi despre tine și despre alții, poate, chiar, despre noi înșine.

Crede în tine și în munca ta.

Nu accepta un job prost plătit doar pentru că n-ai altă perspectivă. Muncește, comunică, fii onest cu tine și cu ceilalți, crede în tine și în munca ta și vei afla că vei fi retribuit așa cum se cuvine, dacă nu de cel care te-a deapreciat, atunci de altcineva care va observa cine ești și cum ești și va dori să te țină aproape și să recunoască valoarea ta și a muncii tale. Trebuie esențialmente să CREZI în tine sau măcar în munca ta. Dacă tu nu crezi în tine, nu pretinde de la celălalt să creadă. Foarte rar se întâmplă sincronicități mirabile în care un om este descoperit de un alt om și promovat ca atare.  Și dacă trăiești o experiență ca asta este pentru că omul care a crezut în tine este/era obișnuit să descopere și să promoveze oamenii de calitate, cu tot cu talentele lor.

Fii vizionar în viața ta. Prețuiește calitatea muncii tale, fă o muncă de calitate, în primul rând, apoi creează premizele care vor aduce recompense și beneficii. Acționează pas cu pas. Energia creatoare ești tu. Destinul profesional este expresia omului din tine, oglindește preocupările, credințele, eforturile, pasiunile tale.

Ceea ce ești și faci tu inspiră o mulțime de alți oameni, dacă și numai dacă ceea ce faci, faci cât mai aproape de sfințenia din tine. Omul sfințește locul, iar munca e sfântă. Sunt două conținuturi de aur din conștiința colectivă a acestui popor.

Îndrăznește! Poți mai mult! Meriți mai mult! Poți și ALTFEL!

Dana Dumitra Dumitrache

Psihoterapeut

Copyright: Se pot folosi fragmente de text/idei detaliate sau generale care aparțin exclusiv autorului, fără un accept prealabil, dacă se face trimitere prin link către acest blog (www.elacraciun.ro) şi se menţionează autorul (Dana/Dumitrache Dumitra, www.danadumitrache.ro). Toate aceste articole (teorii, idei) sunt proprietate intelectuală și nu pot fi preluate și folosite fără acordul explicit al  autorului, cu atât mai mult, preluate și folosite ca fiind idei și teorii proprii, în articole sau prin intermediul oricărui alt material scris și publicat în mediul online/offline.

Photo Credits: www.noholtzbarred.com/ www.grapevineevaluations.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.