Întotdeauna mi-am dorit să fiu o mamă tânără. Nu știam pe atunci nici cum se fac copii, nici nu-mi puneam problema că aș putea să nu am copii niciodată. Dar am clar în memorie această convingere a mea și îmi aduc aminte că mergeam cu învățătoarea mea într-o tabără, pe Valea Oltului, și îi spuneam că eu la 20 de ani vreau să am un copil.
Deși nu mi-a ieșit chiar la 20, la 24 a apărut Bibi în viața mea și m-a transformat în MAMĂ. Acum el are 15 ani și suntem în cea mai frumoasă perioadă de până acum. Cred că faptul că diferența de vârstă dintre noi nu e atât de mare m-a ajutat să fiu mai aproape de el. În plus, nici nu trădează faptul că am fi mamă și fiu când mergem pe stradă. 🙂
M-a ajutat mult faptul că am avut-o pe mama cu mine. Altfel, recunosc că planul meu de a fi supermom la 24 de ani, când abia trecusem eu de copilărie, ar fi avut puțin de suferit. Le susțin pe femeile care, le fel ca mine, își doresc să fie mame tinere și sper să aibă și ele parte de tot sprijinul de care au nevoie.
În generația mea am observat tot mai multe femei care se focusează în primul rând pe cariera lor și lasă planurile de maternitate spre vârsta de 30 de ani. Le înțeleg și nu pot să spun că nu aveam și eu momente în care mă întrebam cum ar fi fost viața mea dacă mai „copilăream” puțin. În același timp însă, cred că ar fi bine și să vorbească cu un medic atunci când iau această hotărâre.
93.3% dintre femeile din România nu reușesc să mai aibă copii după vârsta de 35 de ani
Conform Institutului Național de Statistică, 93.3% dintre femeile din România nu reușesc să mai aibă copii după vârsta de 35 de ani, iar Centers of Disease Control a publicat un studiu care demonstrează că, la nivel modial, 11% dintre femei devin infertile până la vârsta de 35 de ani.
Din păcate, am pe langa mine persoana care își doresc mult un copil, dar din diverse motive nu mai pot avea. Am fost la evenimente pe această temă și am ascultat poveștile multor femei care povesteau înlăcrimate că și-ar dori să fie și ele în locul celor care se trântesc obosite în pat după o noapte agitată cu copiii, care își pun mâna în cap când văd mormanul de vase nespălate sau jucăriile împrăștiate prin toată casa. Toate aceste lucruri pe care o mamă le consideră enervante (pe bună dreptate, desigur) erau doar un vis pentru femeile care nu trecuseră prin experiența primului gângurit, primului surâs sau a primului „MA-MA”.
FOLLOW ME
Am filmat și pentru emisiunea mea materiale pe acest subiect și dacă am învățat ceva este că nu trebuie să se dea bătute și că există speranța să poți deveni mamă, chiar dacă ți s-a spus cândva că nu.
Cunosc persoane care au reușit să rămână însărcinate în urma tratamentelor sau persoane care au reușit să rămână însărcinate abia după ce s-au resemnat cu gândul că acest lucru nu va fi posibil niciodată și eliberându-se de presiune au reușit până la urmă să își vadă visul îndeplinit.
Cred că fiecare femeie e liberă să decidă DACĂ și CÂND vrea să devină mamă. Atâta timp cât merg la doctor regulat, au un ginecolog care le supraveghează starea de sănătate și nivelul de fertilitate al organismului, nu ar trebui să existe semne de îngrijorare.
Pe site-ul sustinemnatalitatea.ro am citit un articol foarte interesant semnat de doamna Dr. Cristina Liliana Constantinescu despre AMH (hormon anti-Mullerian), a cărui rezervă de fertilitate scade pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Ce este testul AMH
Testul AMH este necesar pentru evaluarea rezervei de fertilitate atunci cand nu vrei urgent un copil, dar totusi doresti sa stii ca atunci cand vei dori, nu va fi prea tarziu pentru ca rezerva ta de ovocite este epuizata prematur.
Testul AMH este util atunci când nu ați putut concepe pe parcursul a șase luni și cauți o anumită asigurare cu privire la șansele de a rămâne însărcinată; te gândești să apelezi la fertilizare in vitro și descoperi că nivelurile scăzute de AMH indică un răspuns slab la acest tip de tratament sau vrei să vezi șansele tale actuale de a rămâne însărcinată.
Când ai un copil mic în jurul tău întinerești și tu și te ține în priză, iar când mânuțele mici se pun în jurul gâtului tău și îți șoptește mama, e cel mai frumos sentiment.
Soțul meu își mai dorește un copil. Și eu îmi doresc, pentru că un copil e cea mai mare minunăție de pe lume, dar mă sperie gândul că nu avem suficient timp la dispoziție. Acum avem în casă toate vârstele: Bibi, care intră la liceu, Alesia, în școala primară, Nicho, care ar trebui să înceapă grădinița. Fiecare are nevoi diferite, e important să le dăm atenție, să nu se simtă neglijați și să ne asigurăm că le oferim toată afecțiunea noastră. Totodată, îmi dau seama că o sarcină la 40 de ani nu e ca una la 20 sau la 30, așa că mă liniștește faptul că simt că am făcut copii „la timpul lor”.
Sunt recunoscătoare și fericită că nu am întâmpinat probleme și că am reușit să devin mama lui Bibi la 24 de ani. La 30 am avut-o pe Alesia, iar la 36 pe Nicholas. Din 6 în 6 ani, viața mea a devenit mai frumoasă, iar inima mai plină.
Mi-aș dori ca toate femeile care își doresc să devină mame de copii sănătoși și fericiți și să poată trăi această experiență care îți schimbă viața pentru totdeauna în cel mai frumos mod posibil.
Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.
Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?
- Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
- Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
- Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
- Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI